Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ανοχύρωτη η Αχαΐα απέναντι στα καιρικά φαινόμενα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΥΒΕΛΗ, ΤΣΟΥΚΑΛΗ, ΛΕΒΕΝΤΗ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑΝΟΥ.

Παντελώς ανοχύρωτος είναι ο νομός Αχαΐας αλλά οι άλλοι δύο νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Η παντελής έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές των απαραίτητων κονδυλίων είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει αδύνατη κάθε ουσιαστική παρέμβαση στις ορεινές περιοχές στην περίπτωση χιονοπτώσεων ή κατολισθήσεων.


Τα παραπάνω τονίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι 4 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ζητώντας απ’ τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών να τους ενημερώσουν, με ποιον τρόπο προτίθενται να ενισχύσουν τις υπηρεσίες Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ποια είναι η ετοιμότητα της ΔΕΣΕ ώστε να συνδράμει τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων καιρικών φαινομένων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Εντελώς απροστάτευτη, σε περίπτωση που ενσκήψουν, έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η Αχαΐα, αλλά και οι άλλοι νομοί της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης της Ν.Α. Αχαΐας, η σχεδόν παντελής έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές των απαραίτητων κονδυλίων είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει αδύνατη κάθε ουσιαστική παρέμβαση στις περιοχές κυρίως τις ορεινές της Αχαΐας στη περίπτωση χιονοπτώσεων, κατολισθήσεων κ.λ.π. Η προγνώσεις γίνονται πιο απαισιόδοξες δεδομένου ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις ΔΕΣΕ.


Η αποχώρηση των συμβασιούχων και η μη πρόβλεψη για έγκαιρη αντικατάστασή τους έχει σαν συνέπεια να μην υπάρχει χειριστής για τα οκτώ συνολικά μηχανήματα της Νομαρχίας Αχαΐας κι έτσι να είναι πλέον ή βέβαιο ότι σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων να κινδυνεύουν να παραμείνουν αποκλεισμένες επί μέρες, περιοχές του νομού. Συγκεκριμένα από τους οκτώ χειριστές των μηχανημάτων αποχιονισμού, των αλατιέρων και των grader έχουν απομείνει μόλις δυο!!


Σύμφωνα με στοιχεία η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους νομούς της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.


Κατόπιν των ανωτέρω,


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


1) Με ποιον τρόπο προτίθεστε να ενισχύσετε τις υπηρεσίες Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ούτως ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αρμοδιότητές τους και να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων


2) Ποια είναι η ετοιμότητα της ΔΕΣΕ της Περιφέρειας ούτως ώστε να συνδράμει τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση των προαναφερομένων φαινομένων.




Οι ερωτώντες Βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός