Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Απαράδεκτη ανάκληση νομίμου καθεστώτος 15 μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Το θέμα της ανάκλησης της άδειας διαμονής 15 μεταναστών της Κρήτης φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών η οποία δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και φανερώνει ένα στυγνό πρόσωπο της διοίκησης απέναντι στους αλλοδαπούς οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη, ρεαλιστική και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, με απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα 31.01.2011, καταργεί προηγούμενη απόφαση του 2009 (1719/26.01.2009 για παραπομπή ανάλογων περιπτώσεων σε Επιτροπή) επί Υπουργίας κ. Παυλόπουλου, με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προβεί στην εξατομικευμένη νομιμοποίηση 15 αλλοδαπών- μετά από απεργία πείνας- ως επί το πλείστον μαροκινής ιθαγένειας, που είχαν εισέλθει και διέμεναν χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα στη χώρα -και συγκεκριμένα στα Χανιά.


Η εν λόγω αιφνίδια απόφαση, προβληματίζει τόσο για ανθρωπιστικούς και δικαιικούς λόγους σχετικά με το δικαίωμα στη νομική βεβαιότητα, όσο και λόγω της αντίφασης που προκύπτει σε σχέση με την προεκλογική στάση του κυβερνώντος κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, οι παρατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στελέχη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ που είχαν μεταβεί στην Κρήτη, τόνιζαν τη συμπαράστασή τους, στους 15 μετανάστες. Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμιανάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές κ. Λαμπίρης και Σκουλάκης (και νυν Δήμαρχος Χανίων), δεσμεύτηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους να “φέρουν το θέμα στη Βουλή και να παρακαλέσουν τον κ. Υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει το ζήτημα”.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι η ανάκληση της άδειας διαμονής 15 μεταναστών δεν λύνει το μεταναστευτικό ζήτημα, τουναντίον φανερώνει ένα στυγνό πρόσωπο της διοίκησης απέναντι στους αλλοδαπούς οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, αποτελεί καταφανώς αντισυνταγματικό μέτρο και δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Με ποιο σκεπτικό αναιρείται η ως άνω ενέργεια; Προτίθεται να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή του, ώστε να διατηρηθεί ως έχει το καθεστώς των 15 μεταναστών και επιπλέον να εφαρμόσει την απόφαση 1719/26.01.2009;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σχεδιαστεί μια μακροπρόθεσμη, ρεαλιστική και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός