Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Αποφυγή χρεοκοπίας, ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών, αναπτυξιακή πορεία υπέρ των πολιτών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου, προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Η αίσθηση και του τελευταίου πολίτη της χώρας αυτής είναι πως με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε.


Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης αναφερόμενος στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε πως απαιτείται ανατροπή του πελατειακού κράτους. Η εναλλακτική λύση που στηρίζουμε, τόνισε, δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής. Είναι μέτρα διαφάνειας, καταπολέμησης της σπατάλης και της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της κάθε μορφής ιδιοποίησης του δημοσίου πλούτου.


Το μέλλον ανέφερε χαρακτηριστικά κρίνεται σε τρία μέτωπα: Πρώτον, στην αποφυγή της χρεοκοπίας ,δεύτερον, στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών και τρίτον, στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας υπέρ των πολιτών.


Το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης. Η αίσθηση και του τελευταίου πολίτη της χώρας αυτής είναι ότι δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε!

Παρά τους επαίνους με τους οποίους γύρισε φορτωμένος ο πρωθυπουργός από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη θεραπεία σοκ. Δεν υπάρχει πλέον καμιά κόκκινη γραμμή. Καμιά υπόσχεση, που η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ έθετε ή θέτει την επόμενη εβδομάδα ή έστω το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν την ξεπέρασε. Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα «ως εδώ».

Η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης. Έχει εμπλακεί με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα φαύλο κύκλο άστοχων αλληλοδιάδοχων μέτρων. Χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση και με μια κοινωνία όρθια. Προϋπόθεση κρίσιμη και ζωτική για οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης.

Εμείς, η ΔΗΜ.ΑΡ. από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, εδώ και μήνες, διατρανώσαμε ότι θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Οι πολιτικές και τα μέτρα και τα νέα μέτρα δεν είναι μονόδρομος. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, η χώρα έχει ανάγκη από ένα χαμόγελο. Μια αισιοδοξία ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια εναλλακτική διέξοδος από την κρίση. Η προσαρμογή που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 συνεπάγεται πιο παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση. Οι δημόσιες επενδύσεις απλώς διατηρούνται στα περικομμένα φετινά επίπεδα (8,5 δισ.). Η μείωση των δημοσίων δαπανών συμπιέζει κι άλλο τη ζήτηση απομακρύνοντας την ανάκαμψη. Στην πορεία αυτή, ακόμα και αν σωθεί η Ελλάδα, θα έχουν χρεοκοπήσει οι πολίτες της.

Το ερώτημα είναι: μπορεί να υπάρξει οικονομική πολιτική η οποία να παρακολουθεί τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης και να κατανέμει δίκαια τα βάρη; Πολύ περισσότερο, ακόμη και εάν σχεδιασθεί μια τέτοια πολιτική, είναι σε θέση να την εφαρμόσει ο κρατικός μηχανισμός; Όμως όπως έχουμε πει, υπάρχει ένα ορατό πρόβλημα διακυβέρνησης. Εύκολα λαμβάνονται μέτρα που απαιτούν μία υπουργική υπογραφή. Είναι αδύνατον όμως να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από μέτρα τα οποία απαιτούν συνεννόηση δύο Υπουργείων, εκτέλεση βημάτων σε ένα σχέδιο.

Στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχουν προβλέψεις οι οποίες καταγράφονται σε προβλέψεις εσόδων ή μειώσεων δαπανών που δεν στηρίζονται πουθενά – άρα μάλλον δεν θα επιτευχθούν. Η προσέγγιση του Υπουργού οικονομικών είναι απλή: θα μαζέψω όσα χρήματα μπορώ από όπου μπορώ. Εμείς, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψηφίσαμε το μνημόνιο και τους νόμους υλοποίησής του. Όμως τονίσαμε και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη αντίστοιχων συσχετισμών. Εθνικών και ευρωπαϊκών. Στα πλαίσια αυτά προτείναμε εγκαίρως την επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δις μέχρι το 2021. Επίσης την ανάληψη πρωτοβουλιών για την έκδοση ευρωομολόγου και τη μεσο-μακροπρόθεσμη, μέσω ευρωπαϊκών πλαισίων, αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει ότι πρέπει να βρεθεί δίκαιος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων. Ανατροπής της πελατειακής διαχείρισης των προνομίων και της φοροδιαφυγής. Οι πολίτες διεκδικούν την αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αλληλεγγύη και ο επανακαθορισμός του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, τους θεσμούς και στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το μέλλον κρίνεται σε τρία μέτωπα :

Πρώτον, στην αποφυγή της χρεοκοπίας που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.

Δεύτερον, στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και την καταπολέμησης της ακρίβειας. Οχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους.

Τρίτον, στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας υπέρ των πολιτών. Μιας ανάπτυξης οικολογικής, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς. Αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αντιπαλεύουμε τα αίτια της κρίσης. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πελατειακού κράτους. Η εναλλακτική λύση που στηρίζουμε δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής. Είναι μέτρα διαφάνειας, καταπολέμησης της σπατάλης και της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της κάθε μορφής ιδιοποίησης του δημοσίου πλούτου.