Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ακάλυπτη από ψυχιατρικές δομές η Αχαΐα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΝIKOY ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Το θέμα της ανάπτυξης νέων δομών ψυ¬χικής υγείας, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που υ¬πάρχουν στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ρίου όπου οι ψυχικά πάσχοντες νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως, ιδιωτικά ψυχιατρικά μεγαθήρια έχουν αδειοδοτηθεί να εγκατασταθούν στην Πάτρα, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας ψυχιατρικής υγείας και πότε θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει την ανάπτυξη νέων δομών ψυχικής υγείας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Ακάλυπτη από ψυχιατρικές δομές παραμένει η περιοχή της Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, την ώρα που η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και οι φοβίες μαστίζουν την κοινωνία, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών έχει ανάγκη από κάποιο τύπο ψυχιατρικής υποστήριξης.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το παράδειγμα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ρίου όπου οι ψυχικά πάσχοντες νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής.


Οι υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής ζητούν να αντιμε¬τωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της Αχαΐας και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται και η ανάπτυξη νέων δομών ψυ¬χικής υγείας ώστε να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες που υ¬πάρχουν και οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.


Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. στην οποία νοσηλεύονται ετησίως πάνω από 300 α¬σθενείς, στα εξωτερικά ιατρεία εξετά¬ζονται κάθε χρόνο 8.000- 10.000 ασθε¬νείς, ενώ η παιδοψυχιατρική μονά¬δα υποδέχεται και αντιμε¬τωπίζει 2.300 παιδιά το χρόνο.


Κι ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, ιδιωτικά ψυχιατρικά μεγαθήρια έχουν αδειοδοτηθεί να εγκατασταθούν στην Πάτρα, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και δεδομένης της οξύτητας των προβλημάτων,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα οξυμένα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ρίου;


2. Πότε προβλέπετε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει την ανάπτυξη νέων δομών ψυ¬χικής υγείας στο νομό;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης