Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Υποστηρίζουμε την προστασία της βιοποικιλότητας, αντιδρούμε στις εκπτώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων για δόμηση σε περιοχές Natura: «Καμία υποχώρηση από το όριο των 10 στρεμμάτων».

Σε ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρονται τα εξής:

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν αντικοινωνικά μέτρα για την οικονομία, που στήριξαν όλες τις ανατροπές στα εργασιακά, που δεν αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «επαναστάτησαν» τώρα κατά του νομοσχέδιου της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα 10 στρέμματα στις περιοχές Natura και τις ελάχιστες διατάξεις που προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο χάος της αυθαιρεσίας σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αυθαιρεσία -παράνομη και νομιμοφανής- εκτρέφει και στηρίζει το πελατειακό κράτος, αλλά και τα φαινόμενα παρακμής στο κομματικό σύστημα.Η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με συγκεκριμένες τροπολογίες, προκειμένου να ισχύσουν οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της βουλής εκ μέρους της δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
 

«Το νομοσχέδιο παρά τις ατέλειες, είναι στοιχειώδης εκδήλωση της υποχρέωσης που έχει η χώρα απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο διακύβευμα: τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Είμαστε ικανοποιημένοι που ενσωματώθηκαν κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως η διεύρυνση του αριθμού των φορέων και των προσώπων που μπορεί να παρευρεθούν ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες. Αυτό διαχέει τον κοινωνικό έλεγχο και την προστασία των περιοχών, καθώς επίσης ότι έστω και συμβουλευτικά αναφέρατε την αιρετή περιφέρεια ως φορέα που γνωμοδοτεί, προκειμένου να χαρακτηρισθούν κάποιες περιοχές.

Όσον αφορά την αρτιότητα, έτσι όπως ακριβώς «την βελτίωσε» η κυρία Υπουργός, το οποίο θα το καταψηφίσουμε, σας το λέμε ευθέως γιατί η θέση μας όσον αφορά την αρτιότητα είναι ξεκαθαρισμένη. Όσοι συνάδελφοι θέτουν θέμα συνταγματικότητας, παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων της ιδιοκτησιακής περιουσίας, θα ήταν πάρα πολύ φρόνιμο να ανατρέξουν στα σκεπτικά των αποφάσεων των δικαστηρίων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου παρέπεμψαν, ουσιαστικά καταδίκασαν την χώρα μας για τη μη λήψη ικανών μέτρων για την προληπτική προστασία των περιοχών αυτών. Έκτος από την αρχή της πρόληψης, θα ήθελα να αναφερθώ και στην αρχή της προφύλαξης αλλά και στην αρχή της αναγκαιότητας. Επειδή στην Ευρώπη πουθενά δεν υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, έτσι και αλλιώς, για τους Ευρωπαίους και μέσα στα πλαίσια διαφύλαξης αυτών των περιοχών είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε πρόβλεψη αρτιότητας σε περιοχές NATURA.

Η εκτίμηση μου είναι ότι ακόμα και αυτή η μεσοβέζικη ρύθμιση που φέρνει η κυρία Υπουργός θα αξιολογηθεί αρνητικά από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε και ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να επανέλθει με τροπολογία όσον αφορά την αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών αυτών. Εκτός των άλλων, θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους ότι δεν πρόκειται για άρση του δικαιώματος κυριότητας, μιλάμε για περιορισμό της κυριότητας, ο οποίος περιορισμός σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι είναι επιτρεπτή.