Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εφοπλιστής εισέπραξε πλέον των 18.000 ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ με εικονική ναυτολόγηση


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Προς τους υπουργούς Θαλασσίων υποθέσεων, νήσων και αλιείας και Προστασίας του Πολίτη.

Από καταβολής του ΝΑΤ, είναι γνωστό στους ναυτιλιακούς κύκλους, ότι διάφορα άτομα τα οποία δεν ναυτολογούνται, εκδίδουν ναυτικά φυλλάδια τα οποία μέσω ναυτιλιακών εταιριών πραγματοποιούν εικονικές ναυτολογήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Οι εικονικοί ναυτικοί, να εισπράττουν τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΕΛΟΕΝ (ειδικό Λογαριασμό Εμπορικού Ναυτικού) Να καταβάλλουν μειωμένη φορολογία (μόνον 1-3% ανάλογα με την «ειδικότητα»). Να εκμεταλλεύονται τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του Οίκου Ναύτου και τέλος να εγκληματούν (Νομοθετικό Διάταγμα 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (ΦΕΚ Αʼ 261/3.10.1973) αφού η εικονική ναυτολόγηση καθιερώθηκε ως ναυτικό έγκλημα.

Στον Πειραιά γνωστός εφοπλιστής εμφανίζεται μέσα στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ότι πραγματοποίησε σειρά εικονικών ναυτολογήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Η τελευταία απόλυσή του έγινε εσπευσμένα λόγω δημοσιευμάτων, από το παροπλισμένο πλοίο «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ» της ΝΕΛ, στις 23 Νοεμβρίου 2010. Μετά από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβάλλεται άμεσα να κάνουν εκκαθάριση του Ναυτικού Μητρώου και κυρίως να αποκαλύψουν όσους στεριανούς χρησιμοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια ενώ έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αν και είχε ενημερωθεί πριν από τα δημοσιεύματα, ωστόσο αδιαφόρησε χαρακτηρίζοντας την ενημέρωση ως «κακόβουλες φήμες».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Αληθεύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν γνωστό πλοιοκτήτη να εμφανίζεται στο Ναυτικό Μητρώο ως ναυτολογημένος κατά διάφορες περιόδους τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν ναι, σε ποια πλοία και για ποια χρονικά διαστήματα;


2. Τι ενέργειες έγιναν από πλευράς Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και από πλευράς Ηγεσίας Λιμενικού Σώματος; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας από την Υπηρεσία σας και πότε; Τι άλλες ενέργειες πρόκειται να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ως προς τα άτομα που συγκάλυψαν το γεγονός; (Λιμενικοί, υπάλληλοι εποπτευόμενων από το ΥΘΥΝΑΛ οργανισμών, κλπ).

3. Έχει προβεί το υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση του Μητρώου των ναυτικών από τους εικονικά ναυτολογημένους;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης