Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών συνθηκών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 Κατά τη συζήτηση του ν/σ για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής των μεταναστών.



Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα του ασύλου παρουσίασε ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής του ν/σ περί «ίδρυσης υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής των μεταναστών»

 Στην εισήγησή του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών συνθηκών, τα σύνορα της Ελλάδας πρέπει να φυλαχθούν, τονίζοντας πως ο περίφημος φράχτης είναι μία συμβολική κίνηση, που ουσιαστικά δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε, ενώ ζήτησε την παροχή ασύλου σε ίδιο ποσοστό (20%) με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης καθώς και τη δυνατότητα παροχής επικουρικής προστασίας σε όσους τη δικαιούνται.


Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε το δραματικό φαινόμενο του να κρέμονται σαν τσαμπιά οι λεγόμενοι παράνομοι μετανάστες, οι πρόσφυγες, από τα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας, ατενίζοντας ως Γη της Επαγγελίας την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ βρίσκονται στην Ευρώπη, βρίσκονται στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί εγκλωβίζονται στο λιμάνι της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, στα εσωτερικά πλέον σύνορα της Ευρώπης; Για ποιο λόγο οι Ιταλικές Αρχές τους συλλαμβάνουν και τους επιστρέφουν στη χώρα μας σε διπλάσιο αριθμό; Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός ενιαίος χώρος για τον οποίο κάποιοι υπερηφανεύονται; Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός ενιαίος χώρος ελευθερίας της δικαιοσύνης; Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι κάνουμε εμείς, πόσο εμείς ανεχόμαστε αυτήν τη θέση της Ευρώπης.

Το θέμα είναι εθνικό και ως τέτοιο όλες οι κυβερνήσεις έπρεπε να λάβουν μέτρα ολοκληρωμένα και όχι παρορμητικά και αποσπασματικά, όπως απαιτεί και η κρισιμότητα του ζητήματος αλλά κυρίως όσον αφορά τη διαχείρισή του σε κοινωνικό επίπεδο. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν όλοι και ιδιαίτερα κάποιοι σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι ακόμα και τα εθνικά θέματα, κύριε Υπουργέ, λύνονται βάσει των διεθνών συνθηκών. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι εθνικό θέμα θα το αντιμετωπίσουμε έτσι ως έτυχε και μάλιστα ενάντια στις διεθνείς συνθήκες.

Δυστυχώς, σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα ακούστηκαν φωνές που ανέφεραν ότι πρέπει ακόμα και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ή είμαστε χώρα κράτους δικαίου και τον διατηρούμε αυτόν τον χαρακτήρα ακόμη και στα δύσκολα -τώρα σε περίοδο κρίσης και δεν αναφέρομαι μόνο στο μεταναστευτικό- ή καλύτερα να αναγνωρίσουμε ότι πλέον σαν κοινωνία και σαν πολιτεία έχουμε χάσει οτιδήποτε κεκτημένο. Ακούστηκαν φωνές εδώ μέσα που είναι απαράδεκτο να ακούγονται. Ακούστηκε παραδείγματος χάριν ότι το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου είναι το καταληκτικό στάδιο μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Αντιθέτως. Το μεταναστευτικό πλαίσιο του ασύλου είναι το πρώτο και έπονται όλα τα υπόλοιπα. Γιατί εάν δεν λειτουργήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου σε όλη του την έκταση και σε όλες τις παραμέτρους, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια γίνει, είναι εκτός θεσμικού πλαισίου νομιμότητας.

Πρέπει να πω και δύο κουβέντες για τον περίφημο φράχτη, το ανασχετικό εμπόριο. Κύριε Υπουργέ, η κατασκευή του φράχτη δεν μπορεί να αξιολογηθεί στοιχειωδώς, σύμφωνα με τις δύο βασικές συνταγματικές αρχές που είναι και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της αποτελεσματικότητας, για να μην πω και σκοπιμότητας. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το έχετε παραδεχθεί και εσείς εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι μία συμβολική κίνηση, που ουσιαστικά δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε. Και θέλετε να σας πω γιατί δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε; Όχι μόνο επειδή θα είναι εύκολη η παράκαμψη του μήκους δώδεκα χιλιομέτρων φράχτη, αλλά και γιατί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο Προσφύγων του ΟΗΕ, οποιοσδήποτε προσεγγίσει το φράχτη και ψελλίσει τη λέξη «άσυλο», ο εκεί φύλακας είναι υποχρεωμένος να του ανοίξει την πόρτα να μπει μέσα.

Γιατί οι συγκεκριμένες διατάξεις –η εκτίμησή μου είναι ως νομικού τώρα- θα καταπέσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; Θα καταπέσουν ακριβώς γιατί οποιαδήποτε, προσπάθεια παρεμπόδισης οποιουδήποτε ζητά διεθνή προστασία ή προστασία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης είναι παράνομη. Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτή λοιπόν την έννοια κινδυνεύει αυτή η ενέργεια να έχει αυτή την τύχη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η θέση, λοιπόν, της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν. Δεν πρέπει να είναι ανοιχτά τα σύνορα και ξέφραγο αμπέλι. Τελεία και παύλα. Δεύτερον ολοκληρωτική, πλήρης λειτουργία του θεσμικού πλαισίου του ασύλου. Τρίτον, παράκαμψη, αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν –που δεν θα συμφωνήσουν- για την αλλαγή του «Δουβλίνο ΙΙ», των διατάξεων του «Δουβλίνο ΙΙ» με τον εξής απλό τρόπο -το είχαμε προτείνει και στον κ. Παυλόπουλο- ποσοστό 20% παροχής ασύλου οι Ευρωπαίοι κατά μέσο όρο; Τότε 20% παροχής ασύλου κι εμείς, κύριε Υπουργέ! Και βεβαίως τη δυνατότητα παροχής επικουρικής προστασίας σε πάρα πολλούς που τη δικαιούνται. Από κει και πέρα ας αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της.
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσούκαλη.