Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης

Οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση σχετκά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.


Την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί στα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια που είχε παρουσιάσει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 20 Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε η έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου.


Σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης - ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα - και ατιμωρησία των υπευθύνων καταλογίζουν οι διεθνείς οργανισμοί στην Ελλάδα μετά τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν. H τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις προσιδιάζουν με βασανισμό.

Πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής. Σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα ( π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος). Όλα είναι ιδιαιτέρως βρώμικα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης καθαριστικών. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται στα κέντρα κράτησης για παράτυπους αλλοδαπούς, τα οποία είχαν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον ειδικό εισηγητή των ΗΕ. Καταδικάζονται τέλος πρακτικές όπως ο κολπικός έλεγχος στις γυναίκες κρατούμενες, ενώ επισημαίνονται παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού.

Η ανωτέρω ζοφερή εικόνα στα κέντρα κράτησης συμπληρώνεται δυστυχώς από κρούσματα ιδιαίτερα μεταδοτικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ψώρα (τελευταία περιστατικά στο ΑΤ Πύργου στην Ηλεία), ασθένειες οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα κράτησης.

Δεδομένου ότι οι εκθέσεις των ΗΕ συμπληρώνουν απλά αντίστοιχες εκθέσεις των προηγούμενων ετών, χωρίς να σημειώνεται κάποια ουσιαστική πρόοδος, και της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων λόγω των απάνθρωπων σε πολλές περιπτώσεις συνθηκών διαβίωσης οι οποίες ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τόσο των ίδιων των κρατουμένων όσο και για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που αναφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μόνιμων κατάλληλων υποδομών σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας;

- Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα το υγειονομικό πρόβλημα των μεταδοτικών ασθενειών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης