Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νέα επεισόδια στο σήριαλ ρύπανση του Πείρου ποταμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της ρύπανσης του Πείρου ποταμού έφερε για μια ακόμη φορά στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:



Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν για μια ακόμη οι κάτοικοι της παραλίας Κάτω Αλισσού Αχαΐας, παρακολουθώντας τη ρύπανση του Πείρου ποταμού από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων να «μαυρίζουν» το ποτάμι τους και να υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την ποιότητα της ζωής τους.


Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, η μαυρίλα που έπνιξε τις τελευταίες ημέρες τον Πείρο προέρχεται από τα ελαιοτριβεία της περιοχής που μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών, και παντός είδους αυλακιών καταλήγουν στο ποτάμι και στη συνέχεια στη θάλασσα. Η ρύπανση που προκαλείται δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και πραγματική αφού η δυσοσμία, γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση.


Παρά τις καταγγελίες του συλλόγου και τις επανειλημμένες ερωτήσεις που έχω καταθέσει (3906/8-1-10, 1626/26-11-10) για το θέμα του Πείρου (ο οποίος κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ασωπό της Αχαΐας) τίποτα δεν έχει γίνει προκειμένου τα ελαιοτριβεία να πάψουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να υποχρεωθούν στην εφαρμογή των υπαρχουσών μελετών λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστεί το σημερινό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων τους.


Οι κάτοικοι εκφράζουν επίσης φόβους για την επανάληψη των κρουσμάτων δυσοσμίας, από την επικείμενη επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διαιώνιση του προβλήματος.


Επειδή τα θέματα ρύπανσης του Πείρου ποταμού επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την περίοδο λειτουργίας των ελαιοτριβείων, και η δυσοσμία από τα Πυρηνελαιουργεία πνίγει ολόκληρη τη Δυτική Αχαΐα,


Ερωτάται η κ. Υπουργός


1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να σταματήσει η επανάληψη των κρουσμάτων ρύπανσης του Πείρου από τα λειτουργούντα ελαιοτριβεία της περιοχής;

2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την πλήρη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, προκειμένου να σταματήσει η δυσοσμία να πνίγει τη Δυτική Αχαΐα;

 
Ο ερωτών βουλευτής

 
Νίκος Τσούκαλης