Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΕΣ» ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΥΚΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΩΝ


Επανέφερε και συζητήθηκε χθες στη βουλή, την επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης σχετικά με το ζήτημα των εργατικών κατοικιών στην περιοχή ΛΕΥΚΑ της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Κεγκέρογλου, δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των ελαττωμάτων μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2011. Σε εκκρεμότητα οι αποζημιώσεις των δικαιούχων. Αναγνώρισε ολιγωρία σχετικών υπηρεσιών στη γρήγορη και ουσιαστική αποκατάσταση των ελαττωμάτων και την αναζήτηση ευθυνών τονίζοντας τα ακόλουθα:


Ο κ. Υφυπουργός αφού αναγνώρισε ότι το πρόβλημα του οικισμού αναδείχθηκε από την παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλη με προηγούμενη ερώτησή του το Μάιο, αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση πιέζει τον ανάδοχο για αποκατάσταση των ζημιών με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2011. Σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, πέρα από τις κυρώσεις θα «αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση με το ανάλογο κόστος το οποίο θα επιμεριστεί».


Στην παρέμβαση του ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δύο είναι τα βασικά ζητήματα. Αφενός το γενικότερο πρόβλημα λειτουργίας όχι μόνο της στεγαστικής πολιτικής αλλά και του ίδιου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, κυρίως ως προς τα δικαιώματα των δικαιούχων, στους οποίους – και παρά τις εκκλήσεις τους- δεν τους παραχωρούνται τα σχέδια του συγκεκριμένου οικισμού για τους κοινόχρηστους χώρους και δρόμους, αλλά ούτε και η έκθεση των ελεγκτών του ΟΕΚ για να δουν ποια κατασκευαστικά προβλήματα έχουν πιστοποιηθεί. Αφετέρου και σημαντικότερο, η ύπαρξη τυχόν πρόνοιας για αποζημίωση των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά για να καταστήσουν βιώσιμες τις παραχωρηθείσες κατοικίες τους.