Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Δεν χρηματοδοτούνται απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας από το «Πράσινο Ταμείο»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ανάγκη χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων, κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας από το «Πράσινο Ταμείο», δεδομένης της αδυναμίας του Δήμου ν’ αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, επισημαίνει με ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει πως οι δικαστικοί αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και ερωτά την κ. Μπιρμπίλη εάν είναι στις προθέσεις του υπουργείου η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Πάτρας και η απόκτηση κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, με χρήματα από το «πράσινο ταμείο» όπως έγινε ήδη στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και άλλους Δήμους της χώρας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:




Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι δικαστικοί αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα. Το πρόβλημα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα η πόλη να ασφυκτιά και η ποιότητα ζωής των πολιτών να υποβαθμίζεται, αφού καθημερινά χάνονται κοινόχρηστοι χώροι τους οποίους ο Δήμος αδυνατεί οικονομικά να εξασφαλίσει.






Το ΥΠΕΚΑ, παράλληλα με τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις του κόσμου σχετικά με τη μελλοντική χρήση των προστίμων που θα εισπραχθούν, προχώρησε στην επιλογή των πρώτων χώρων που θα απαλλοτριωθούν από το «Πράσινο Ταμείο». Ανακοίνωσε παρεμβάσεις αναπλάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Κυψέλης και της Θεσσαλονίκης, αλλά και την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων σε άλλους δήμους της χώρας (Καματερό, Άγιοι Ανάργυροι κλπ).






Ήδη, πριν από την ψήφιση του νόμου για τις τακτοποιήσεις των Η/Υ χώρων και της διάταξης για τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», φορείς και πολίτες της Πάτρας, που βιώνουν το πρόβλημα της απώλειας-αποχαρακτηρισμού κοινόχρηστων χώρων, λόγω αδυναμίας του Δήμου ν’ αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, έχουν ζητήσει, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, οι πόροι του ειδικού αυτού ταμείου να κατευθύνονται, δεσμευτικά, για το σκοπό αυτό και μόνο.






Επειδή στην πόλη της Πάτρας, η απώλεια κοινόχρηστων χώρων έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις υποθηκεύοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της,


Ερωτάται η κ. Υπουργός


1. Έχει υποβληθεί από το Δήμο της πόλης ανάλογο αίτημα για τη χρηματοδότησή του από το «πράσινο ταμείο»;






2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Πάτρας και η απόκτηση κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, με χρήματα από το «πράσινο ταμείο»;






Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης