Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

"Πνιγμένοι" στη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οι φορείς διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας.

O φετινός γιορτασμός της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων-40 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης RAMSAR- βρίσκει τους φορείς διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας (Αμβρακικός, Μεσολόγγι, Κοτύχι) «πνιγμένους» στη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


Η απουσία σταθερής, και εγγυημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό καταδικάζει τους υπάρχοντες φορείς σε αναποτελεσματικότητα και αδυναμία ανάληψης δράσεων προστασίας, φύλαξης, επιστημονικής παρακολούθησης και αποκατάστασης. Η «άστατη χρηματοδότηση» που παρέχεται μέσω ευρωπαϊκών κυρίως προγραμμάτων, αδυνατεί να εξασφαλίσει την αναγκαία συνέχεια των όποιων δράσεων, προκαλώντας επίσης μεγάλα προβλήματα ανασφάλειας στους εργαζόμενους των Φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα 4 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ΕΣΠΑ (2007) ελάχιστα υποέργα, από τα τεχνικά δελτία των Φορέων Διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας (συνολικού προϋπολογισμού 14 περίπου εκατομμυρίων €) έχουν δημοπρατηθεί.

Οι επετειακές εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα πρέπει να συνοδεύονται από δράσεις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου η προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων να μην αποτελεί ευχολόγιο.