Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο δημαρχείο για τα απορρίμματα, το βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη, εκπροσώπησε (λόγω της συμμετοχής του στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αθήνα) ο συνεργάτης του Θωμάς Κουτρούμπας, ο οποίος μετέφερε τις θέσεις του, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης και της περιφέρειας γενικότερα απαιτεί:


Νέο περιφερειακό σχεδιασμό, αρμοδιότητας της νέας αιρετής Περιφέρειας μέσω:

1. Ολοκληρωμένης διαχείρισης.
2. Επιστημονικής τεκμηρίωσης.
3. Κοινωνικής διαβούλευσης και συναίνεσης.

Πρέπει να επισημανθεί πως σε καμιά περίπτωση ακόμα και νόμιμες λύσεις και διαδικασίες δεν θα τελεσφορήσουν δίχως ειλικρινή διάθεση διαβούλευσης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτών και των φορέων τους και δίχως την εξασφάλιση ανταποδοτικών ευεργεσιών-παροχών.

Κάθε σχεδιασμός για το ακανθώδες για την Πάτρα αλλά και για άλλες πόλεις της Περιφέρειας, ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

α) Μείωση των παραγομένων απορριμμάτων,
β) Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών,
γ) Ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, και κομποστοποίηση των οργανικών.
δ) Ανάκτηση ενέργειας με ήπιες μεθόδους και
ε) Ασφαλή διάθεση του υπολείμματος.

 
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται και το ζήτημα της Ξερόλακκας η οποία έχει πλέον κορεστεί και έχει πάψει να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ, από την κάκιστη διαχείρισή της από την προηγούμενη δημοτικής αρχή. Επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η αναζήτηση προσωρινής λύσης διάθεσης των απορριμμάτων της Πάτρας στους ήδη λειτουργούντες ΧΥΤΑ, με βάση την «αρχή της εγγύτητας», μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου, είναι η πλέον ρεαλιστική λύση.

Ασφαλώς η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το θέμα της ενίσχυσης των συστημάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και φυσικά την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, γιατί κανένα σύστημα δεν θα πετύχει αν οι πολίτες δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.