Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Κυπρίνου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «επαρχιακός Τύπος» στις 21/01/2010, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί στο λεγόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στο Φυλάκιο Δήμου Κυπρίνου στον Έβρο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

«..Έρχονται διάφορες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και συμβουλεύουν τους λαθρομετανάστες να κάνουν για παράδειγμα απεργία πείνας, να καταστρέφουν τους αεραγωγούς, να πετάνε την τροφή που τους δίνουν οι αστυνομικοί και άλλα. Οι συνθήκες όπως μπορούμε να καταλάβουμε είναι πάρα πολύ δύσκολες και όση αντοχή και αν έχουν αυτοί οι άνθρωποι (οι αστυνομικοί), κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί κάποια απρόοπτη ιστορία. Τα όρια των αστυνομικών έχουν ξεπεραστεί έτσι κι αλλιώς…»

Το Πρότυπου Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στον Δήμο Κυπρίνου του νομού Έβρου εγκαινιάστηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. ήταν περήφανος για το κέντρο «το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και κατασκευάσθηκε, μέσα σε 3 μόλις χρόνια, σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους διεθνείς κανόνες» κατά δήλωσή του.

Στο συγκεκριμένο κέντρο που σημειωτέον στοίχισε 1.220.000 ευρώ, 244% του αρχικού προϋπολογισμού, είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2007 διαμαρτυρία μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που είχαν καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων, την προβληματική με τον έξω κόσμο επικοινωνία αφού δεν υπήρχαν καρτοτηλέφωνα, αλλά και την μη ενημέρωση τους γιατί δεν υπήρχαν χαρτιά στη γλώσσα τους. Οι συνθήκες σε αυτά τα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας είναι γνωστές (υπερσυνωστισμός, υπέρβαση των ορίων κράτησης, κακομεταχείριση, μη ενημέρωση για τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο, έλλειψη επικοινωνίας κ.λ.π). Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τις επαναπροωθήσεις που στην πραγματικότητα είναι άτυπες, παράνομες απελάσεις έχουν διασύρει πολλές φορές τη χώρα διεθνώς, με τελευταία περίπτωση το κέντρο κράτησης στην Παγανή της Λέσβου.

Τώρα ένας Αστυνομικός Υπάλληλος ουσιαστικά καταγγέλλει όλες τις οργανώσεις που προσπαθούν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και απειλεί ουσιαστικά, με απρόοπτες όπως τις λέει ιστορίες,

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα λεγόμενα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

2. Τι μέτρα θα πάρει για το συγκεκριμένο κέντρο στο Φυλάκιο και πως θα διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των μεταναστών που βρίσκονται εκεί και που ευθέως απειλείται σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου

3. Τι προτίθεται να κάνει για να κλείσουν αυτά τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» και να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές υποδοχής Προσφύγων και μεταναστών


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Νίκος Τσούκαλης

Τάσος Κουράκης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ :Λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 5192/27-01-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές kα. Η. ΔΙΩΤΗ και κ.κ. Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ και Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι ο Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών (Ε.Χ.Π.Α.) Φυλακίου Ορεστιάδας, λειτουργεί από 28-04-2007 υπό την ευθύνη και την επιμέλεια της Οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το σχέδιο "ΒΑΛΚΑΝΙΟ" και είναι δυναμικότητας 374 κρατουμένων, ενώ έως και σήμερα έχουν κρατηθεί στον παραπάνω χώρο 5.584 μη νόμιμοι μετανάστες. Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των υπό κράτηση μη νόμιμων μεταναστών δεν ξεπερνά τη δυναμικότητα του κέντρου υποδοχής, ενώ έχουν καθοριστεί ώρες επισκεπτηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει τη δυνατότητα να τους επισκεφθεί συγγενικό τους πρόσωπο, οι δε συνήγοροι τους έχουν τη δυνατότητα να τους επισκεφθούν και να συνομιλήσουν μαζί τους οποιαδήποτε ώρα, χωρίς παρουσία αστυνομικού. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 3386/ 2005, έχουν την ευθύνη της φύλαξης των Ε.Χ.Π.Α. προς αποτροπή της απόδρασης των μη νόμιμων μεταναστών και γενικά την τήρηση της τάξης, όπως προβλέπεται στο π.δ. 141/ 1991.

Ελάχιστος αριθμός κρατουμένων ορισμένες φορές στην προσπάθεια τους να ασκήσουν πίεση, ώστε να επιτύχουν καλύτερη διοικητική μεταχείριση (ταχύτερη απελευθέρωση τους), δημιουργούν εντάσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει κατ΄ επανάληψη ενημερωθεί η Νομαρχία Έβρου. Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν και ο μέσος χρόνος κράτησης τους δεν υπερβαίνει τις 18 ημέρες, τα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς των εν λόγω κρατουμένων προς τους αστυνομικούς έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω μετανάστες είναι εριστικοί και σε μια περίπτωση 5-6 άτομα πέταξαν το φαγητό τους στο διάδρομο, προ του θαλάμου κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι δε δέχτηκαν να το παραλάβουν είτε στα πλαίσια απεργίας πείνας είτε, κυρίως, γιατί δεν ήταν της αρεσκείας τους. Τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα, αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από το προσωπικό του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου και δεν μπορούν να αποδοθούν σε υποδαύλιση των εκπροσώπων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που επισκέπτονται το χώρο κράτησης.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εν λόγω Ε.Χ.Π.Α., από την οικεία Αστυνο­μική Διεύθυνση πραγματοποιούνται σχετικές συναντήσεις-συσκέψεις, αλλά και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς (οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ.α.), κυρίως για θέματα που αφορούν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προγραμμάτων ψυχικής υγείας, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι, με πρωτοβουλία μας, συνεστήθη η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωποι, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες» του ΔΟΜ, του Ερυθρού Σταυρού, του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων αρμοδίων φορέων.
Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της ομάδας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης κου πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και σε άλλες δομές που πληρούν τις κτιριακές προϋποθέσεις. Βούληση μας είναι σταδιακά να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στις περιοχές τη; επικράτειας που εντοπίζεται πρόβλημα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, δηλαδή κυρίως στα νησιά και στον Έβρο. Στα Κέντρα αυτά οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα. Οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την Επιτροπή εμπειρογνώμων για το Άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Ανοιχτά Κόντρα Φιλοξενίας, κ.ο.κ.

Η κατασκευή, ανακατασκευή και μίσθωση των εγκαταστάσεων καταγραφής και διαχείρισης θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Για τις λειτουργικές δαπάνες αναζητούνται πόροι από Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το Ταμείο Προσφύγων και άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αντίστοιχα του Αιγέας. Σκοπός μας είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο υπογράφων θα επισκεφθεί την εν λόγω Ε.Χ.Π.Λ. την 19-02-2010 στο πλαίσιο περιοδείας στο νομό 'Εβρου, όπου θα επαναλάβουμε την πρόθεση του Υπουργείου να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των Ε.Χ.Π.Α., σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Σημειώνεται ότι οι «επαναπροωθήσεις» απαγορεύονται ρητά σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Σκοπός μας είναι να προστατεύονται όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας και οι υπόλοιποι να επαναπατρίζονται με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.

Τέλος σας πληροφορούμε ότι, πρόσφατα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ, Κ.. Ηammarberg, με τον οποίο συζητήθηκαν τα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και αντιμετώπισης των περιστατικών αυθαιρεσίας εξουσίας του ένστολου προσωπικού εναντίο/ πολιτών. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επί του θέματος αυτού, σας διαβιβάζουμε το σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο μας.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Υπουργός: Πράγματι συντηρεί το εθνικό οδικό δίκτυο, ο Δήμος της Πάτρας!

Αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος αλλά η επίλυσή του παραπέμπεται στο μέλλον!

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στην ολομέλεια της Βουλής έφερε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης το πρόβλημα του Δήμου Πατρέων, ο οποίος καλείται να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση δρόμων που ανήκουν στο εθνικό οδικό δίκτυο.


Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μαγκριώτης αναγνώρισε ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι ανήκουν πράγματι σε πρωτεύον οδικό δίκτυο και ότι αυτοί καταστρέφονται από την υπερτοπική κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων υπέρβαρων οχημάτων από και προς το λιμάνι της πόλης το οδόστρωμα των οποίων είναι κατεστραμμένο. Τόνισε δε ότι η ευθύνη δεν ανήκει στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας αλλά ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και συνολικότερο. Μεταφέρονται συνέχεια αρμοδιότητες στην περιφέρεια χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ως προς τη λύση του ζητήματος δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε συγκεκριμένη λύση και θα το επιδιώξουμε πέρα από κομματικές σχέσεις».

Ο βουλευτής Αχαΐας στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αοριστία που συνόδευσε τις θετικές προθέσεις της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι «Οι προθέσεις είναι αόριστες χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία προοπτική ενώ αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει το δυσβάστακτο βάρος στο Δήμο της Πάτρας. Υπάρχει σοβαρό θέμα αντισυνταγματικότητας γιατί δεν είναι δυνατόν δρόμοι της Αθήνας που δεν είναι ούτε καν δευτερεύοντες να θεωρούνται πρωτεύον οδικό δίκτυο, να χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υποδομών και για την Πάτρα αυτό το ποσό να το διαθέτει ο Δήμος. Ζητάμε μία απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ώστε να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για αυτούς του δρόμους. Ώστε ο Δήμος να έχει την προοπτική να εισπράξει κάποια στιγμή τα χρήματα που έχει δαπανήσει αυτή την περίοδο. Υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος, διαθέτει 5,5 εκατ., όχι για δευτερεύον εθνικό δίκτυο, αλλά πρωτεύον. Γιατί δεν μπορεί να μην είναι πρωτεύον το δίκτυο που συνδέει την ΠΑΘΕ με το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτ. Ελλάδας. Μιλάμε για τρείς συγκεκριμένους δρόμους, οι οποίοι ανήκουν στο πρωτεύων οδικό δίκτυο και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται.»








ΜΕΡΙΜΝΑ: «ουαί τοις αδυνάτοις»!!!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με μια πρωτοφανούς αναλγησίας δήλωση η Υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, γνωστοποίησε στους εκπροσώπους της διοίκησης του ιδρύματος «ΜΕΡΙΜΝΑ» ότι η επιχορήγηση για το 2010 θα ανέλθει στο ποσό των 20.000 ευρώ!!


Δήλωση-απόφαση της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης να πάψει να ασχολείται με οτιδήποτε «μη παραγωγικό» και «μη βιώσιμο». Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, σημαίνει για την κυβέρνηση, πλήρη κατεδάφιση της κοινωνίας, πολύ δε περισσότερο των αδύναμων και περιθωριοποιημένων κρίκων της.

Η κυνική δήλωση του Υπουργείου και η πρόθεσή του να εντάξει την προστασία των αδυνάμων στη στυγνή και ακραία νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική διαχείριση παραπέμπει στις πιο μαύρες περιόδους της ανθρωπότητας, αυτές του Καιάδα και της Σπιναλόγκα.

Εάν ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο συμπεριφοράς προς τους αδυνάτους, τότε είναι βέβαιο πως έχουμε ήδη εισέλθει στη νέα βαρβαρότητα.

Επειδή όμως οι οποιεσδήποτε προθέσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης μας αφορούν τόσο ως τοπική κοινωνία όσο και ως άτομα, στο χέρι των τοπικών αρχών εναπόκειται η θέληση να αποτρέψουμε αυτή την πορεία.




Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συντηρεί το εθνικό οδικό δίκτυο, ο Δήμος της Πάτρας!


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της συντήρησης οδών της πόλης, που ανήκουν στο εθνικό οδικό δίκτυο, από το Δήμο της Πάτρας, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης, με την ανοχή και την αιδήμονα σιωπή της δημοτικής αρχής οδοί όπως η Ηρ. Πολυτεχνείου, Όθωνος – Αμαλίας, Αγ. Ανδρέου, Κανελλοπούλου και Ακρωτηρίου αποχαρακτηρίστηκαν από εθνικές σε δημοτικές, με απόφαση του προηγούμενου Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να επιβαρύνει άδικα, αντισυνταγματικά και δυσβάστακτα του πολίτες της Πάτρας.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αποκαταστήσει άμεσα την πιο πάνω προφανή αδικία με την έκδοση νέας απόφασης του σημερινού Γ.Γ. της Περιφέρειας ούτως ώστε να διατεθεί το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης αντί της συντήρησης εθνικού ουσιαστικά δικτύου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με το δυσβάστακτο ποσό των 5,5 εκατ. € από συνολικά 10 εκατ., που έλαβε ως δάνειο με επαχθείς όρους, προγραμματίζει ο Δήμος της Πάτρας να συντηρήσει οδούς της πόλης που αδιαμφισβήτητα ανήκουν στο εθνικό (πρωτογενές) οδικό δίκτυο, δηλαδή αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΔΕΣΕ! Με την ανοχή και την αιδήμονα σιωπή της δημοτικής αρχής οδοί όπως η Ηρ. Πολυτεχνείου, Όθωνος – Αμαλίας, Αγ. Ανδρέου, Κανελλοπούλου, Ακρωτηρίου αποχαρακτηρίστηκαν από εθνικές σε δημοτικές, ( υπ’ αριθ. 8846/26-10-2007 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να επιβαρύνει άδικα, αντισυνταγματικά και δυσβάστακτα του πολίτες της Πάτρας.

Οι πιο πάνω οδοί στις οποίες κινούνται ετησίως 160.000 βαρέα οχήματα με προορισμό το Λιμάνι της Πάτρας και χιλιάδες άλλα, ανέκαθεν αποτελούσαν τμήματα του εθνικού ή πρωτεύοντος οδικού δικτύου της χώρας, ως μοναδικές οδοί προσέγγισης του διεθνούς σημασίας λιμανιού της Πάτρας αλλά και τμημάτων της Εθνικής Οδού Πατρών Αθηνών. Το αίσθημα αδικίας επιτείνεται όταν κεντρικοί οδοί της Αθήνας όπως οι Λεωφ. Αμαλίας, Βασ. Σοφίας και Βουλιαγμένης, η 3ης Σεπτεμβρίου, κ.λ.π. ανήκουν στο εθνικό δίκτυο και οι δαπάνες συντήρησής τους βαρύνουν το ΠΔΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

- Πως αξιολογείτε την ενέργεια του προηγούμενου Γραμματέα της ΠΔΕ να χαρακτηρίσει τις πιο πάνω οδούς της Πάτρας ως δημοτικές και εκδηλώθηκαν αντιδράσεις ή διαφωνίες εκ μέρους της δημοτικής αρχής της πόλης.

- Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα την πιο πάνω προφανή αδικία με την έκδοση νέας απόφασης του σημερινού Γ.Γ. της Περιφέρειας ούτως ώστε να διατεθεί το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης αντί της συντήρησης εθνικού ουσιαστικά δικτύου;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Κίνηση απορριμματοφόρων του Δήμου Καλαμάτας από μη αρμόδιους με την άδεια του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Από τις 4 Φεβρουαρίου 2010 πολίτες της Καλαμάτας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στη χωματερή του Δήμου Καλαμάτας (περιοχή Μαραθόλακκα Ταϋγέτου). Στις 12 Φεβρουαρίου 2010 στο εν λόγω χώρο δύο Αντιδήμαρχοι εμφανίστηκαν να οδηγούν απορριμματοφόρα του Δήμου Καλαμάτας.


Οι αντιδήμαρχοι επέδειξαν απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ημερομηνία 12-2-2010 και αρ. πρωτ.: 4680/2477, σχετ.: 4509/2372, η οποία αναφέρει ότι: «Εγκρίνουμε την κατ’ εξαίρεση οδήγηση για αυστηρά υπηρεσιακούς λόγους και με τις επιφυλάξεις του Ν. 2503/97 άρθρο 19 παρ. 4, του ΚΗΗ 2821, ΚΗΙ 2992, ΚΗΙ 2993, ΚΗΙ 2984, ΚΗΙ 2975, ΚΗΗ 2820, ΚΗΥ 2697, ΚΗΗ 2819, ΚΗΙ 2999, ΚΗΙ 2968, ΚΗΗ 2804, ΚΗΗ 2805, ΚΗΗ 2806, ΚΗΥ2614, ΚΗΥ 2689, ΚΗΥ 2617, ΚΗΥ 2607, ΚΗΙ 4206, ΚΗΙ 4202, ΚΗΙ 4203, ΚΗΙ 4204, αυτοκινήτων του Δήμου Καλαμάτας, από τους Αντιδημάρχους κ. Καμβυσίδη Ιωάννη του Παναγιώτη και Αθανασόπουλο Κων/νο του Αλεξάνδρου, οι οποίοι είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου με αριθμό αδείας 000606623, 000733999 και θα είναι υπεύθυνοι για κάθε υπαίτια βλάβη ή φθορά. Η απόφαση ισχύει από 12.02.2010 μέχρι 11.02.2011 με την προϋπόθεση ότι αν στο συγκεκριμένο διάστημα, λήξει η άδεια οδήγησης χωρίς να ανανεωθεί , δεν ισχύει η απόφασή μας».


Η συγκεκριμένη απόφαση του Γ.Γ., είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη, δεδομένου ότι:

α) Αντιστρατεύεται την απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Καλαμάτας να μην οδηγούνται τα απορριμματοφόρα στη Μαραθόλακκα.

β) Συντρέχει άμεσος κίνδυνος για τους εργαζόμενους, αφού οι συγκεκριμένοι αντιδήμαρχοι προφανώς δεν έχουν άδεια οδήγησης απορριμματοφόρων.

γ) Εγκρίνεται η διενέργεια παράνομης πράξης εκ μέρους των αιρετών.

δ) Αποτελεί ευθεία υπέρβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας.

ε) Επιτρέπεται η οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων από άτομα που πιθανώς να μην είναι αιρετοί μετά τις επόμενες τοπικές εκλογές, με δεδομένο ότι οι άδειες που χορηγήθηκαν έχουν ισχύ μέχρι 11-2-2011, δηλαδή και μετά την 31-12-2010, οπότε λήγει η θητεία της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής.



Είναι προφανές ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση του Γ.Γ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργείται η βάση ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού διάρκειας ενός χρόνου.



Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Υπήρξε συνεννόηση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο πριν εκδοθεί η εν λόγω απόφαση και σταλεί στο Δήμο Καλαμάτας; Αν ναι, με ποιο σκεπτικό; Αν όχι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους αυτής της πρωτοφανούς, απεργοσπαστικής απόφασης;


Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την οδήγηση απορριμματοφόρων, για τα οποία χρειάζονται ειδικές άδειες και ειδική εκπαίδευση;

17.2.2010



Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουβέλης Φώτης

Τσούκαλης Νίκος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ



ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Η υπ' αριθ. Ερώτηση 6204/17/2/2010

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική Ερώτηση των βουλευτών κ. κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκο Τσούκαλη, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σος διαβιβάζουμε το υη' αριθμ. 6998/3644/4-3-2010 απαντητικό έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΠΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΧΕΤ.: 1. Η αριθ. 6204/17-2-2010 ΠΑΒ (9761/23-2-2010 έγγραφό σας)

Σε απάντηση της αναφερόμενη ερώτησης των κ. κ. βουλευτών σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Η απόφαση μας 4680/247717-2-2010/σχετ.4509/2372/12-2-2010 είναι νόμιμη και αιτιολογημένη γιατί:

α) Σύμφωνα με το Ν. 2503/97 (ΦΕΚ 107/τ.Α/30-5-97) «Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση οδήγηση αυτοκινήτων δημοσίων υπηρεσιών , Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Α. και ΟΤΑ σε ειδικές περιπτώσεις από μονίμους ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου υπαλλήλους και εφόσον τούτο δεν αντίκειται στις οικείες διατάξεις που διέπουν τους οργανισμούς τους, έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης, ανεξάρτητα από την κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα στην οποία ανήκουν, μετά από έγκριση η οποία παρέχεται από τη Διεύθυνση Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιος Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις η παροχή έγκρισης για κατ’ εξαίρεση οδήγηση οχημάτων που ανήκουν σε Ν.Α. και ΟΤΑ από νομάρχες και μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, δημάρχους, προέδρους κοινοτήτων, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους ή και από ιδιώτες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών, εφόσον έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς την καταβολή οποιοσδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης.

β) Με το Ν. 2647/98 (ΦΕΚ 237/τ.Α/22-10-98) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις και ειδικότερα το άρθρο 1Α παρ. 15 «Η έγκριση για κατ’ «εξαίρεση οδήγηση αυτοκινήτων των υπηρεσιών της Περιφέρειας νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού από υπαλλήλους που έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης, ανεξάρτητα από την κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα στην οποία ανήκουν (άρθρο 19 παρ. 4 του ν. 2503/1997, ΦΕΚ 107 Α') ανήκει στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της Χώρας

γ) Με την αριθμ. 17310/18-10-2007 (ΦΕΚ 2118/ΤΒ/31-10-2007) απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου «Ανάθεση αρμοδιοτήτων και άσκηση αυτών κατ' εντολή του» ανέθεσε στο Δ/ντή Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου να υπογράφει αποφάσεις εγκρίσεως άδειας οδήγησης κρατικών αυτοκινήτων που προαναφέραμε ανωτέρω.

δ)Ο Δήμος Καλαμάτας με τα 35/8-2-2010 και 40/12-2-2010 έγγραφά του ζήτησε την έγκριση οδήγηση κατ’ εξαίρεση αυτοκινήτων του από τους δύο Αντιδημάρχους στέλνοντας φωτοαντίγραφα των αδειών οδήγησής τους απ' όπου προκύπτει ότι ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος είναι κάτοχος της αριθμ. 00733999 άδειας οδήγησης κατηγορίας Β,Γ και Δ με ημερομηνία λήξης 23/5/2011.

Ο κος Ιωάννης Καμβύσης είναι κάτοχος άδειας οδήγησης 00606623 κατηγορίας Β,Γ, και Δ με ημερομηνία λήξης 28/3/2013.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι κάτοχοι άδειας κατηγορίας τουλάχιστον Γ δικαιούνται να οδηγούν απορριμματοφόρα οχήματα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση απλά η γνώση χειρισμού του απορριμματοφόρου δίνει δυνατότητα σε κάποιον να το οδηγήσει.

ε) Σημειωτέον ότι η Περιφέρειά μας οε αντίστοιχα αιτήματα Δήμων και Κοινοτήτων που αφορούν κατ’ εξαίρεση για αυστηρά υπηρεσιακούς λόγους και με την επιφύλαξη του άρθρου 19 παρ. 4 Ν.2503/97 χορηγεί τέτοιου είδους άδειες με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των Δήμων και Κοινοτήτων έχοντας σαν απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικό σύνολο).

Σε καμία περίπτωση οι συγκεκριμένες άδειες δεν είχαν σκοπό να αντιστρατευθούν αποφάσεις Σωματείου Εργαζομένων -καθότι καμία τέτοια απόφαση ή διαμαρτυρία δεν μας κοινοποιήθηκε- και πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν οι αποφάσεις μας ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σοφές ότι η υπηρεσία μας κινήθηκε στη νομιμότητα και φυσικά αφού έχει την αρμοδιότητα έκδοσης τέτοιας απόφασης δεν χρειάσθηκε κάποια συνεννόηση του Γενικού Γραμματέα με το Υπουργείο Εσωτερικών κάτι που αναφέρουν οι επερωτώντες βουλευτές.

Τέλος σας στέλνουμε και το 53/2-3-2010 έγγραφο Δήμου Καλαμάτας όπου διατυπώνονται απόψεις του Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα.


Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου


Φώτιος Χατζημιχάλης





Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο Βύρωνα με θύμα έναν ανύποπτο εργαζόμενο οικογενειάρχη, της οποίας προηγήθηκε ο αφοπλισμός αστυνομικών από κακοποιούς στο Μαρούσι αναδεικνύει την επαγγελματική ανεπάρκεια, την υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Αστυνομίας.


Σχετικά με το ως άνω περιστατικό, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 17-2-2010 τόνισε ότι «η βούληση μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να δημιουργήσουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική στον πολίτη είναι αμείωτη. (…) Καθημερινά κερδίζουμε περισσότερους συμμάχους στη μάχη αυτή που δίνουμε. Πιστεύω στους συμμάχους μας, όπως αυτοί πιστεύουν σε εμάς. Μία από αυτές είναι και το έγκλημα. Δουλεύουμε για τον πολίτη, για την ασφάλειά του, για την ασφάλεια της χώρας, για την ασφάλεια όλων μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας».


Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 7017/4/10582 από 3-2-2010 έγγραφο του Υπουργείου σας απαντούσατε στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 4061 από 12-1-2010 ερώτησή μας με θέμα τη «σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της αστυνομίας» ως εξής: «Δεδομένου ότι το Υπουργείο μας προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει την πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, η οποία απηχεί παράλληλα τις θέσεις της ΠΟΑΣΥ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΊΉΣΗ 6313/ 18-02-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, πέραν της πρόσφατης απάντησης μας με το 7017/4/10582 από 03-02-2010 έγγραφο μας επί της 4061/ 12-01-2010 ερώτησης που κατέθεσαν οι ανωτέρω κ.κ. Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας ετέθη από τον ερωτώντα Βουλευτή κ. Φ. Κ.ΟΥΒΕΛΗ και κατά τη συζήτηση της 18/15/ 26-01-2010 επίκαιρης επερώτησης, που κατέθεσαν Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., την 19-02-2010. Κατά τη συζήτηση αυτή απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας διαβιβάζουμε αποσπάσματα πρακτικών της ανωτέρω συζήτησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα είναι μεγάλη, μάλιστα είναι μεγαλύτερη εάν συνυπολογίσουμε και την κρυπτόμενη εγκληματικότητα, τη μη καταγγελλόμενη και είναι γεγονός ότι έχουμε και μη καταγγελλόμενη εγκληματικότητα για πάρα πολλούς λόγους, η αναφορά στους οποίους θα ήταν σήμερα περιττή άλλωστε στο πλαίσιο του λίγου χρόνου που έχω.
Είναι επίσης ακριβές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά, αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό έχει σχέση με τα αίτια τα οποία την προκαλούν.

Η Ευρώπη όσο και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις κοινωνικές και πολιτικές -με την ευρύτητα του όρου- και πληθυσμιακοί όγκοι μετακινούνται, προφανώς όχι χάριν αναψυχής αλλά προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελπίδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί ξένοι πολίτες από διάφορα μέρη εισρέουν στην Ευρώπη και βεβαίως επιλέγουν την πύλη εισόδου που είναι η Ελλάδα.
Εάν, κατά συνέπεια, δεν κάνουμε συγκεκριμένη την αναφορά στα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα, έχω την άποψη ότι δεν θα μπορέσει η πολιτεία, δεν θα μπορέσει η παρούσα Κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα της εγκληματικότητας, που στην περιγραφή του, αγαπητοί συνάδελφοι του «ΛΑΟΣ» είναι όπως το είπατε. Δηλαδή, έχουμε και ποσοτική αύξηση αλλά έχουμε και ποιοτική μετάλλαξη του εγκλήματος και μάλιστα σε εξαιρετικά ακραίες, σκληρές μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς.

Βεβαίως υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αλλά και αν κάνουμε την υπόθεση όσο και την αφαίρεση ότι έχουμε μία πλήρη μεταναστευτική πολιτική. Επαναλαμβάνω ότι η εγκληματικότητα θα είναι παρούσα εάν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που τη δημιουργούν, που τη γεννούν. Είναι ακριβή τα στοιχεία που επικαλείται η επερώτηση, που επικαλούνται οι επερωτώντες συνάδελφοι του «ΛΑΟΣ», σκεφθείτε όμως πόσο μεγάλα είναι τα ποσοστά γιατί αν αφαιρέσει κανείς το 50%, το 51% που μαρτυρά συμμετοχή ξένων πολιτών, υπάρχει άλλο ένα 50% και αυτό το 50% αφορά σε συμπολίτες μας, αφορά σε Έλληνες πολίτες.

Κύριε Πρόεδρε, όχι για να αμβλύνω τη σκληρή εντύπωση που προκαλούν τα νούμερα, θέλω επικαλούμενος το γεγονός αυτό να υποστηρίξω ότι η εγκληματικότητα δυστυχώς θα αυξάνεται αν δεν αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα ζητήματα που τη γεννούν.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω αν συμφωνεί ο κύριος Υπουργός και περιμένω να τον ακούσω. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης. Η ασφάλεια είναι ένα σύνθετο θεσμικό ζήτημα που έχει σχέση –οι αναφορές μου είναι ενδεικτικές- με το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, με το πόσο ορθά και έγκαιρα λειτουργεί η δικαιοσύνη η οποία παρεμβαίνει ως σημαντικό μέγεθος στην υπόθεση αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, με το πόσο λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα. Μιλώ για την αναφορά που κάνατε λίγο πριν για το θέμα των αδειών και χαίρομαι που δεν αντιστρατεύεστε τη ρύθμιση της άδειας, αλλά απλώς θέλετε, αξιώνετε και αξιώνουμε όλοι αυτό το θετικό σωφρονιστικό μέτρο ορθά να εφαρμόζεται και να προωθείται.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε το γεγονός του Βύρωνα. Εμείς εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες και δεν σπεύδω να πω από ποιες σφαίρες. Εκείνο που θέλω να πω, χωρίς να υποτιμώ την πράγματι -αν θέλετε- ηρωική συμπεριφορά και των αστυνομικών, είναι ότι αν ήταν εκπαιδευμένοι και αν ήταν έμπειροι, ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί αυτό το θλιβερό γεγονός και βεβαίως να είχαν συλληφθεί και τα κακοποιά αυτά στοιχεία τα οποία συνελήφθησαν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θέλω δύο λεπτά στο πλαίσιο της ισότητας σε σχέση με το χρόνο ομιλίας των άλλων συναδέλφων.

Περαιτέρω, κύριε Υπουργέ, αν δεν υπάρξει μία συστράτευση γύρω από τα ζητήματα της λειτουργίας της Αστυνομίας, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά τα οποία όλοι μας θέλουμε. Επίμονα όμως αρνείστε εκείνο το οποίο προεκλογικά και πολύ πριν από τον προεκλογικό χρόνο είχατε αποδεχθεί, δηλαδή τη σύσταση μίας διακομματικής επιτροπής, όπως άλλωστε πρότεινε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία, με τη συμπεριφορά -δημοκρατική από τη μια και αποτελεσματική από την άλλη- της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί οχυρώνεστε πίσω από την αλαζονική άποψη ότι τώρα δεν χρειάζεστε τη διακομματική αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων της Αστυνομίας και τότε αναδεικνύατε αυτή τη διακομματική επιτροπή ως εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία; Φοβάμαι ότι ο πολιτικά αλαζονικός μονόδρομος που ακολουθείτε είναι σε βάρος του σκοπούμενου και σκοπούμενο είναι η δημοκρατική λειτουργία της Αστυνομίας και ταυτόχρονα η αποτελεσματική συμπεριφορά και δράση της.
Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σας ζητήσαμε να αναδιοργανώσετε τα αστυνομικά τμήματα με κριτήρια πληθυσμιακά και όχι μόνο, να ενισχύσετε τα πολυδύναμα τμήματα, να καταργήσετε αυτές τις διακρίσεις μεταξύ των αστυνομικών και να δημιουργήσετε έναν ενιαίο φορέα για την Αστυνομία με κατάργηση των ειδικών φρουρών και των συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και, βεβαίως, σας καλέσαμε –κι αν το εξασφαλίσετε ως αποτέλεσμα, θα το χειροκροτήσουμε- για την ουσιαστική, δημοκρατική και επιχειρησιακή εκπαίδευση των αστυνομικών.

Επίσης –και δεν εξαντλώ την κλίμακα των προτάσεών μας, διότι δεν επαρκεί ο χρόνος- σας ζητήσαμε να αξιοποιήσετε την ίδια την εμπειρία των αστυνομικών αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να δρα και να λειτουργεί η Αστυνομία. Και, βεβαίως, να λειτουργεί δημοκρατικά.
Επαναφέρουμε το δίκαιο αίτημα, τη δίκαιη αξίωση και διεκδίκηση, τη μισθολογική αναβάθμιση των αστυνομικών. Θα επιμείνουμε σε αυτό.

Και θέλω να σας πω, συνάδελφοι του «ΛΑ.Ο.Σ.», το εξής. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς να αμείβεται ο αστυνομικός και κατά το χρόνο της ανάρρωσής του με όλα εκείνα τα οποία ελάμβανε προτού καταστεί τραυματίας, και είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα να προσέρχεται ένα κόμμα να καταβάλει αυτό το οποίο αδικαιολόγητα η πολιτεία δεν καταβάλλει. Διότι τότε δημιουργείται, όπως αντιλαμβάνεστε, μία άλλη κατάσταση, δημιουργείται μία πόλωση και εγείρονται –δεν θέλω να πω περισσότερα- αντανακλαστικά που είναι σε βάρος μιας διεκδίκησης που είναι ορθή.

Τέλος έχω δύο ερωτήματα, κύριε Υπουργέ. Πληροφορούμαι ότι υπάρχουν περίπου τετρακόσιοι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα για πράξεις οι οποίες ελέγχονται πειθαρχικά. Και είναι μακρύς ο χρόνος της διαθεσιμότητας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Γιατί γρήγορα δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι πράξεις για τις οποίες ελέγχονται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και όσοι είναι αθώοι να επανέλθουν στο Σώμα και όσοι δεν είναι αθώοι και είναι ένοχοι, βεβαίως να τεθούν εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας;

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, επέλεξα –και προφανώς όχι για λόγους εντυπωσιασμού- να τελειώσω με ένα ερώτημα στον κύριο Υπουργό. Έχω την πληροφορία ότι εκατοντάδες, πολλές εκατοντάδες, άδειες οπλοφορίας έχουν χορηγηθεί στο τελευταίο εξάμηνο του 2009.

Και λέω ότι είναι κρίσιμο το μέγεθος, κύριε Πρόεδρε, διότι αυτή η αθρόα χορήγηση αδειών οπλοφορίας όχι μόνο αναδεικνύει το μέγεθος της εγκληματικότητας, αλλά ταυτόχρονα και την ευκολία αντιμετώπισης του ζητήματος εκ μέρους της πολιτείας. Ανησυχείτε; Κινδυνεύετε; Πάρτε άδειες οπλοφορίας! Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα.

Τέλος, το ζήτημα της εγκληματικότητας, στη συνθετότητά του, θέλει πράγματι και ψυχραιμία και νηφαλιότητα, η οποία πρέπει να ακολουθεί και τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπεριφορά της ίδιας της κοινωνίας, την οποία ουδείς δικαιούται και να τρομοκρατεί και να την υπονομεύει σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν θα πάτε στον Άγιο Παντελεήμονα, εμένα δεν χρειάζεται να με φωνάξετε γιατί μένω στην περιοχή, στην Κυψέλη. Θα έρθω για να σας υποδείξω και κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις που παίζουν με την αγωνία των πολιτών.

Το δεύτερο είναι το εξής: Θεωρώ ότι είναι λάθος, εγκληματικό, να αναζητούμε τη μεγέθυνση της εγκληματικότητας στη μετανάστευση, διότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλους δρόμους, σε άλλες ατραπούς, διότι, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης.

Μία άλλη επισήμανση που θα ήθελα να κάνω είναι η εξής: Σας εύχομαι να επιτύχετε τον εντοπισμό του «ξεπλυμένου» χρήματος στην αλλοδαπή, στη γείτονα χώρα, αλλά δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε στην Ελλάδα. Και φοβάμαι ότι θα συναντήσετε πάρα πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Ότι υπάρχει τέτοιο χρήμα, οι πληροφορίες το μαρτυράνε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να πω -όχι γιατί εξαντλείται η κλίμακα των θεμάτων- είναι το εξής: Τι θα γίνει με τα μη αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα των εργαζομένων στην ΕΛΑΣ; Εδώ αναλώνονται, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, οι αστυνομικοί σε καθήκοντα ξένα, κύριε Πρόεδρε, προς το αντικείμενό τους, από επιδόσεις, θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής και άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσω.

Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι καλείσθε να αντιμετωπίσετε και ένα άλλο κρίσιμο μέγεθος της εγκληματικότητας. Είναι αυτό, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, που έχει σχέση με το οικονομικό έγκλημα και κυρίως με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας έχει ένα αρκετά σημαντικό έργο που δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά θέλω να το εξάρω, διότι πράγματι εκεί γίνεται αρκετά καλή δουλειά.

Είναι σύνθετα τα ζητήματα και σ’ αυτήν τη συνθετότητα πρέπει να αναζητήσετε τη μείζονα συμβολή. Και αρνείσθε για άλλη μία φορά τη διακομματική. Έχετε την ευθύνη. Δεν θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με διμερείς συναινέσεις, ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, αλλά θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με συνθετότερες διαδικασίες. Και μία τέτοια συνθετότητα μπορεί να την εξασφαλίσει η διακομματική επιτροπή.

Σας ευχαριστώ όλους σας.

Κλείνει το Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Δήμο Καλαβρύτων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε φορείς και πολίτες της περιοχής Καλαβρύτων η είδηση, ότι το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Δήμο τους οδηγείται σε κλείσιμο, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στις 4 Φεβρουαρίου έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων με STAGE, στις 12 του ίδιου μήνα, έληξε η σύμβαση μίσθωσης έργου του τελευταίου υπαλλήλου στο κατάστημα, ενώ οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι έχουν μετατεθεί. Το υποκατάστημα λειτουργεί πλέον μόνο με την προϊσταμένη και όπως είναι φυσικό η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι μεγάλη.


Το υποκατάστημα εξυπηρετεί τους πολίτες ολόκληρης της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων και το ενδεχόμενο κλείσιμό του, θα επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, αφού θα πρέπει για κάθε συναλλαγή τους να μεταβαίνουν στο Αίγιο.


Επειδή το κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, και θα θέσει σε ταλαιπωρία στους πολίτες της ορεινής Αχαΐας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Αληθεύει το γεγονός ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, θα κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στα Καλάβρυτα;


2) Τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου να μην οδηγήσετε με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό και εγκατάλειψη τους πολίτες μιας ολόκληρης ορεινής περιοχής;

Ο Ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην 6375/19.02.2010 ερώτηση της Βουλής.


Απαντώντας στην υπ' αρ. 6375/19.02.2010 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και η οποία αφορά στο κλείσιμο του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλαβρύτων λόγω ελλείψεως διοικητικού προσωπικού, και σύμφωνα με όσα μας έγιναν γνωστά από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, σας αναφέρουμε τα εξής:


Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η εν λόγω μονάδα, είναι η εξής:

Θέσεις Υπαλλήλων ΓΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων


Μονάδα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Προβλέπονται 2 Υπηρετούν 2* Εκπ/νοι Stage 0 Με μίσθωση έργου 0


*Ο ένας εκ των υπηρετούντων απουσιάζει με άδεια ανατροφής τέκνου έως 15/04/2010.


Τονίζουμε ότι το εν λόγω Παράρτημα δεν πρόκειται να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού και για την ενίσχυση του, η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει ήδη προβεί στη μετάθεση ενός (1) υπαλλήλου κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων από το Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Γαστούνης.


Η Διοίκηση του Ιδρύματος αναγνωρίζοντας ότι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία κάθε μονάδας απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ικανοποιητική στελέχωση και έχοντας πλήρη γνώση των ελλείψεων σε προσωπικό που παρατηρούνται στις μονάδες του, έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού.


Συγκεκριμένα:


Μετά από έγκριση από τους αρμόδιους φορείς αιτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είχε δημοσιευθεί από το ΑΣΕΠ η 8Κ/2008 προκήρυξη για την πρόσληψη οκτακοσίων ενενήντα έξι (896) διοικητικών υπαλλήλων κλάδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ ανά την επικράτεια και αναμένεται η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, για το Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλαβρύτων, προβλέπεται η πρόσληψη ενός (1) υπαλλήλου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων σύμφωνα με την παραπάνω προκήρυξη.


Η Διοίκηση του Ιδρύματος επανεξετάζει τη λειτουργία όλων των μονάδων σε σχέση μετά πληθυσμιακά στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή, το φόρτο εργασιών και συναλλαγής των μονάδων, το χρόνο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και εργοδοτών καθώς και τα αιτήματα των μονέδων/φορέων για σύσταση/αναβάθμιση των μονάδων του Ιδρύματος.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους και τους φορείς της Δυτικής Αχαΐας σχετικά με το ενδεχόμενο μη αλλαγής χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου.

Στις 5 Μαρτίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Βραχνέικων και κατοίκων της περιοχής κατά της υφιστάμενης χάραξης, η οποία δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους οικιστικούς ιστούς των Δήμων της περιοχής.

Η προηγούμενη υπό τον κ. Σουφλιά ηγεσία του αρμόδιου τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, είχε κάνει δεκτό το καθολικό αίτημα κατοίκων και φορέων για αλλαγή χάραξης (νοτιότερα) και είχε ξεκινήσει η εκπόνηση σχετικής μελέτης, ενώ υπήρξε συμφωνία ώστε το υπουργείο να βοηθήσει στην κατεύθυνση το ΣτΕ να αποφανθεί υπέρ του αιτήματος των κατοίκων. Πέραν όμως της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, εκφράζονται φόβοι και για τη χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 100εκ Ευρώ.

Επειδή η δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας αποτελεί καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής,

Επειδή οι Δήμαρχοι της περιοχής δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας,

ερωτάται ο κ. υπουργός


Ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για υλοποίηση νοτιότερης χάραξης στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου;

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση τόσο της συμπληρωματικής μελέτης όσο και για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Με δικαστική απόφαση η αλλαγή χάραξης στα Βραχνέικα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την απόφαση του ΣτΕ περιμένει το υπουργείο Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει με τη χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου στην περιοχή των Βραχνέικων!!!

Η απάντηση του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη συντάχθηκε την ημέρα (12-3-10) που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων στα Βραχνέικα κι ενώ γνώριζε το υπουργείο σχετικά με την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Κοντολογής ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν θα αποφασίσει για την αλλαγή χάραξης αυτό θα το πράξει αναγκαστικά λόγω πιθανής δικαστικής απόφασης. «οψόμεθα ες Φιλίππους»!!!

Η λακωνική απάντηση του κ. Υφυπουργού έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών -Πύργου

Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών (Ερωτήσεις/Αναφορά), και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Υ.Δ.Ε./Μ.Κ./Ε.Π,Π., παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κ. κ. Βουλευτές τα εξής:

Δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει ασκηθεί από το Δήμο Βραχνέικων για την τροποποίηση της υφιστάμενης χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη - Κατασκευή - Χρηματοδότηση -Λειτουργία - Εκμετάλλευση και Συντήρηση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος -Πάτρα - Πύργος -Τσάκωνα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.ΥΔ./Ε.Π.-Ε.Π,, το υπόψη έργο είναι συνεχιζόμενο από το Γ' Κ.Π.Σ στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Καλαμάτα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Tα απορρίμματα σωρεύονται στους δρόμους της Καλαμάτας, διότι μέχρι σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΦΟΣΔΑ και Δήμος Καλαμάτας) δεν έχουν βρει οριστική λύση της διαχείρισής τους.

Οι πολίτες της Καλαμάτας απαιτούν την εφαρμογή των νόμιμων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με το κλείσιμο της χωματερής στην περιοχή της Μαραθόλακκας, στην οποία εναποτίθενται για περισσότερα από 6 χρόνια χύμα όλα τα απορρίμματα του Δήμου Καλαμάτας.

Με την ερώτησή μας (17-11-2008) στη Βουλή με θέμα «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Μεσσηνία», είχαμε, μεταξύ άλλων, καταγγείλει την απόφαση του τότε Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αγορά δεματοποιητών, αξίας 9 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα «πακετάριζαν» όλα τα απορρίμματα και όχι μόνο τα ανακυκλώσιμα, μια μέθοδο επικίνδυνη περιβαλλοντικά, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοανάφλεξης των απορριμμάτων και συνεπώς των εκπομπών διοξίνης. Είχαμε, επιπλέον, ζητήσει να εξαιρεθεί από το σχεδιασμό των χώρων μπαλοποίησης τουλάχιστον η περιοχή της Μαραθόλακκας.

Μετά την 4η Φεβρουαρίου του 2010 που έχει κλείσει η ανεξέλεγκτη χωματερή της Μαραθόλακκας το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει αποκτήσει μεγάλη οξύτητα και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των δημοτών της Καλαμάτας είναι μεγάλος.
Ωστόσο, και ο νέος Περιφερειάρχης φαίνεται να υιοθετεί τη μέθοδο της δεματοποίησης του προκατόχου του και αρνείται να απαντήσει στις ουσιώδεις ενστάσεις και ερωτήματα που τίθενται από κατοίκους και όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Επειδή:

- Στο Δήμο Καλαμάτας υπάρχει εργοστάσιο λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ) για το οποίο έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή και επισκευή του 7 εκατ. ευρώ και αυτή η μονάδα παραμένει κλειστή,

- Ο χώρος στο «Παλιοροβούνι» του Δήμου Οιχαλίας που προβλεπόταν σύμφωνα με τις μελέτες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) του Νομού να υποδεχθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ για όλο το Νομό βρίσκεται σε καμένη περιοχή από τις πυρκαγιές του 2007 και έχει παγώσει κάθε διαδικασία και επιπλέον παρατηρείται η αντίφαση ο ΦΟΣΔΑ να πληρώνει για πλήρεις μελέτες αξιοποίησής του γιʼ αυτό το σκοπό και ο Δήμαρχος Οιχαλίας να αγωνίζεται να κηρυχθεί ο χώρος αναδασωτέος,

3) Με την από 6-12-2008 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητείται να κλείσει ο χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων της Μαραθόλακκας και επίσης με την 741/17-7-2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς και με την από 16-12-2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας απαγορεύεται με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή η περαιτέρω εναπόθεση απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο της Μαραθόλακκας Ταϋγέτου,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

• Ποια λύση επιλέγει η κυβέρνηση για την οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτής της λύσης;

• Έχουν εξετάσει τα Υπουργεία τη λύση της δεματοποίησης για σύμμεικτα (και όχι ανακυκλωμένα) απορρίμματα που είχε επιλέξει ο πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ποια η θέση της κυβέρνησης για τη δεματοποίηση σύμμικτων απορριμμάτων; Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης εφαρμόζεται η λύση της δεματοποίησης σύμμικτων απορριμμάτων και με τι αποτελέσματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουβέλης Φώτης

Τσούκαλης Νίκος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


θέμα : «Διαχείριση στερεών αποβλήτων ατην Καλαμάτα».
Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 5930/10-2-2010 Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 5930/10-2-2010 που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκο Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε τα εξής:


1.Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ. 486/10.2-05 Απόφαση Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με αυτό κάθε νομός της Περιφέρειας αποτελεί ενιαία διαχειριστική ενότητα (Δ.Ε.) με εξαίρεση τον νομό Κορινθίας που διαιρείται σε 3 διαχειριστικές ενότητες.


Ο Δήμος Καλαμάτας εμπίπτει στην Διαχειριστική Ενότητα του νομού Μεσσηνίας. Το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης και ρύπανσης.
Όπως μας ενημέρωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την έκθεση πενταετίας που συντάχθηκε από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας στοιχειοθετήθηκε η αναγκαιότητα αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Ως προσωρινή λύση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και μέχρι την κατασκευή και λειτουργία έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης όπως αυτά θα προκύψουν οπό το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ προωθήθηκε η συνδυασμένη δραστηριότητα δεματοποίησης - προσωρινής υποθήκευσης, η οποία επαναξιολογείται στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.


Αρμοδιότητα και ευθύνη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Δήμου Καλαμάτας, έχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΦΟΔΣΑ που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μεσσηνίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΦΟΔΣΑ εποπτεύονται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο θα σος ενημερώσει σχετικά.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ





Αλλεπάλληλα τροχαία με θύματα αρκούδες στη Μακεδονία


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πολλές απώλειες στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας που ζει στην οροσειρά της Πίνδου και τα παρακλάδια της παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω της διέλευσης μεγάλων οδικών αξόνων ταχείας κυκλοφορίας από τις περιοχές των ενδιαιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2009 σημειώθηκαν 12 τροχαία με 10 αρκούδες θύματα, τα περισσότερα εξ αυτών στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 σημειώθηκε ένα ακόμα ατύχημα σε οδικό δίκτυο μεταξύ Ελάτης και Περτουλίου.

Αιτία των ατυχημάτων είναι η σαφώς ανεπαρκής, διαβρωμένη και μη ειδικών προδιαγραφών περίφραξη των περιοχών κατά μήκος του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αρκούδες στη χώρα μας υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας για μεγαλύτερο διάστημα του ημερολογιακού έτους.

Επιπλέον, ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων της αρκούδας από τους μεγάλους οδικούς άξονες και συγκεκριμένα από την Εγνατία Οδό έχει γίνει χωρίς πρόβλεψη για τη μη διακοπή της λειτουργίας φυσικών διαδρόμων επικοινωνίας για την άγρια πανίδα, οι οποίοι είναι απαραίτητοι «για τη μετανάστευση, τη γεωγραφική κατανομή και τη γενετική ανταλλαγή αγρίων ειδών», όπως ορίζει και το Άρθρο 10 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Εκτός αυτού, σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια συνιστά και το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί ειδική σήμανση για την ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών, ούτως ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο και η δική τους σωματική ακεραιότητα.

Σημαντικές προτάσεις βελτίωσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την αποτροπή της θανάτωσης και της απομόνωσης της άγριας πανίδας έχουν καταθέσει σε υπόμνημά τους, τον Δεκέμβριο του 2009, οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ, όπου σημειώνεται η ανάγκη για πλέγματα ειδικών προδιαγραφών, κατασκευή άνω και κάτω διαβάσεων για την πανίδα στο σύνολο των οδικών αξόνων,
πρόβλεψη σήμανσης για τους οδηγούς, ειδικά μέσα απομάκρυνσης ζώων.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποια προληπτικά μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων στις περιοχές που αποτελούν βιότοπο της αρκούδας;

-Θα αντικαταστήσουν τον ακατάλληλο προστατευτικό φράχτη κατά μήκος του οδικού δικτύου με πλέγμα ειδικών προδιαγραφών;

-Προτίθενται να δουν άλλες επιπλέον κατασκευές στο υπάρχον δίκτυο όπως πράσινες γέφυρες, κατασκευή άνω και κάτω διαβάσεων πανίδας καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα για το περιβάλλον από την κατασκευή του οδικού άξονα;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Θέμα : «Τροχαία με θύματα ζώα».

Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 5995/11-2-2010 Ερώτηση.


Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 5995/11-2-2010 που κατατέθηκε οπό τους Βουλευτές κ. κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου - ΠασχαλΙδου, Δημήτρη Παπαδημούλη και Νίκο Τσούκαλη, και στα πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, σας γνωρίζουμε ότι μέσω των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) που εκδίδονται για την κατασκευή και λειτουργία των εθνικών και επαρχιακών οδών επιβάλλονται μέτρα όροι και περιορισμοί για την προστασία της πανίδας και ιδιαίτερα των μεγάλων θηλαστικών. Υπεύθυνοι για την τήρηση των όρων που προβλέπονται στις Α.Ε.Π.Ο. είναι οι φορείς διαχείρισης των έργων.


Ειδικότερα στους περιβαλλοντικούς όρους των τμημάτων της Εγνατίας Οδού περιλαμβάνονται λεπτομερή μέτρα για την προστασία της πανίδας, τη διατήρηση διόδων επικοινωνίας των βιοτόπων της εκατέρωθεν του άξονα και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους πληθυσμούς και τις συνθήκες διαβίωσης των μεγάλων θηλαστικών.


Στα έργα που οι περιβαλλοντικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι χρειάζεται, Οι σήραγγες και γέφυρες αποτελούν βασικά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων και επιβάλλονται ρητά μέσω των Α.Ε.Π.Ο των αντίστοιχων έργων.


Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που τεκμηριωθεί ότι απαιτούνται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι γιο την προστασία των μεγάλων θηλαστικών αυτοί μπορούν να επιβληθούν μέσω της τροποποίησης των αντίστοιχων Α.Ε.Π.Ο.


Για τα υπόλοιπα θέματα της Ερώτησης αρμόδιο να σος ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