Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Έχει εγκεκριμένο σύστημα πυρασφάλειας το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου;


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Έχει εγκεκριμένο σύστημα Πυρασφάλειας το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου; Το παραπάνω ερώτημα απευθύνει προς την υπουργό υγείας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, επικαλούμενος πληροφορίες που αναφέρουν ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στερείται εγκεκριμένου συστήματος πυρασφαλείας.

Ο κ. Τσούκαλης ζητά από την υπουργό να κατατεθούν στη βουλή τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας των νοσοκομείων Ρίου (εάν υπάρχει) Αιγίου και «Αγ. Ανδρέα».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η συστέγαση των κλινικών του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του. Η συσσώρευση των ασθενών σε θαλάμους και διαδρόμους έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου και ανησυχία για την έκβαση της υγείας τους.

Την ανησυχία του προσωπικού, των ασθενών και των συνοδών τους ήλθε να επιτείνει η πληροφορία ότι το νοσοκομείο του Ρίου στερείται εγκεκριμένου συστήματος πυρασφαλείας.

Δεδομένου ότι η πληροφορία δεν έχει διαψευστεί και λόγω της σοβαρότητας της,
Ερωτάται η κ. υπουργός

1) Αληθεύει η πληροφορία ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου δεν διαθέτει εγκεκριμένο σύστημα πυρασφάλειας;


2) Διαθέτουν ίδια συστήματα τα Νοσοκομεία του Αγ. Ανδρέα και Αιγίου;
Και ζητώ να καταθέσετε,


τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας των νοσοκομείων Ρίου (εάν υπάρχει) Αιγίου και «Αγ. Ανδρέα»


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Χρηματοδότηση των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των σχολικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Θα συζητηθεί την Τρίτη 20-4-2010

Η πρόσφατη (με αριθμ. πρωτ 22927 /Γ7 - 26-2-2010) εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για αναστολή των προγραμματισμένων δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, (πλην των ημερησίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων) έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες όπου αναπτύσσουν τις δράσεις τους τα Κ.Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα.
Συνέπεια της παραπάνω απόφασης είναι η ακύρωση όλων των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού καθώς όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες.
Δεδομένης της χρόνιας υποχρηματοδότησης των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε μια εποχή που μιλάμε κατά κόρον για «πράσινη ανάπτυξη»,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να διαμορφώσετε χρηματοδοτικά προγράμματα των σχολείων Ά/θμιας και ΄Β/θμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση προγραμμάτων ΠΕ κατά την διάρκεια της 4ης χρηματοδοτικής περιόδου;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση προκήρυξη για την υποβολή των Τεχνικών Δελτίων Έργου των ΚΠΕ με επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των δράσεων τους μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013), προνοώντας και για την ένταξη των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπευθύνων ΚΠΕ και Παιδαγωγικών Ομάδων ΚΠΕ στα στελέχη της εκπαίδευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



Αυτοκτονία 20χρονου, αιτούντος ασύλου, Γεωργιανού στα κρατητήρια του Α.Τ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στη μακρά λίστα αυτών που δεν άντεξαν την άδικη απομόνωση των φυλακών και των κρατητηρίων, προστέθηκε ένας Γεωργιανός, υπό διοικητική απέλαση κρατούμενος, μόλις 20 ετών, που αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα στην τουαλέτα του κελιού του, στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στη Μαγνησία, με αυτοσχέδιο βρόγχο.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο νεαρός αυτόχειρας είχε καταθέσει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από το 2009, ενώ ήταν έγκλειστος των φυλακών της Αυλώνας, όπου εξέτιε ποινή για τα αδικήματα της κλοπής και της απείθειας. Μετά την αποφυλάκισή του, είχε συλληφθεί για χρήση πλαστών εγγράφων και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας, απ’ όπου κι αποφυλακίστηκε προ 2 περίπου εβδομάδων, χωρίς όμως εις βάρος του να εκκρεμεί δικαστική απέλαση.

Η παραμονή στα κρατητήρια όσων αναμένουν απέλαση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 6 μήνες, φαίνεται πως «όπλισε» το χέρι του νεαρού που προέβη στο απονενοημένο διάβημα της αυτοκτονίας, αφού σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναμενόταν να εγκριθεί η μεταγωγή του στην Αθήνα, ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον Επιτροπής για τη χορήγηση ασύλου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να εκκρεμούσε η διοικητική του απέλαση, τη στιγμή που εκκρεμούσε ταυτόχρονα, η εξέταση της αίτησής του για άσυλο.

Επειδή η αυτοκτονία του 20χρονου Γεωργιανού, τείνει να χαρακτηριστεί ως άλλο ένα «μεμονωμένο περιστατικό», στο μωσαϊκό των αυτοχειριών, που για δεκάδες κρατούμενους σε όλη τη χώρα, αλλά και για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, φαντάζει ως η έσχατη διέξοδος από το μεσαιωνικό καθεστώς των ελληνικών φυλακών.

Επειδή μοναδικό «αδίκημα» του 20χρονου ήταν η απουσία νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή του στην χώρα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ο δράκος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα κρατά αμέτρητους συνανθρώπους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

Επειδή ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε ήδη τον προβληματισμό του, εδώ και μήνες, για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας σε ότι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη ριζική αλλαγή των διαδικασιών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Με ποιο σκεπτικό ο νεαρός βρισκόταν κρατούμενος, υπό διοικητική αλλά όχι δικαστική απέλαση, τη στιγμή που ανέμενε να εξεταστεί το αίτημά του, να του χορηγηθεί άσυλο;

2. Εάν αποδειχθεί μετά από τη σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση και την προανάκριση που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, το άδικον της κράτησης του νεαρού, τι διοικητικές και ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν στους υπαιτίους της κράτησής του;

3. Σύμφωνα με ποιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται η υπεσχημένη αλλαγή στο τρόπο χορήγησης πολιτικού ασύλου, αλλά και στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης



Ρατσιστική και βίαια δράση ομάδας «αγανακτισμένων πολιτών» στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο 10.4.2010 από ομάδα ακροδεξιών, η οποία αυτοαποκαλείται «παρεμπόριο stop», οργανώθηκε στην Ερμού, την πιο εμπορική οδό της Αθήνας, πογκρόμ κατά αφρικανών μικροπωλητών.

Σε ανακοίνωσή της εν λόγω ομάδας, η οποία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επίθεση και αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο των ιστοσελίδων του ακροδεξιού-εθνικιστικού χώρου, αναφέρεται σχετικά:

«Κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου δρωμένου, θα αξιοποιήσουμε την ομαδική μας παρουσία και θα μπορέσουμε ανενόχλητοι να φωτογραφήσουμε τους παρανομούντες αλλοδαπούς, χωρίς κάποιος από αυτούς να μπορεί να μας επιτεθεί». Σημειώνεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό που θα συλλεγόταν, θα αξιοποιούταν ως αποδεικτικό στοιχείο για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει ασκήσει η ως άνω ομάδα «για το κατάντημα που παρουσιάζει η Αθήνα λόγω του παρεμπορίου».

Η εν λόγω ομάδα των «αγανακτισμένων πολιτών», όπως φαίνεται από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που η ίδια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αφού εκδίωξε από την Ερμού τους μικροπωλητές, τους προπηλάκισε και τους καταδίωξε στα τριγύρω στενά υβρίζοντάς τους κατ’ εξακολούθηση με σκαιό και ρατσιστικό τρόπο στα ελληνικά και αγγλικά. Μετά το κυνηγητό ακολούθησε συμπλοκή με μικροτραυματισμούς εκατέρωθεν, ενώ στο χώρο του συμβάντος, όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, βρίσκονταν υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με δεδομένο ότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και χωρίς να έχουν το δικαίωμα ή την αρμοδιότητα, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους συστήνοντας πολιτοφυλακές και ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών, οι οποίες «χτυπούν» - στην κυριολεξία – μέρα μεσημέρι ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιους τρόπους σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου να περιορίσει τη ρατσιστική και μισαλλόδοξη δράση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες παριστάνοντας είτε τους νομοταγείς πολίτες, είτε τους αγανακτισμένους εμπόρους, είτε τους πατριώτες γονείς παρακάμπτουν και παραβιάζουν τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα;

Για ποιο λόγο η παρούσα στην οδό Ερμού δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αποσόβησε το επεισόδιο κατά αφρικανών μικροπωλητών, το οποίο διαφημίστηκε και προκλήθηκε από «θερμόαιμους» υποστηρικτές του δόγματος της «καθαρής Αθήνας»; Πότε έδρασε και με πιο αποτέλεσμα;

Ποια η στάση της Δημοτικής Αστυνομίας, η παρουσία ανδρών της οποίας στο επεισόδιο αποδεικνύεται από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους αγανακτισμένους πολίτες;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός έλεγχος ΕΡΩΤΗΣΗ 8681/13-4-10

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική Ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Φ. Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη σας γνωρίζουμε ότι οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας περιγράφονται περιοριστικά στο άρθρο 1 του ν. 3731/08 και αφορούν αποκλειστικά στον έλεγχο της τήρησης διατάξεων που σχετίζονται με αρμοδιότητες των δήμων. Συνεπώς, εκφεύγει του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την δημοτική αστυνομία η άσκηση αρμοδιοτήτων που άπτονται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό της οδού Ερμού, όπως μας ενημέρωσε με το 98663/19-5-10 έγγραφό του ο Δήμος Αθηναίων, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του Δήμου που βρίσκονταν στις 10-4-2010 στην οδό Ερμού για τον έλεγχο του υπαίθριου παράνομου εμπορίου, ενημέρωσαν το Κέντρο Ασυρμάτου της υπηρεσίας τους για τη διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης διαμαρτυρίας και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και ασθενοφόρου οχήματος, καθώς ενημερώθηκαν από διερχόμενους πολίτες ότι ένεκα επεισοδίων που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ της ομάδας των διαδηλωτών και των παρανόμων μικροπωλητών, υπήρχαν μικροτραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Οι εν λόγω υπάλληλοι του Δήμου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένο άντρα, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τραυματίστηκε ελαφρά οπό άγνωστο αλλοδαπό μικροπωλητή κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων συμπλοκών, τον οποίον στη συνέχεια παρέδωσαν στους διασώστες του ΕΚΑΒ που κατέφθασαν στο σημείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΠΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ


Απαράδεκτη τακτική των ιδιωτικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα διόδια


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ανήμερα το Πάσχα , η πολυεθνική εταιρία που εκμεταλλεύεται τα διόδια Ελευσίνας, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αποφάσισε να εφαρμόσει εκφοβιστική τακτική απέναντι σε πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Συγκεκριμένα, υπάλληλος της εν λόγω εταιρείας ανέλαβε ρόλο αστυνομικής αρχής και εγκλώβισε οδηγό που αρνήθηκε να πληρώσει. Παρόλο που έγινε καταγραφή του αριθμού της πινακίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπάλληλος αρνήθηκε να σηκώσει την μπάρα και, βάζοντας έναν κώνο πίσω από το αυτοκίνητο, κράτησε τον οδηγό και την οικογένειά του «όμηρους» μέχρι να έρθει η Τροχαία, την οποία είχε στο μεταξύ ειδοποιήσει.

Η παρεμπόδιση διέλευσης και η κατακράτηση πολίτη από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας επισύρει τη διαδικασία του αυτόφωρου σε βάρος του υπαλλήλου, γιατί ο χρήστης του αυτοκινητόδρομου δεν διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα με την μη καταβολή διοδίου, ενώ ο υπάλληλος διαπράττει το ποινικό αδίκημα της παράνομης κατακράτησης. Επιπλέον, καθώς η άρνηση καταβολής του αντιτίμου των διοδίων αποτελεί ιδιωτική οικονομική διαφορά μεταξύ χρήστη και ιδιώτη, το Δημόσιο (Αστυνομία, Τροχαία, κλπ) δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιδίωξης είσπραξης του αντίτιμου και της αστικής ποινής.

Παρά ταύτα, η παρέμβαση της Αστυνομίας ή της Τροχαίας σε περίπτωση μη καταβολής διοδίου είναι συνήθης πρακτική. Μάλιστα, σε άλλη περίπτωση άρνησης της διέλευσης σε οδηγό, η Αστυνομία υπέδειξε στον οδηγό να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία στον υπάλληλο των διοδίων και όταν εκείνος αρνήθηκε καθώς δεν είχε αυτή την υποχρέωση, ο αστυνομικός ζήτησε ο ίδιος τα στοιχεία του οδηγού. Ύστερα από 2 μήνες περίπου ο πολίτης έλαβε ειδοποίηση από τη εταιρεία, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., να σπεύσει να πληρώσει το αντίτιμο. Και διερωτάται κανείς για τη νομιμότητα της «βοήθειας» που παρέχει υπηρεσία του Δημοσίου σε ιδιωτική εταιρεία.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Βάσει ποιου νόμου εμποδίζεται το δικαίωμα διέλευσης των αρνούμενων ή αδυνατούντων την καταβολή του αντιτίμου των διοδίων εκ μέρους των υπαλλήλων της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα διόδια;

Βάσει ποιου νόμου υποχρεώνονται τα όργανα της Αστυνομίας ή της Τροχαίας να προσέρχονται, κατόπιν κλήσεως των υπαλλήλων της εταιρείας, στο σταθμό διοδίων προκειμένου να λάβουν τα στοιχεία των χρηστών της οδού που αρνούνται την καταβολή διοδίων, από τη στιγμή που πρόκειται για ιδιωτική οικονομική διαφορά;
Προτίθεστε να σταματήσετε την ανάμειξη υπηρεσιών του Δημοσίου στη διαδικασία επιδίωξης είσπραξης του αντιτίμου των διοδίων για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ: Διαδικασία είσπραξης διοδίων από τις ιδιωτικές εταιρείες στους Αυτοκινητόδρομους

ΣΧΕΤ : Η Ερώτηση 6504/9.4.2010 που κατέθεσαν στη βουλή,
οι Βουλευτές κ.κ. Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης


Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης για θέματα της αρμοδιότητας μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας για τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων παραχώρησης του Υπουργείου, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κ κ. Βουλευτή τα εξής:


α) Η επιβολή διοδίων τελών για την χρηματοδότηση της κατασκευής, βελτίωσης, συντήρησης και λειτουργίας του Εθνικού Οδικού Δικτύου έχει θεσπισθεί από πολλών ετών και στη χώρα μας. Συνεπώς δεν αποτελεί αυτή νέα υποχρέωση που θεσπίστηκε για τις ανάγκες κάλυψης του κόστους κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων με παραχώρηση, που δημοπράτησε το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή τους, το οποίο καλύπτεται κατά ένα μέρος του με αυτοχρηματοδότηση από τους κατασκευαστικούς ομίλους (παραχωρησιούχους) και κατά το υπόλοιπο με τραπεζικό δανεισμό και με χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου.

β) Η υποχρέωση καταβολής του διοδίου τέλους από τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων στους Παραχωρησιούχους, καθώς και το ύψος αυτού ανά κατηγορία οχήματος, έχουν καθοριστεί αττό τις Συμβάσεις των έργων Παραχώρησης ,οι οττοίες έχουν κυρωθεί με Νόμους από τη Ε ουλή των Ελλήνων το 2007.

γ) Η είσπραξη των διοδίων τελών, αποτελεί μέρος του συμβατικού ανταλλάγματος του Παραχωρησιούχου για μία σειρά υπηρεσιών που έχει αναλάβει να εκτελέσει για λογαριασμό του Δημοσίου καθ' όλη τη διάρκεια της Παραχώρησης . Είναι λοιπόν ευνόητο ότι ο Παραχωρησιούχος ενεργεί γκι λογαριασμό του Δημοσίου, εισπράττοντας αντ' αυτού τα διόδια τέλη, από τα οποία αμείβεται για τις Υπηρεσίες που παρέχει για την κατασκευή, βελτίωση, συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, ενώ μέρος αυτών μαζί με τον εισπραττόμενο ΦΠΑ επιστρέφεται στο Δημόσιο. Το έργο «Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα» διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3621/2007 (ΦΕΚ 279 Α/20-12-2007) και ειδικότερα από το άρθρο 24 αυτού στο οποίο προβλέπεται ο καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, καθώς και η διαδικασία είσπραξης αυτών από τους χρήστες που αρνούνται την καταβολή τους.

Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση της τελικής τιμής των διοδίων προς όφελος των χρηστών, η οποία θα επιτευχθεί με την επανεξέταση της αντίστοιχης μείωσης του ποσοστού των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
,




ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με καταγγελία της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» χθες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, ένστολοι αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε πολυκατοικίες όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οδό Γερανίου έκαναν συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων (εκ των οποίων τουλάχιστον 30 Μπαγκλαντεσιανοί) μέσα από διαμερίσματα πολυκατοικιών. Όλα αυτά χωρίς να τους επιδείξουν κάποιο ένταλμα εισαγγελέα και χωρίς να υπάρχουν διερμηνείς. Κανείς δεν ενημέρωσε τους ελεγχόμενους ότι παρίσταται ως εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Αρχής. Κανείς επίσης δεν επικαλέστηκε λόγους Δημόσιας Υγείας. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. χτύπησαν κλειστές πόρτες διαμερισμάτων. Όταν αυτές άνοιξαν, εκείνοι μπήκαν μέσα, ζήτησαν νομιμοποιητικά έγγραφα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συνέλαβαν εκείνους που δεν είχαν. Τους «φόρτωσαν» σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας και έφυγαν.

Οι φοβισμένοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες - που δεν γνωρίζουν τη νόμιμη διαδικασία για να εισέλθει η Αστυνομία στο σπίτι τους - άνοιξαν την πόρτα θεωρώντας πως οι Αστυνομικοί για κάτι ήθελαν να τους ενημερώσουν, ή πως έψαχναν κάτι συγκεκριμένο. Αξίζει να σημειωθεί πως συλλήψεις έγιναν και σε πολυκατοικίες που δεν διαμένουν μόνο μετανάστες, αλλά τα περισσότερα διαμερίσματά τους χρησιμοποιούνται ως γραφεία (εταιριών, δικηγορικά, κ.λ.π.). Πάντα όμως στοχευμένα στις πόρτες που κατοικούν μόνιμα μετανάστες και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες νοικιάζοντάς τα από έλληνες ιδιοκτήτες.
Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες


Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί

1) Με ποια νομιμότητα, αιτία και στόχο έγιναν χθες οι έρευνες και οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. σε διαμερίσματα μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα; Υπήρξε αιτιολογημένη εισαγγελική παραγγελία; Ήταν παρών εκπρόσωπος εισαγγελικής αρχής και εάν ναι δήλωσε την ιδιότητά του; Ισχύει στη χώρα μας το κατά το άρθρο 9 του Συντάγματος οικιακό άσυλο για όλους; Υπάρχει στη χώρα μας πλαίσιο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, δεσμευτικό για τις Αρχές και τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους;

2) Γνωρίζουν ότι ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική περίοδο η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες έχει κυριολεκτικά «παγώσει», ενώ μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή εκινείτο με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις άδειες παραμονής; Πώς είναι νόμιμο και λογικό να συλλαμβάνονται άνθρωποι γιατί «δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα» από ένα κράτος που αρνείται ή αδυνατεί να παραλάβει τις αιτήσεις τους;

3) Με ποιες κατηγορίες κρατούνται οι συλληφθέντες μετανάστες; Είναι νόμιμη η σύλληψή τους και ποια θα είναι η τύχη τους αν επιβεβαιωθεί ότι παρανόμως συνελήφθησαν; Επιπροσθέτως, θα εφαρμοστεί η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του Συντάγματος για παραβίαση του οικιακού ασύλου κα για κατάχρηση εξουσίας;

Συμπληρωματικά, αιτούμεθα να μας καταθέσετε:

α)αντίγραφα Εκθέσεων που συνέταξαν - ως όφειλαν - τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διενέργεια των προαναφερθεισών ερευνών και συλλήψεων,

β) αντίγραφο της Εισαγγελικής Παραγγελίας, εφόσον εκδόθηκε, και

γ) αντίγραφα της Εισαγγελικής Έκθεσης του εποπτεύοντος Εισαγγελέα, εάν και εφόσον παρίστατο.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Β΄Αθήνας

Ηρώ Διώτη
Ν.Λάρισας

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Νίκος Τσούκαλης
Ν.Αχαΐας


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων: 8466/412/8-4-2010

Σε απάντηση της αριθμ. 8466/412'8-4-2010 ερώτησης και αίτησης κατάθεσης" εγγράφων που κατέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε κ, κ. Φ, Κουβέλης, Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας και Ν. Τσούκαλης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτ. 160.295/15.4.2010 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 7.4.2010 η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, με τους αρμόδιους Επόπτες Δημόσιας Υγείας και υπαλλήλους συναρμοδίων υπηρεσιών (ΥΠ.Ε.Ε., Δημόσιο απολυμαντήριο Αθηνών), παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, διενήργησε έρευνες στα κτήρια επί των οδών Γερανίου 38 και Ζήνωνος και Γερανίου 14, προς διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με την ύπαρξη σοβαρών ανθυγιεινών εστιών, καθώς επίσης και παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σε εκτέλεση της με ΑΒΜ Δ2010/881/23.2.2010 παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν τα ανωτέρω.


Οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως τρεις συλληφθέντες κατηγορούμενοι για παραβάσεις του Ν.3459/2006 (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά) και βιασμό κατά συναυτουργία (αρ.45. 336 Π.Κ.)


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Σχετ.: Η με ΑΠ 7017/4/11033 απάντηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Σε απάντηση της αριθμ.8466/412/8.4.2010 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκε από τους Βουλευτές, κ. κ. Φ. Κουβέλη, Η. Διώτη, Θ. Δρίτσα και Ν. Τσούκαλη και αναφορικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η είσοδος διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τις διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας διαμονής είναι η προηγούμενη κατοχή ειδικής θεώρηση εισόδου.
Ειδικότερα, ο υπήκοος τρίτης χώρας που αιτείται τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, για έναν από τους λόγους του νόμου οφείλει, μετά την είσοδο του στη Χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της.


Το δικαίωμα διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, για έναν από τους λόγους του νόμου, τελεί υπό την προϋπόθεση να είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις να μη συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, να διαθέτουν πλήρη ασφάλιση ασθένειας, για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς να διαθέτουν πόρους για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής τους στη χώρα προέλευσης.

Αρμόδια για την εξέταση της αίτησης είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου κατοικίας ή διαμονής του. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής κατατίθενται στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου κατοικίας ή διαμονής του αιτούντος.

Περαιτέρω, για τις άδειες διαμονής που εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η σχετική αίτηση κατατίθεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ

Σε κρίσιμο σημείο η επεξεργασία των βοθρολυμάτων της Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των βοθρολυμάτων της Αχαΐας επισημαίνει με ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρεται στο ορατό ενδεχόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες ο βιολογικός Αιγίου να μην μπορεί να δεχθεί λύματα άλλων Δήμων πέραν αυτών της Αιγιάλειας και ερωτά την κ. υπουργό εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του Αιγίου, καθώς και πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αδυναμίας του, να επεξεργάζεται τα λύματα των Δήμων Πάτρας και Ρίου τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των βοθρολυμάτων θα αντιμετωπίσουν τους καλοκαιρινούς οι Δήμοι της Αχαΐας, καθώς ο μεν βιολογικός καθαρισμός της Πάτρας δεν δέχεται ακόμη λύματα (αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις), ο δε βιολογικός καθαρισμός του Αιγίου λόγω υπερφόρτωσης, δεν θα μπορεί σε λίγους μήνες να επεξεργαστεί τόσο μεγάλο φορτίο.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αιγίου, το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης του, βάσει των μελετών, δεν μπορεί να επεξεργάζεται πάνω από 6.000 βυτία το χρόνο. Η αύξηση των λυμάτων την παραθεριστική περίοδο αλλά και η «υποχρέωση» του Αιγίου να δέχεται εκτός της Αιγιάλειας και τα λύματα της Πάτρας και του Ρίου εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεραστεί κατά πολύ το όριο των 6000 βυτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπερδιπλασιάστηκαν τα βυτία που δέχτηκε ο βιολογικός του Αιγίου σε σχέση με την περσινή χρόνια.

Η ΔΕΥΑ Πάτρας έχει εκπονήσει μελέτη αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, αλλά οι αργοί ρυθμοί της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, καθυστερούν την ολοκλήρωση έκδοσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Επειδή είναι ορατό το ενδεχόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες ο βιολογικός Αιγίου να μην μπορεί να δεχθεί λύματα άλλων Δήμων πέραν αυτών της Αιγιάλειας,

Ερωτάται η κ. υπουργός:

Γιατί καθυστερεί η έγκριση των απαιτούμενων αδειών για να μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός της Πάτρας να επεξεργάζεται βοθρολύματα;

Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του Αιγίου, όπως ζητάει ο Δήμος, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του;

Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο αδυναμίας του βιολογικού καθαρισμού του Αιγίου να επεξεργάζεται τα λύματα των Δήμων Πάτρας και Ρίου τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Θ έ μα :«Επεξεργασία λυμάτων Στο Νομό Αχαΐας». Σχεπ Η με αρ. πρωτ. 8770/14-4-2010 Ερώτηση.


Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 8770/14-4- 2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του ΕΠΠΕΡΑΑ, που στοχεύει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και στην προστασία της δημόσιας υγείας, υπάρχει σε ισχύ Πρόσκληση, η οποία αφορά έργα κατασκευής εγκαταστάσεων Επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β' και Γ' Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271. Συνημμένος στην Πρόσκληση υπάρχει Πίνακας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων με τους οικισμούς Γ Προτεραιότητας, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν πρόταση για χρηματοδότηση στο πλαίσια της συγκεκριμένης Πρόσκλησης. Σύμφωνο με την τελευταία επικαιροποίηση του Πίνακα, οι οικισμοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν πρόταση ανέρχονται σε 27, εκ των οποίων οι 11 ανήκουν στο Νομό Αχαΐας.

Σε ότι αφορά στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Πατρών, για την οποία έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 105836/15.2.2000 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Πατρών, που βρίσκεται στην περιοχή "Κόκκινος Μύλος" του Νομού Αχαΐας, όπως αυτή έχει ανανεωθεί με την ΚΥΑ 143814/14.10.05), ο φορέας λειτουργίας της εγκατάστασης (ΔΗΥΑ Πατρών) υπέβαλε στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ.)ΛΊΙΕΚΑ, φάκελο μελέτης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί για το έργο, Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου αυτού, πρόκειται για τροποποίηση στο σχεδιασμό των έργων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Πάτρας και των όμορων σε αυτόν Δήμων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα με την κατασκευή μονάδας βοθρολυμάτων να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των βοθρολυμάτων της περιοχής. Η Ε.Υ.ΠΕ. κατόπιν αξιολόγησης της μελέτης προώθησε τη διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, σύμφωνα με το άρθρο 13 της ΚΥΑ, 11014/703/14.3.2003 (ΦΕΚ 332/Β/ 20.3.2003). Το σχέδιο της σχετικής Κ.Υ.Α. έχει ολοκληρωθεί από την Ε.Υ.ΠΕ. και θα προωθηθεί άμεσα για συνυπογραφή

Τέλος σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα πρέπει να μεριμνούν για την σωστή λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων ευθύνης τους, ώστε τελικά οι εκροές των επεξεργασμένων λυμάτων να διατίθενται στον αποδέκτη εντός των ορίων που θέτει η οδηγία 91/271/ΕΟΚ, για τα αστικά λύματα.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επί του συγκεκριμένου θέματος σας κοινοποιούμε το με αρ. πρωτ. 2323/6-4-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το συνημμένο της.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ





ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΘΕΜΑ: «Η υπ' αριθμ. 8770/14-4-10 Ερώτηση»

Σχετ: Το υττ' αριθμ. 1389/β/75/15-4-10 έγγραφο σας
Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με την επεξεργασία των βοθρολυμάτων της Αχαΐας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

■ Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων των Πατρών αποτελείαρμοδιότητα της ΕΥΠΕ του ΥΓΊΕΚΑ. Η ΔΕΥΑ Πατρών, όπως μας ενημέρωσε, έχει στείλει στην ενλόγω υπηρεσία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και όλες τις τροποποιήσεις καιαναμένει την έγκριση της.

• Όσον αφορά στην χρηματοδότηση της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Αιγίου, η ΔΕΥΑ Αιγίου έχει ζητήσει την προένταξη του έργου «Συμπληρωματικές Εργασίες Προεπεξεργασίας Βοθρολυμάτων των Δήμων Αιγιαλείας στο ΒΙΟΚΑ Αιγίου», προϋπολογισμού 350.000 € στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Η χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα «ΟΗΣΕΑΣ» θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος.

■ Προκείμενου να αντιμετωπίσουμε το ενεχόμενο αδυναμίας του βιολογικού καθαρισμού του Αιγίου,να επεξεργάζεται τα λύματα των Δήμων Πάτρας και Ρίου, τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες, ηΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αποστείλει το υπ’ αριθμ. 1131/15-3-10 έγγραφο προς τοΥπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο αιτείτε επείγουσα χρηματοδότηση για κατασκευή δεξαμενήςβοθρολυμάτων εκτιμώμενου προϋπολογισμού 300 000 € για την Μονάδα Επεξεργασίας ΑστικώνΛυμάτων του Δήμου Αιγίου.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Αποστολόπουλος








Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Δήλωση Νίκου Τσούκαλη για την απόλυση δημοσιογράφων


Η απαράδεκτη και καταχρηστική απόλυση των δημοσιογράφων Μιχάλη Μπαϊρακτάρη και Άγγελου Κωνσαντίνου από τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΛΕ ΤΙΜΕ έρχεται να καταδείξει την προκλητικά αντεργατική φιλοσοφία του εργοδότη μεγαλοεφοπλιστή κ. Ρέστη.

Οι απολύσεις για λόγους «ακρίβειας» αποτελούν σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων που με αγώνες έχει κατοχυρώσει ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας και θα πρέπει να ανακληθούν.

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους απολυμένους δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΠΗΝ και καλώ όλους τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς του νομού να αντισταθούν δυναμικά στον εργοδοτικό μεσαίωνα.


Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την παραπομπή σε δίκη του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου

Η παραπομπή σε δίκη στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας του μαχητή δημοσιογράφου της Ηλείας Μάκη Νοδάρου, έρχεται να επιβεβαιώσει τη σοφία της λαϊκής ρύσης «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι».

Επειδή οι αποκαλύψεις του και οι δημοσιογραφικές του έρευνες για το περίφημο πλέον «Κράτος της Ζαχάρως» αλλά και οι διεισδυτικές του έρευνες για οικονομικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα ενοχλούν, προσπαθούν με διώξεις και αντιπερισπασμούς να τον φιμώσουν.

Το κόμμα μου αλλά και εγώ προσωπικά έχουμε πολλές φορές μεταφέρει στη βουλή, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέματα που ο Μάκης Νοδάρος ανέδειξε με τη μαχητική του πένα.

Είμαστε στο πλευρό του και αυτή τη φορά εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στην δικαστική του περιπέτεια αλλά και στον αγώνα του για να μπορεί (αυτός και κάθε ελεύθερος δημοσιογράφος) να υπηρετεί την αλήθεια και την υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών.



Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κ.Υ Κάτω Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Κ.Υ Κάτω Αχαΐας με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυσή του. Το Κέντρο Υγείας έχει αποδυναμωθεί εντελώς και παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και σε παραϊατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ο σχεδιασμός του είναι να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας, ενώ σ’ αυτό φτάνουν όλα τα περιστατικά ατυχημάτων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο από τα Βραχνέικα μέχρι το Λαρισό. Το κέντρο καλείται επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες να παράσχει πρωτοβάθμια φροντίδα σε χιλιάδες παραθεριστές Έλληνες και ξένους που φτάνουν στην περιοχή.

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο κέντρο έχουν σαν αποτέλεσμα και τα πιο ελαφρά περιστατικά να διακομίζονται στο μοναδικό νοσοκομείο της Πάτρας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη προβληματική λειτουργία του. Οι δημοτικοί παράγοντες της Δυτικής Αχαΐας έχουν ζητήσει την απόσπαση γιατρών και νοσηλευτών από το νέο Διοικητή του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» προκειμένου το κέντρο να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες του.

Επειδή το Κ.Υ Κάτω Αχαΐας παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη σε πάνω από 25.000 κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας και η πλημμελής λειτουργία του επιβαρύνει το μοναδικό νοσοκομείο της Πάτρας,


Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε για τη στελέχωση του κέντρου με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της περιοχής;

2. Προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα απόσπασης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών του κέντρου;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Εικόνα διάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Γενικό νοσοκομείο του Αγρινίου, με τους γιατρούς να έχουν φτάσει στα όριά τους και να αναζητούν έστω κάποιον συνομιλητή, χωρίς όμως να μπορούν να τον βρουν. Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη εάν αναλογιστούμε ότι κλινικές «λειτουργούν» χωρίς γιατρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως με το πρόγραμμα εφημεριών που έχει βγει για δεκαπέντε μέρες το μήνα δεν θα υπάρχει χειρούργος στο νοσοκομείο, ενώ κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο, όπως και αυτό του Μεσολογγίου, είναι στην ουσία ακέφαλο, αφού η νέα Διοίκηση δεν έχει ακόμη αναλάβει και οι γιατροί, εργαζόμενοι, ασθενείς κλπ, δεν έχουν κάποιον υπεύθυνο να μπορούν να απευθυνθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των γιατρών, το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον με ελάχιστες προδιαγραφές. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι σε επίσχεση εργασίας και οι ειδικευμένοι κάνουν τέσσερις εφημερίες. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2009 και δεν βρίσκουν κάποιον υπεύθυνο να μιλήσουν. Εδώ και έξι σχεδόν μήνες δεν υπάρχει διοίκηση, και κανείς δεν μπορεί να πληροφορήσει το ιατρικό προσωπικό πως θα πληρωθούν για το 2009.

Ήδη, σε επίσχεση έχουν προχωρήσει και κάποιοι ειδικευμένοι γιατροί, γιγαντώνοντας έτσι το πρόβλημα και όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους γιατρούς, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το μέγιστο όριο των ωρών εργασίας, δηλαδή τις 4 εφημερίες ανά μήνα.

Δεδομένου ότι η πλήρης απουσία εφημερευόντων βασικών ειδικοτήτων επί πολλές μέρες ανά μήνα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των επειγόντων περιστατικών,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πότε σκοπεύετε να καταβάλετε τα χρήματα της δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας των γιατρών του νοσοκομείου;
2. Πως θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος των εφημεριών;
3. Πότε προβλέπεται να αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοίκηση του νοσοκομείου;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης



Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τα αμιαντούχα υλικά του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των πολιτών

ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Η παρατεινόμενη παραμονή των αμιαντούχων υλικών του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο, εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) δεν έχουν καν υποβάλει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης όπως έχουν υποχρέωση.

Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτησή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης καλώντας την κ. Υπουργό να προχωρήσει σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας εκ μέρους τους.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με ερώτησή μου (αριθμ.635) στις 22-6-09 προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είχα καταγγείλει την αδιαφορία των ιδιοκτητών του οικοπέδου της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας να υποβάλουν στις αρμόδιες αρχές τη ν πολυπόθητη «Μελέτη Εξυγίανσης» από τον Αμίαντο με στόχο την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από την περιοχή. Στην απάντηση που έλαβα (αριθμ 5865Β) αναφερόταν επί λέξη ότι «με έγγραφό της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στις 16-6-09 υποβλήθηκε στην οικεία Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας η ειδική μελέτη εξυγίανσης –αποκατάστασης του χώρου του παραπάνω εργοστασίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης».

