Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Καταβολή χρημάτων για τους σεισμόπληκτους Αχαΐας και Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της καταβολής των χρημάτων στους σεισμόπληκτους των νομών Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι δεν έχουν πάρει χρήματα για να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό Υποδομών μεταφορών και δικτύων, πότε θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά στο ΤΑΣ για την αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων στους σεισμόπληκτους των δύο νομών, ενώ παράλληλα ζητεί να του χορηγηθεί η κατάσταση των δικαιούχων του ν. Αχαΐας οι οποίοι έχουν λάβει επιδότηση απ’ το ΤΑΣ μέχρι σήμερα.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Δυόμιση χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008, 3.500 δικαιούχοι στην Αχαΐα και την Ηλεία δεν έχουν πάρει χρήματα για να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να εξακο¬λουθούν να διαμένουν είτε σε επικίνδυνα κτίρια, είτε σε κοντέινερς, είτε σε ενοικιαζόμενα που πρέπει όμως να εγκαταλείψουν, γιατί εκτός των άλλων λήγει και το διετές πρόγραμμα επιδό¬τησης ενοικίου.


Οι σεισμόπληκτοι των δύο νομών μετά τις πληροφορί¬ες που υπάρχουν πως ούτε τον Ιανουάριο θα έλθουν χρήματα στα ταμεία του Τ.Α.Σ. για να αποπληρωθούν κάποιες από τις οφειλόμενες δόσεις βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Όπως ανακοίνωσε η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δυτι¬κής Ελλάδος, εκκρεμούν σε Αχαΐα και Ηλεία 3.500 υπογεγραμμένες αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο ποσό των 30 εκατ. Ευρώ


Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι μάλλον δυσοίωνα κα¬θώς μετά από ανεπίσημη ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου «μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για τις απαλλοτριώσεις στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους που κα¬τασκευάζονται, καθώς λήγει το 18μηνο, οπότε δεν γίνεται καν λόγος για τους σεισμόπληκτους».


Επειδή η καταβολή των χρημάτων για τους σεισμόπληκτους πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα


Ερωτάται ο κ. υπουργός:


Πότε θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά στο ΤΑΣ για την αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων στους σεισμόπληκτους των νομών Αχαΐας και Ηλείας;


Και παρακαλώ να μου χορηγήσετε


κατάσταση των δικαιούχων του ν. Αχαΐας οι οποίοι έχουν λάβει επιδότηση απ’ το ΤΑΣ μέχρι σήμερα.


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης