Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Να σταματήσει η αναλγησία της ΔΕΗ: Κόβει το ρεύμα και απαιτεί το σύνολο της οφειλής για την επανασύνδεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την ανάκληση πρόσφατης απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ Α.Ε. με βάση την οποία απαιτείται η καταβολή του συνόλου της οφειλής για την επανασύνδεση του ρεύματος, σε επιχειρήσεις και φτωχά νοικοκυριά, ζητά με ερώτησή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης κάνει λόγο για ακατανόητη και ανάλγητη απόφαση, η οποία εφαρμόζεται αδιακρίτως ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, υπερπολύτεκνων οικογενειών κλπ, διογκώνοντας το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας. Ζητά δε από την κ. Μπιρμπίλη να ανακαλέσει την παραπάνω απόφαση και να υπάρξει μέριμνα για την τμηματική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών καθώς και ειδικά μέτρα για τις περιπτώσεις, ΑΜΕΑ, πολύτεκνων οικογενειών κλπ ώστε η επανασύνδεση να γίνεται με καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε μικρότερες και περισσότερες δόσεις.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, της Δυτικής Ελλάδας με συνέπεια τη δημιουργία σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων.


Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με μια ακατανόητη και ανάλγητη απόφαση, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ Α.Ε. έχει καθορίσει ότι σε περίπτωση διακοπής, της παροχής ρεύματος σε κάποιον πελάτη της (ιδιώτη ή επιχείρηση) λόγω μη εξόφλησης του λογαριασμού, θα πρέπει για την επανασύνδεσή του ο πελάτης αυτός να καταβάλει το σύνολο της οφειλής.


Η διάταξη αυτή στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τους πολίτες που μένουν χωρίς ρεύμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η παραπάνω διάταξη εφαρμόζεται αδιακρίτως ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, υπερπολύτεκνων οικογενειών κλπ, διογκώνοντας το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας.


Πέραν όμως των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί η εν λόγω διάταξη είναι και αναποτελεσματική για την ίδια τη ΔΕΗ αφού δεν δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και κυρίως σε επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τμηματικά το λογαριασμό τους, αφού διακόπτεται η λειτουργία τους. Για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής προτείνεται η δυνατότητα να επανασυνδέεται ο πελάτης με καταβολή μέρους της οφειλής και το υπόλοιπο να καταβάλλεται τους επόμενους μήνες σε μηνιαίες δόσεις.


Επειδή η προαναφερόμενη διάταξη έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στους ασθενέστερους συμπολίτες μας αλλά και σε πάρα πολλές επιχειρήσεις,


Ερωτάται η κ. υπουργός


1. Προτίθεστε να ζητήσετε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανακαλέσει την παραπάνω διάταξη και να υπάρξει μέριμνα για την τμηματική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών;

 
2. Σκοπεύετε να λάβετε ειδικά μέτρα για τις περιπτώσεις, ΑΜΕΑ, πολύτεκνων οικογενειών κλπ ώστε η επανασύνδεση να γίνεται με καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε μικρότερες και περισσότερες δόσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης