Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Να ενταχθεί στο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα το ΕΤΕΑΝ

Παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκου Τσούκαλη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Η Δημοκρατική Αριστερά λέει όχι στο σχεδιασμό ενός αμυντικού Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και ζητά να μετατραπεί σε τράπεζα ιδιωτικού σκοπού ή έστω να ενταχθεί στο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα». Τα παραπάνω τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης ζητώντας παράλληλα να δοθούν οι πρωτοβουλίες στο δημόσιο τομέα βάσει του νέου παραγωγικού προτύπου που θα αποφασίσει η χώρα και η προέγκριση των επενδυτικών προτάσεων να γίνεται από το ΕΤΕΑΝ και όχι από τις τράπεζες.

Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

 
Έχουμε τοποθετηθεί σαφέστατα και με γνώμονα την αγωνία μας να μπορέσει η χώρα όχι απλώς να επανακινήσει την οικονομία της αλλά να την ανασυνθέσει. Να στοχεύσει σε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο, όχι αυτό που βιώσαμε. Με αυτή λοιπόν τη φιλοσοφία και την αντίληψη τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια. Ως Δημοκρατική Αριστερά παίρνοντας τις τολμηρές αποφάσεις, βρισκόμαστε πραγματικά σε μια κρίσιμη περίοδο. Αυτή η κρίσιμη περίοδος πραγματικά απαιτεί κρίσιμες αποφάσεις, τολμηρές και έξω από τα παραδοσιακά δεδομένα και αντιλήψεις.



Με την έννοια αυτή, στην κατάσταση που βρισκόμαστε απαιτούνται εξωστρεφείς μεν αλλά και επιθετικές ενέργειες. Οι επιθετικές ενέργειες πρέπει να προσδιορίζουν τους θεσμούς και τις προτάσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή διατυπώνει η κυβέρνησή σας. Τι εννοώ; Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι το ΕΤΕΑΝ ναι μεν υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ΤΕΜΠΜΕ πλην όμως δεν είναι ΤΕΜΠΜΕ. Υποτίθεται πως πρόκειται να διαχειριστεί και σύμφωνα με το γράμμα του νομοσχεδίου όλα τα επενδυτικά κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει το ελληνικό δημόσιο ή και ιδιώτες σχετικά με την ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα φορέα σύνθετης επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτό περιγράφεται στο καταστατικό.



Τι σημαίνει, όμως, επενδυτικότητα; Θεωρούμε ότι η μορφή που έχει το ΕΤΕΑΝ είναι καθαρά αμυντική. Ουσιαστικά περιμένει, αναμένει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού κεφαλαίου ώστε να επενδύσει στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με χωροθετήσεις, παραγωγικότητα κτλ. Το ερώτημα είναι το εξής: γιατί να μην διαμορφωθεί αυτός ο φορέας έτσι ώστε να δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο δημόσιο και στις δημόσιες επενδύσεις και να προσδιορίσουμε εμείς παγκοσμίως τι θέλουμε να κάνουμε με βάση το νέο παραγωγικό πρότυπο;



Θα αναφερθώ σε έναν πόλο αναπτυξιακό της περιοχής μου, της δυτικής Ελλάδας, που συζητήθηκε πρόσφατα πολύ έντονα, την περίπτωση του Αστακού. Ας πούμε ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει να εγκαταστήσει (που πρέπει να το κάνει), στο χώρο του Αστακού το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό ή εμπορευματικό κέντρο της Μεσογείου. Παίρνει την πρωτοβουλία και διαθέτει 100 εκατ. και καλείται με τη μόχλευση να προσελκύσει 1 ή 2 δισ. από διεθνή κεφάλαια. Ποιος όμως θα κάνει το πλάνο; Αυτό, το οποίο λέμε εμείς, είναι να το κάνει το ΕΤΕΑΜ. Θα μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή; Η εκτίμησή σύμφωνα με αυτά, που βλέπουμε, είναι «όχι». Γιατί, αφενός μεν, έτσι προσδιορίζουμε εμείς τις προτεραιότητές μας, χωροθετούμε, λειτουργούμε σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον. Με αυτή, λοιπόν, την έννοια σας είπαμε «προχωρήστε και τολμήστε». Ξέρουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τις τράπεζες. Κάντε κάτι με το ΕΤΕΑΝ, αλλάξτε του χαρακτήρα, ούτως ή άλλως, το κάνετε Α.Ε. Η ονομασία - εάν θέλετε να σας το προσδιορίσω - ταιριάζει απόλυτα σε αυτό, που έχουμε προτείνει και εμείς και άλλοι φορείς: στη δημιουργία Τράπεζας Ιδιωτικού Σκοπού, τηρουμένων αναλογιών ό,τι χρειαζόταν η χώρα πριν από πάρα πολλά χρόνια από την ΕΤΒΑ: Ελληνική Τράπεζα Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε τελευταία ανάλυση, εάν δεν θέλετε να το κάνετε εντάξτε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.