Παρότι πέρασαν 10 μήνες από τότε τα αμιαντούχα υλικά που υπολογίζονται πάνω από 1000 τόνοι, όχι μόνο βρίσκονται παραπεταμένα εντελώς ανεξέλεγκτα, αλλά δεν έχει υποβληθεί καν η μελέτη εξυγίανσης. Το τελευταίο προκύπτει από νεώτερο έγγραφο (αριθμ. Πρωτ. 7996/24-7-09) της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τους ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) σύμφωνα με το οποίο ο φάκελος που υποβλήθηκε δεν αποτελεί τη μελέτη που είχε ζητηθεί διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β).

Γίνεται πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει διάθεση από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που είναι μεγαλομέτοχος του οικοπέδου να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μία κατάσταση που εγκυμονεί πλέον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού ως γνωστό τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές.

Επειδή η συμπεριφορά των ιδιοκτητών του χώρου, υπονομεύει την έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου,
Επειδή η επιβολή προστίμων και η ανταλλαγή εγγράφων, δεν φαίνεται να αποδίδει κάποιο αποτέλεσμα,

Επειδή ο κίνδυνος που διατρέχουν οι κάτοικοι είναι πλέον κάθε άλλο παρά ορατός και οι ίδιοι νοιώθουν την αδιαφορία της πολιτείας,

Ερωτάται η κ. υπουργός

Τι προτίθεστε να κάνετε για να υποχρεώσετε τους σημερινούς ιδιοκτήτες του χώρου να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή και υλοποίηση της Ειδικής μελέτης εξυγίανσης του χώρου και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών;

Προτίθεστε, σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας, να προχωρήσετε σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στη Β. Ελλάδα; (Βιομηχανία φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ»)

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 8559/12-4-2010 Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 8559/12-4-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, σας γνωρίζουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.)/ ΥΠΕΚΑ έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 23-9-2009 στον χώρο του εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ Α.Ε. στον Δρέπανο Αχαΐας και έχει διαβιβαστεί προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πάτρας, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που αφορά την «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος» και την εταιρία «Διαχειριστική Ακινήτων Ανώνυμη Κτηματική Εταιρία - Κτηματική Α.Κ.Ε.»

Σημειώνεται ότι:

Σε κάθε περίπτωση, για την αποκατάσταση του χώρου του πρώην εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ, θα πρέπει άμεσα ο νέος ιδιοκτήτης αυτού, καταρχήν, να υποβάλει την απαιτούμενη μελέτη, σύμφωνα με Άρθρο 4, Κεφάλαιο 7 της Κ, Υ. Α. Η.Π. 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/6), από την οποία θα προκύψουν και θα καθοριστούν, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι σχετικές εργασίες. Κατόπιν τούτων, ο ιδιοκτήτης του χώρου ως φορέας εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης θα πρέπει άμεσα να προβεί στις οριζόμενες εργασίες.
Σύμφωνο με το Άρθρο 12, Παράγραφος 2 της Κ.Υ.Α. 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β), για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των επικινδύνων αποβλήτων ορίζεται ως φορέας εκτέλεσης των εργασιών εξυγίανσης-αποκατάστασης και είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις σχετικές δαπάνες. Εφ' όσον ο ιδιοκτήτης του χώρου δεν αναλαμβάνει τις ως άνω υποχρεώσεις, η δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να ενεργήσει λόγω αρμοδιότητας και σε κάθε περίπτωση να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρο 28, 29 και 30 του Ν.1650/1986, όπως ισχύουν.Για την πλήρη ενημέρωση σας επί του θέματος σας κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 2066/27-4-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το συνημμένα του.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετ: Το υπ’ αριθμ. 1334/β/66/13-4-10 έγγραφό σας

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο Αχαΐας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με ενημέρωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο μοναδικός κάτοχος του ακινήτου κ. Αντζουλάτος, με ενημερωτικό σημείωμα, τα οποίο έστειλε στην υπηρεσία μας, αναφέρει ότι κατόπιν μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του γηπέδου δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς ινών αμιάντου στο περιβάλλον και ότι προχωρά στη «μελέτη καθαρισμού του χώρου»

Σας υποβάλλουμε συνημμένα τα αποτελέσματα μετρήσεων ρύπανσης του αέρα από ίνες αμιάντου, που διενέργησε το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στις 28-2-10 στο χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ για λογαριασμό του κατόχου του ακινήτου.
Μετά τα παραπάνω συντάχθηκε το υπ’ αριθμ. 1977/28449/30-3-10 επισυναπτόμενο έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩ/ΠΔΕ με το οποίο ο κάτοχος καλείτε να υποβάλει άμεσα την Ειδική Μελέτη Εξυγίανσης -Αποκατάστασης του χώρου.
Τέλος για ενημέρωση σας, σας υποβάλλουμε συνημμένα τα υπ’ αριθμ. 16279/15-12-09, 986/23-3-10, 985/23-310 και 984/23-3-10 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. που αφορούν στην Έκθεση Έλεγχου, Πράξη βεβαίωσης παράβασης, Διαβίβαση Πράξης βεβαίωσης παράβασης στον Εισαγγελέα και Εισήγηση επιβολής προστίμου τα οποία στάλθηκαν στην υπηρεσία μας.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Αποστολόπουλος