Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Τσούκαλη για το τέλος του τρένου στην Πελοπόννησο

Το τέλος του τρένου στην Πελοπόννησο σηματοδοτεί η πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για αναστολή όλων των δρομολογίων πλην αυτών του οδοντωτού του προαστιακού της Πάτρας και της γραμμής Κατάκολου-Πύργου-Ολυμπίας.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει την αποκοπή της Πάτρας και της Πελοποννήσου γενικότερα, από την Αθήνα, την απαξίωση του πιο οικολογικού μέσου μεταφοράς και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν θα επανεξετάσει την απόφαση διακοπής των δρομολογίων του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Το τέλος του τρένου για την Πελοπόννησο σηματοδοτεί η πρόσφατη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για αναστολή όλων των δρομολογίων πλην αυτών του οδοντωτού του προαστιακού της Πάτρας και της γραμμής Κατάκολου - Πύργου – Ολυμπίας.

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για προτεραιότητα στο σιδηρόδρομο, πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν, το ήδη αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης ακρωτηριάζεται ακόμη περισσότερο και η «πράσινη ανάπτυξη» έρχεται με το άρμα των ανταγωνιστών του σιδηροδρόμου.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες τοπικοί και πολιτικοί φορείς της περιοχής ανέλαβαν πρωτοβουλία για να διασωθούν τουλάχιστον με κάθε τρόπο, οι γραμμές Πάτρας-Πύργου και κυρίως Πάτρας-Κιάτου, αφού η Αχαΐα δεν συνδέεται πλέον με την Αθήνα, και επιπλέον να μην απαξιωθεί περισσότερο το οικολογικότερο μέσο μεταφοράς.

Επειδή τα υπαρκτά προβλήματα του ΟΣΕ δεν μπορούν να λυθούν με τον αφανισμό του σιδηροδρόμου απ την Πελοπόννησο,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση για διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης