Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Προς ψηφοδέλτιο ευρύτερης αυτοδιοικητικής και δημοκρατικής αντίληψης κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην Πελοπόννησο.

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Δημοκρατικής Αριστεράς Πελοποννήσου που συνεδρίασε τη Δευτέρα 2-8-2010 στην Τρίπολη με την παρουσία του σ. Ανδρέα Νεφελούδη υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφού εκτίμησε την διαμορφωμένη κατάσταση αποφασίστηκαν τα παρακάτω:


1. Η Δημοκρατική Αριστερά θα πάρει μέρος με όλες της τις δυνάμεις στις εκλογές του Νοέμβρη για την ανάδειξη Περιφερειακού Συμβουλίου στη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, συγκροτώντας ψηφοδέλτιο ευρύτερης αυτοδιοικητικής και δημοκρατικής αντίληψης κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.



2. Η Δημοκρατική Αριστερά θέτει ως προυπόθεση για την κατάρτιση του περιφερειακού της ψηφοδελτίου την επιλογή πολιτικών που:



Θα αναβαθμίζουν το περιβάλλον και θα ενισχύουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών σε όλη τη Πελοπόνησο

Θα ανατρέπουν τα καθιερωμένα αντιαναπτυξιακά και αντιπεριβαλλοντικά παραγωγικά πρότυπα,



Θα ενδυναμώνουν τις νέες εναλλακτικές μορφές αγροτικής παραγωγής,o Θα διαμορφώνουν ένα ευρύ δίχτυ φορέων κοινωνικής προστασίας και φροντίδας,o Θα περιφρουρούν και θα ενισχύουν το εισόδημα του παραγωγού και του καταναλωτή και



Θα στοχεύουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αυτοδιοίκησης στα μάτια του πολίτη.



Έτσι ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι η αλλαγή της λειτουργίας της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με ενίσχυση των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων, η επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η εισαγωγή στην αγροτική παραγωγή των βιολογικών καλλιεργειών και διαφάνεια στην διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ανάπτυξης.



3. Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει επίσης στις κοινωνίες της Πελοποννήσου για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Μπάμπη Βακαλόπουλο

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Διασφάλιση της ποιότητας του αίματος που προορίζεται για μεταγγίσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τον κίνδυνο να κλείσουν κάποια από τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου του αίματος που λειτουργούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την υπουργό υγείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως επισημαίνουν οι 4 βουλευτές, η υπολειτουργία των Κέντρων Μοριακού ελέγχου, αλλά και περιστατικά όπως αυτό της Λάρισας όπου φορητό ψυγείο με ασκούς αίματος ξεχάστηκε για 10 μέρες στο ΚΤΕΛ, υπογραμμίζουν την αναξιοπιστία του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος.

Οι βουλευτές ερωτούν την αρμόδια υπουργό πώς θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή Λειτουργία των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου, καθώς και πώς θα εγγυηθεί στους πολίτες ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές για ένα σύστημα ποιότητας στα κέντρα αιμοδοσίας;

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η χώρα μας το 2008 είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν εφαρμόζει δύο οδηγίες σχετικές με την διασφάλιση της ποιότητας του ανθρωπίνου αίματος που προορίζεται για μεταγγίσεις. Οι Οδηγίες ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο (ΦΕΚ Τεύχος Α, αριθ. 50, Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/03/2008), εντούτοις, όπως φαίνεται, απέχουμε πολύ από την τήρηση των όρων τους.

Πρώτα απ' όλα, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κάποια από τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου του αίματος που λειτουργούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας και, χάρη σε αυτά, οι μεταγγίσεις είναι πλέον ασφαλείς και το περιθώριο μη διάγνωσης ενός ιού στο αίμα έχει σχεδόν μηδενιστεί. Η εγκατάσταση και λειτουργία τους κόστισε 70 εκατ. ευρώ για πέντε έτη. Μετά από διαγωνισμό, οι εταιρείες που μειοδότησαν ανέλαβαν να προμηθεύουν τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου με αντιδραστήρια και να τα στελεχώσουν προσωρινά με προσωπικό, έως ότου γίνουν προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας. Όπως συνέβη σε πάμπολλες περιπτώσεις, οι προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ.

Ήδη μία από τις εταιρείες, μετά από συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών, διέκοψε τη συνεργασία της με το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι εδώ και μήνες, έχουν ενημερώσει τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων στα οποία δουλεύουν για ενδεχόμενη αποχώρηση τους. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να κλείσουν τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου στα οποία εργάζονται, καθώς τα νοσοκομεία, με τις ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό, αδυνατούν να καλύψουν, ακόμα και με εσωτερική μετάθεση, τις κενές θέσεις όσων τεχνολόγων αποχωρήσουν. Κατ' αυτό τον τρόπο, είναι ορατός ο κίνδυνος να γυρίσουν τα νοσοκομεία στην προηγούμενη μέθοδο ελέγχου του αίματος, η οποία είναι τελείως επισφαλής, καθώς ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών, όπως το AIDS η ηπατίτιδα, κλπ.

Εκτός, όμως, από την υπολειτουργία των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου, συμβαίνουν και κάποια εξωφρενικά περιστατικά που υπογραμμίζουν την αναξιοπιστία του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος. Λίγες μέρες πριν, ξεχάστηκε στο ΚΤΕΛ Λάρισας, αζήτητο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μικρό φορητό ψυγείο που περιείχε ασκούς αίματος, οι οποίοι προορίζονταν για μεταγγίσεις. Το ψυγείο είχε σταλεί με λεωφορείο των ΚΤΕΛ από το νοσοκομείο Καρδίτσας με τελικό αποδέκτη το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ωστόσο έμεινε στον σταθμό για δέκα μέρες χωρίς ουδείς να το αναζητήσει!
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Για ποιο λόγο, δύο χρόνια μόλις μετά την έναρξη της Λειτουργίας τους, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κάποια από τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου;

Πώς θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και συνεχή Λειτουργία τους;

Θα προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς;

Αν εφαρμόζονται οι οδηγίες της Ε.Ε. για τη διασφάλιση της ποιότητας του ανθρώπινου αίματος, πώς δικαιολογούνται περιστατικά σαν και αυτό που συνέβη με το ξεχασμένο αίμα στο ΚΤΕΛ Λάρισας;

Πώς συμβιβάζεται η ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση του αίματος που προέρχεται από αιμοδοσία με τη μεταφορά του μέσω ΚΤΕΛ;

Πώς θα εγγυηθείτε στους πολίτες ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές για ένα σύστημα ποιότητας στα κέντρα αιμοδοσίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός