Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Χρήματα υπάρχουν …αλλά κανείς δεν τα ζήτησε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Κανένα αίτημα χρηματοδότησης από το «πράσινο ταμείο» για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινοχρήστων χώρων του εγκεκριμένου σχεδίου, δεν είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος .

Την παραπάνω απάντηση έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση (7261/6-12-2010) του βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Τσούκαλη ο οποίος είχε επισημάνει τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι δικαστικοί αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα και ζητούσε την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Πάτρας και την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, με χρήματα από το «πράσινο ταμείο»

Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη αναφέρονται τα εξής:
«Απαντώντας στην 7261/10 ερώτηση που κατετέθη στη Βουλή από το βουλευτή κ. Ν Τσούκαλη και αναφέρεται στην ανάγκη δέσμευσης πιστώσεων από το «Πράσινο Ταμείο» για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινοχρήστων χώρων του εγκεκριμένου σχεδίου του δήμου Πατρέων, σας πληροφο¬ρούμε ότι στην Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών δεν εκκρεμεί σχετικό αίτημα του δήμου.

Γενικότερα, διευκρινίζεται ΟΤΙ με τον Ν. 3889/2010 "Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο , Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστι¬κών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) μετονομάστηκε σε «Πράσινο Ταμείο» και οι Πόροι του θα κα¬τευθύνονται μεταξύ άλλων και στην εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων των ΟΤΑ.

Προς το παρόν, όπως διευκρινίζεται στο με αρ. 11182/7/12/10 έγγραφο του Γραφείου της Υπουργού ΠΕΚΑ, το Ταμείο αυτό βρίσκεται υπό σύσταση και τα υπάρχοντα ή μελλοντικά αιτήματα για χρηματο¬δότηση θα προωθηθούν στο Πράσινο Ταμείο αμέσως μετά τη σύσταση και τη συγκρότηση νέου Διοι¬κητικού Συμβουλίου σε αυτό».

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε την ανάγκη η νέα δημοτική αρχή να χρησιμοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να διασωθούν πολύτιμοι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη.

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με άλλη απάντηση του ίδιου υπουργείου σε ανάλογη ερώτηση του κ. Τσούκαλη φαίνεται πως υπάρχουν καλά νέα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας αφού, «τα Ρυθμιστικά Σχέδια για τις πόλεις Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα, βρίσκονται σε τελική φάση, ενώ αυτό του Ηρακλείου είναι σε εξέλιξη. Για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Βόλου και Ιωαννίνων προωθείται η τελική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2011 και θα ακολουθήσουν της Πάτρας και Λάρισας.

Ειδικά για το ΡΣ Πάτρας πρόκειται να ζητήσουμε άμεσα από τους ανάδοχους μελετητές, στο πλαίσιο των συμβατικών τους υποχρεώσεων, την υποβολή πρότασης σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αφού ελεγχθεί από την Υπηρεσία μας θα αποσταλεί στους κατά το νόμο αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση (Νομαρχιακό και Περιφερειακό Συμβούλιο) ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί για έκδοση (Σ.τ.Ε. και δημοσίευση σε ΦΕΚ).