Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Δήλωση Νίκου Τσούκαλη

«Η ανεξαρτητοποίησή μου μαζί με αυτή των άλλων τριών συντρόφων μου δεν αποτελεί προσωπική πράξη αλλά σηματοδο­τεί τη διαφοροποίηση σύσσωμης της ανανεωτικής πτέρυγας, της δεύτερης σε μέγεθος συνιστώ­σας του ΣΥΝ, από το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζω επίσης ότι ήδη από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όταν την τελευταία στιγμή η ανανεωτική πτέρυγα, συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καλέσει, με δημόσια δήλωση τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ, να στηρίξουν την πολιτική πλατφόρμα της πτέρυγας και βέβαια να επιλέξουν τους υποψηφίους της.

Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να εμπλακώ, όσο και να προκληθώ σε διαμάχες που κανέναν δεν ενδιαφέρουν. Θα συνεχίσω να μάχομαι από την σκοπιά της κοινωνικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χειμαζόμενου λαού της Αχαΐας»


Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Nίκου Τσούκαλη στην εφημερίδα «Άποψη»


Τι σας οδήγησε κύριε Τσούκαλη στην απόφαση να αποχωρήσετε από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και τι προσδοκάτε από αυτή την κίνηση ;

Η διαφοροποίηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ κατέστη αναπόφευκτη έπειτα από την εμμονή της ηγεσίας του κόμματους μας του ΣΥΝ να συνεχίσει να πορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια απόφαση που θεωρούμε ότι θα ολοκληρώσει την αλλοίωση του ΣΥΝ προς την κατεύθυνση του αριστερισμού, νεοκομμουνισμού και αντισυστημισμού. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε και πολιτικά όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό φάσμα της κοινωνίας, που νοιώθει πλέον πολιτικά προδομένο, ανέστιο από την ακραία νεοφιλελεύθερη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ.

Ποια θα είναι η δική σας στάση από εδώ και πέρα;

Ως αναπόσπαστο μέρος της Ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ επιδιώκουμε να ανασυγκροτήσουμε τον πόλο της μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, οικολογικής Αριστεράς ως τη μόνη ελπίδα για δημοκρατική προοδευτική, αριστερή διέξοδο από την οξεία, πολυεπίπεδη κρίση,

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη τον Σεπτέμβριο με βάση τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν;

Η κρίση που βιώνουμε είναι πολυεπίπεδη και έχει ήδη επιφέρει πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση. Εξελίξεις που αναμένεται να επιφέρουν καίρια πλήγματα, ως οδυνηρές συνέπειες, σε θεσμούς, δημοκρατικές αρχές, δικαιώματα, ανθρώπινες σχέσεις, αν η αριστερά δεν παρέμβει ουσιαστικά. Δηλαδή θα επιφέρουν – αν δεν έχει ήδη συμβεί- πλήρη διάρρηξη όλων των συνεκτικών ιστών αλληλεγγύης, συλλογικότητας, αναδιανομών κτλ. Οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν κοινωνικές εκρήξεις με πρωτόφαντα χαρακτηριστικά, με τυφλές συμπεριφορές.

Πολλοί θα σας κατηγορήσουν λέγοντας ότι η αριστερά στις δυσκολότερες στιγμές για την κοινωνία είναι διασπασμένη…

Όπως προείπα καταρρέει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες το θεωρούν αποκλειστικά υπαίτιο για την κατάρρευση, τη διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία, ατιμωρησία. Σε περιόδους τέτοιας κρίσης η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού αποτελεί υγεία. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι εάν η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού γίνει με πολιτικούς όρους, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών, με ανατροπή της σημερινής εφιαλτικής νεοφιλελεύθερης επικράτησης υπέρ της αριστεράς. Όσοι αντιμετωπίζουν τη διαφοροποίησή μας με πάγιες, καθιερωμένες θεωρήσεις κάνουν μεγάλο λάθος.

Τα μηνύματα από την κοινωνία είναι ενθαρρυντικά;


Η δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία αγωνία, αναζητά, προσδοκά την εμφάνιση του φορέα που θα διαχειριστεί τα αισθήματά του. Αυτό εισπράττουμε, μήνες τώρα, από τους πολίτες που νοιώθουν προδομένοι από την απίστευτη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Από το πολιτικό κενό στο χώρο που ανήκουν.

Πως εκτιμάτε το γεγονός ότι ενώ ο Α. Αλαβάνος πρότεινε τον Α. Τσίπρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία σοβαρή ιδεολογική διαφορά;

Η απίστευτης οξύτητας αντιπαράθεση μεταξύ Αλέκου Αλαβάνου και Αλέξη Τσίπρα, έχει ολοκληρώσει την εικόνα εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς έχει προσαρμόσει και τη φυσιογνωμία του ίδιου του ΣΥΝ σε αυτή τη διαμάχη. Διαμάχη και αντιπαλότητα χωρίς αρχές με μοναδικό διακύβευμα την ανακατανομή εξουσίας και κυριαρχίας εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέμπει στη γνωστή ιστορία Κράμερ εναντίον Κράμερ. Ήταν ένας από τους λόγους που με πολιτικά κριτήρια μας οδήγησε στην πεποίθηση περί εκφυλισμού του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.






Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Το διαζύγιο ήταν βελούδινο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΑ "ΝΕΑ"

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του κόμματος, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι σήμερα) Νίκος Τσούκαλης, ένας εκ των τεσσάρων Ανανεωτών βουλευτών που προτίθενται τις επόμενες ώρες να δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Ο κ. Τσούκαλης επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και την προοπτική συγκρότησης κόμματος, τονίζοντας όμως ότι θα προηγηθούν επίπονες διαδικασίες...

Κύριε Τσούκαλη, η αποχώρησή σας από το συνέδριο σημαίνει έξοδο και από την Κουμουνδούρου;

Η επιλογή μας κατά την κορυφαία διαδικασία του συνεδρίου για τη μη συμμετοχή μας στην εκλογή οργάνων είναι προφανές ότι σηματοδοτεί και την επόμενη μέρα. Διαφωνώντας με τη στρατηγική επιλογή του κόμματος, δηλαδή την εμβάθυνση και νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόδηλο ότι η αποχώρησή μας προδιαγράφει και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ολοι αναρωτιούνται εάν εσείς οι τέσσερις βουλευτές που αποχωρήσατε από το συνέδριο θα ανεξαρτητοποιηθείτε με δήλωσή σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική είναι αυτονόητη. Οτι είναι τουλάχιστον αταίριαστο να εκπροσωπούμε ένα εγχείρημα το οποίο μας οδήγησε στην έξοδό μας από το συνέδριο.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, πολύς κόσμος διερωτάται εάν θα συγκροτηθεί νέος πολιτικός φορέας.

Η αναμονή ή ο προβληματισμός είναι εύλογος, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου κόμματος είναι μία επίπονη διαδικασία. Αυτό όμως που πρέπει και είναι αναγκαίο να γίνει σε πρώτη φάση είναι να διαμορφωθούν πυρήνες συσπείρωσης, συνεύρεσης και προβληματισμού όλων των προσώπων που αισθάνονται ότι εκφράζονται από τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να σας μεταπείσει σε σχέση με τις αποφάσεις σας;

Η απάντηση εμπεριέχεται στις αποφάσεις του συνεδρίου. Στο εάν και κατά πόσον μπορούν να αλλάξουν αυτές. Νομίζω ότι απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο στο επόμενο συνέδριο.

Τι μηνύματα έχετε εισπράξει μετά την αποχώρησή σας από το συνέδριο;

Οσον αφορά την εσωκομματική συμπεριφορά μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα, τόσο μέσα στο συνέδριο, όσο και σήμερα, οι συμπεριφορές προσιδιάζουν σε βελούδινο ή συναινετικό διαζύγιο. Τα μέσα ενημέρωσης το αντιμετώπισαν ψύχραιμα και στις σωστές διαστάσεις του και η κοινωνία με ενδιαφέρον.





Τα άτομα με αναπηρία απορρίφθηκαν ως μη επαρκή να κρίνουν τις συνθήκες προσπελασιμότητας στα δημόσια κτίρια

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Εμβρόντητα έμειναν τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟμΑμεΑ) Θεσσαλίας, όταν παρέλαβαν την απορριπτική απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην πρόταση που είχαν καταθέσει, προκειμένου να αναλάβουν την πράξη «Εξέταση συνθηκών προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και σε κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος».

Η εν λόγω πράξη αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη ενέργεια από το διαρθρωτικό Ταμείο ΕΤΠΑ-Υποπρόγραμμα Α’ της Τεχνικής Υποστήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013». Όμως, αντί να προκριθεί ως ανάδοχος ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, όπως είναι η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Θεσσαλίας, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση επί του θέματος, την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε εμπορική κερδοσκοπική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών δεδομένων (data consulting services).

Η εμπειρία της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας έγκειται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι προ τριετίας, είχε εκπονήσει παρεμφερή μελέτη, συναφούς περιεχομένου, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους», με χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007/2013 (Αρχή της μη διάκρισης και αρχή της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ) και στόχο τη δημιουργία προσβάσιμης αλυσίδας στα ΑμεΑ και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφόρησή μας, εκπρόσωπος της εταιρίας, κατόπιν της ανάληψης της μελέτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ζητήσει στοιχεία και στατιστικά δεδομένα, καθώς και την προηγούμενη μελέτη που είχε εκπονηθεί από την ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας, δηλώνοντας άγνοια για το αντικείμενο!

Επειδή η εμπειρία της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας έχει αποδειχθεί από την προηγούμενη συνεργασία της με το ΥΠΕΣ. Επιπλέον, εκπροσωπεί ως φορέας 16 σωματεία ΑμεΑ και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ Θεσσαλίας – Ηπείρου – Στ. Ελλάδας.
Επειδή η προσβασιμότητα των ΑμεΑ προβλέπεται από νόμο, που αν και υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, δεν έχει πραγματωθεί έως τώρα (Ν. 2831/2000, άρθρο 28, «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες»).

Επειδή οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς συνέπεια των δικών τους ατομικών λειτουργικών περιορισμών αλλά συνέπεια της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη της τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητας των ατόμων αυτών, ως εκ τούτου είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να επεξεργαστούν μελέτη που αφορά το σημαντικότατο δικαίωμά τους στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες δημοσίου ενδιαφέροντος.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
:

· Βάσει ποιών κριτηρίων προκρίθηκε η πρόταση της εν λόγω εταιρίας;

· Ποια κρίθηκαν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης της εταιρίας που επιλέχθηκε αλλά και της εταιρίας καθεαυτής, σε σχέση με την Ομοσπονδία και τη δική της πρόταση και ποια είναι η αναλυτική βαθμολογία που έλαβαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι της προαναφερθείσας πράξης;
· Προτίθενται να επανεξετάσουν την πρόταση της ΠΟμΑμεΑ Θεσσαλίας, για ανάληψη της πράξης «Εξέταση συνθηκών προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια και σε κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Νίκος Τσούκαλης