Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η ανακατασκευή πέντε σεισμόπληκτων σχολείων στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε στη βουλή ερώτηση, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, σχετική με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην ανακατασκευή πέντε σεισμόπληκτων σχολείων της Πάτρας.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Το 2008 η τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας προσέλαβε εξωτερικούς μελετητές για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό του Ιουνίου 2008. Αν και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, τα έργα έχουν «παγώσει» λόγω της άρνησης παράδοσης των μελετών από τους απλήρωτους μέχρι σήμερα μελετητές.


Προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες πληρωμής των μελετητών, η Διεύθυνση Προγραμματισμού της Νομαρχίας εισηγήθηκε την υπογραφή νέας Σύμβασης έναντι 600.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι εξωτερικοί μελετητές και να προχωρήσουν τα έργα ώστε αφενός να λειτουργήσουν τα πέντε σχολεία και αφετέρου να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Δεδομένων όμως των ενστάσεων σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης των εξωτερικών συνεργατών και την επικείμενη κατάργηση της Νομαρχίας λόγω του προγράμματος Καλλικράτη καθώς και της πιθανότητας να χαθεί η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ,






Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


- Που οφείλεται η καθυστέρηση πληρωμής των μελετητών δύο χρόνια μετά την ανάθεση του έργου;


- Επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η υπό κατάργηση Νομαρχία τον επόμενο φορέα για την πληρωμή των μελετητών;


- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επισπευτεί η διαδικασία αποκατάστασης των σχολείων ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ;






Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης