Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Φώτης Κουβέλης: Εκλογές για την αυτοδιοίκηση και όχι για το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης, πλαισιωμένος από τους Αντρέα Παπαδόπουλο, (Εκπρόσωπο Τύπου της Δ.Α.), Σπύρο Λυκούδη (Συντονιστή της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής) και Βάσω Κιντή (μέλος της ΠΠΕ), παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, το πλήρες κείμενο της οποίας – μαζί με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – έχει ως εξής:


ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, καλώς ήλθατε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ο Πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Φώτης Κουβέλης, θα κάνει μία σύντομη εισήγηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις σας. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ.


Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σε πέντε ημέρες από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, άντρες και γυναίκες, θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη 325 Δημάρχων και αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων και για 13 Περιφερειάρχες με αντίστοιχα 13 Περιφερειακά Συμβούλια.


Πρόκειται για μια σημαντική εκλογική διαδικασία και γίνεται με την καινούργια θεσμική ρύθμιση του «Καλλικράτη». Ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να αποτελεί μια βαθιά τομή εάν είχε μία διαφορετική χωροθεσία κι αν οι συνενώσεις των Δήμων δεν είχαν γίνει σε πολλές περιπτώσεις με μεροληπτικά κομματικά κριτήρια και υπολογισμούς.


Θα μπορούσε να πρόκειται για μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή εάν ο «Καλλικράτης» δεν περιόριζε τις ρυθμίσεις του μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο του μνημονίου. Θα μπορούσε ακόμη ο «Καλλικράτης» να είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή εάν η ανάδειξη των αιρετών οργάνων γινόταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και το λέω αυτό για το λόγο ότι εμείς έχουμε την πολιτική παραδοχή ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το κατεξοχήν πρόσφορο πεδίο για τη γνήσια καταγραφή των κοινωνικών συσχετισμών και την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτόνομο κέντρο της εξουσίας των ίδιων των πολιτών.


Ένα χρόνο μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, πέντε μήνες με τη χώρα υπό το καθεστώς του μνημονίου και την επιτήρηση της Τρόικας, με δεδομένο το γεγονός ότι μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, υπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οδηγούνται σε αδιέξοδες και συνεχώς επιδεινούμενες καταστάσεις, μεγάλος αριθμός πολιτών ωθείται μακριά από την κάλπη γιατί δεν πιστεύει ότι η κάλπη θα δώσει αλλαγή των πραγμάτων.


Κυρίες και κύριοι,


Ταυτόχρονα καταγράφεται μία ετερόκλητη πολιτική συσπείρωση, ένα ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένων κομμάτων της Αριστεράς και καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο την αντιμνημονιακή θέση.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στο μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, με σταθερότητα ή εκλογές, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αδιέξοδα στον κόσμο. Ο Πρωθυπουργός ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο του κ. Σαμαρά. Αυτοεγκλωβίστηκε στα ίδια αδιέξοδα και συνέπραξε με αυτές τις επιλογές στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.


Εμείς εγκαίρως υπογραμμίσαμε ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τώρα πια από κοινού να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση. Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση, έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τροφοδοτείται έτσι το αδιέξοδο.


Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά από τη Νέα Δημοκρατία, αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος.


Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας. Την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το μνημόνιο. Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να δημιουργήσει με τη σειρά του διλημματικές καταστάσεις σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Ήταν μια αρνητική πολιτική επιλογή με πολλαπλές επιπτώσεις.


Μας αντιτείνουν όμως ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί μια δήθεν καθαρή λύση. Από και ως πού όμως θεωρείται καθαρή λύση η προσπάθεια εκβιαστικής αναβάπτισης κάθε τόσο, της όποιας πλειοψηφίας, μέσα από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα ως αποτέλεσμα διλημματικών καταστάσεων για τους πολίτες; Έτσι όμως ευτελίζεται ο θεσμός των εκλογών όταν εντάσσεται στο στείρο κομματικό συμφέρον.


Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολιτικές. Εμείς διακηρύξαμε και διακηρύσσουμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πολιτική σε διαφορετικό επίπεδο, σε διαφορετικό σε σχέση με την κεντρική διοίκηση και κατά συνέπεια οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι πολιτική, βαθύτατα πολιτική διαδικασία.


Εδώ και τρεις μήνες η Δημοκρατική Αριστερά επίμονα και συστηματικά υπογραμμίζει. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.


Η οικονομική κρίση, όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στη χώρα μας, το μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία θα ωθούν τους πολίτες να στέκονται κριτικά ή και αρνητικά όχι μόνον απέναντι στην αιρετή διοίκηση του Δήμου και των Περιφερειών, που για την απόδοση ή μη του έργου τους έτσι κι αλλιώς κρίνονται, αλλά απέναντι και στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμά τους θα είναι αισθητό στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.


Η Δημοκρατική Αριστερά με δεδομένη τη συγκυρία ανέδειξε και αναδεικνύει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές ήταν και είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους με Αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.


Οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος. Στις εκλογές του Νοεμβρίου η Δημοκρατική Αριστερά θέτει ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις, αλλά και τα οικονομικά.


Αυτό κυρίες και κύριοι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν – αυτή είναι η διεκδίκησή μας – με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, στηρίζοντας πρωταρχικά και κύρια τους αδυνάτους.


Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, μακριά από πελατειακές εξαρτήσεις, με συνεπή αγώνα για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκέντρωση. Καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, αποτελούν δικούς μας κεντρικούς πολιτικούς στόχους.


Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνον και αποκλειστικά από την κεντρική διοίκηση. Η δική μας πολιτική άποψη και στόχος δράσης μας είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και να υπάρξει ανάκαμψη αν δεν υπάρξει η μάχη με νέες δημοτικές αρχές, σταθερά προσανατολισμένες και προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν αυτά, ακριβώς αυτά τα μεγάλα προβλήματα.


Διαφορετικά ο μόνος τρόπος που εμείς αποκρούουμε, είναι να σημάνουμε πλήρη υποταγή στο μνημόνιο και μοιρολατρική πολιτική ακινησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη συνοδεία τις απέλπιδες κραυγές κατά του ΔΝΤ.


Με δυο λόγια, όσο επιβιώνει με πράξεις και διλήμματα το πελατειακό κράτος ούτε για τη χώρα ούτε για το Δήμο ούτε για την Περιφέρεια θα υπάρξει διέξοδος, κι όσο επίσης ο Δήμος έχει προβλήματα και δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα με περιστολή δαπανών, με αύξηση της απασχόλησης με υπηρεσίες που αυξάνουν ουσιαστικά αυτό που χρόνια υποστηρίζουμε: τον κοινωνικό μισθό, δηλαδή πραγματικά ολοήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, υπηρεσίες στο σπίτι, περίθαλψη, τόσο δεν θα υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.


Γι’ αυτό έχει σημασία ποιος Δήμαρχος, ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, με ποιο πρόγραμμα θα εκλεγούν και θα δουλέψουν. Με την επιλογή της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και δυνάμεων της Αριστεράς, ο αγώνας μας θα είναι την 7η και 14η Νοεμβρίου να μην είναι η Αυτοδιοίκηση ο μεγάλος ηττημένος, το πρώτο θύμα. Γιατί θα υπάρξει και δεύτερο, αριστεροί ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν αντι-μνημονιακά και θα τους αθροίζουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου με την αντι-μνημονιακή ψήφο της Δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας.


Η επιχείρηση άθροισης των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε οπαδούς και αντιπάλους του Μνημονίου, δεν περιορίζει μόνο τις μεγάλες δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, αλλά θα εξυπηρετήσει την επιβίωση του πολιτικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική κατάρρευση, την οικονομική κρίση, την κρίση εκπροσώπησης και την κρίση αξιών.


Και ακόμη περισσότερο, αν στο 2ο γύρο στο όνομα της αντι-μνημονιακής ψήφου, αλληλοψηφίζονται Δεξιοί και Αριστεροί υποψήφιοι, αυτό θα είναι η πλήρης υποτίμηση και η υπονόμευση της ουσίας της πολιτικής.


Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες η Δημοκρατική Αριστεράεπέλεξε την πολιτική της συμμετοχής στις διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών για να μπορέσει να ασκήσει τις ριζοσπαστικές πολιτικές της, για να φανεί χρήσιμη για την ελληνική κοινωνία.


Με αυτή την έννοια στόχευσε να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.


Ενώ σε κάθε περίπτωση στρατηγική της επιλογή αποτελούσε και αποτελεί η συνεργασία των δυνάμεων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με τις δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας. Όπου οι δυνάμεις μας συνάντησαν κατανόηση των θέσεών μας, αυτών των θέσεων, πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο και φερέγγυα πρόσωπα, διαμορφώσαμε τις αναγκαίες συμμαχίες, με τη στήριξη των Συνδυασμών και από άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Όπου δεν υπήρξαν τα κριτήρια που θέσαμε, δεν προχωρήσαμε σε συμμαχικά σχήματα. Αυτό συνέβη κυρίως με τα περιφερειακά ψηφοδέλτια.


Στις Περιφέρειες συμμετέχουμε σε σχήματα που η μόνη πολιτική δύναμη είμαστε εμείς και σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε μαζί με δυνάμεις των Οικολόγων Πράσινων.


Καλούμε λοιπόν σήμερα τους πολίτες της χώρας, άνδρες και γυναίκες, νέες και νέους, να στηρίξουν και να ψηφίσουν μαζικά τα ψηφοδέλτιά μας. Στην Αθήνα τον Γιώργο Καμίνη και στην Αττική τον Γρηγόρη Ψαριανό, στη Θεσσαλονίκη τον Γιάννη Μπουτάρη και στην Κεντρική Μακεδονία την Ασημίνα Ξηροτύρη, στη Δυτική Ελλάδα το Νίκο Τσούκαλη και στην Πάτρα τον Γιάννη Δημαρά, στην Πελοπόννησο τον Γιώργο Τσόγκα και στη Τρίπολη το Νίκο Δελφάκη, στην Ήπειρο τον Γιώργο Ζάψα και τα Γιάννενα τον Φίλιππο Φίλιο, στα Ιόνια Νησιά τον Σωτήρη Βλάχο, στη Θεσσαλία τον Θανάση Ζαχαρόπουλο, στον Βόλο τον Πάνο Σκοτεινιώτη, στην Καρδίτσα το Δημήτρη Αρχοντή, στην Κρήτη τον Αντώνη Ανηψιτάκη, στα Χανιά τον Τάσο Βάμβουκα, στο Άγιο Νικόλαο το Δημήτρη Κουνενάκη, στη Στερεά Ελλάδα την Δέσποινα Σπανούδη και στη Λειβαδιά την Γιώτα Πούλου και βεβαίως όλους τους Συνδυασμούς που συμμετέχουμε και συναντιόμαστε με τις δυνάμεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της Πολιτικής Οικολογίας.


Κυρίες και κύριοι,


Κλείνω την εισηγητική μου τοποθέτηση με μια επισήμανση: η Δημοκρατική Αριστερά όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα διεκδικήσει με την αυτόνομη παρουσία της την ψήφο του ελληνικού λαού.


Είμαστε ένα νέο Κόμμα με ζωή μόλις 4 μηνών. Έχουμε όμως μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κάνει σημαντικά βήματα και διαμορφώνουμε κάθε ημέρα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.


Ασκούμε την πολιτική μας από θέση ευθύνης, με υπευθυνότητα έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών. Επιλέγουμε την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και όχι τον στείρο καταγγελτισμό ο οποίος από μόνος του δεν αρκεί να οργανώσει και να αναδείξει πολιτική. Δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στη στάχτη και στα ερείπια της καταστροφής.


Και δεν είμαστε η Αριστερά που επιχειρεί να ερμηνεύσει και να δράσει στη σύγχρονη πραγματικότητα, με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος.


Είμαστε η Αριστερά της διεκδικητικής πρότασης. Σας ευχαριστώ.


ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε τη σύντομη εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.


κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ («ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Πολλοί καταλογίζουν στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κ. Πρόεδρε ότι λοξοκοιτά προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αν αληθεύει αυτό, ή τέλος πάντων πόσο κοντά είστε με το ΠΑΣΟΚ ή με τους παλιούς σας συντρόφους στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω έχει μια σημασία γιατί κάποια από αυτά που ακούσαμε, είναι φράσεις που ακούμε συχνά και από το ΠΑΣΟΚ «καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς, της σπατάλης».


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν λοξοκοιτάμε. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κοιτάζει σε ευθεία γραμμή και κυρίως κοιτάζει τους πολίτες, τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

 
Η αυτονομία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν εξαγγέλλεται γενικώς και αορίστως, αλλά προσδιορίζεται από τη δική της ξεχωριστή προγραμματική θέση και από τις δικές της ιδιαίτερες προτάσεις.


Σε ό,τι αφορά την αναφορά που γίνεται στο πελατειακό κράτος. θα είναι κ. Παντελάκη εξαιρετικά θετικό το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να θελήσουν να χτυπηθεί αυτό το πελατειακό κράτος, το οποίο δομήθηκε με συνευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και δεν αντιμετωπίζεται ακόμη και σήμερα.


Εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή: καμία ανοχή στο πελατειακό κράτος. Δεν καταγράψαμε την παρουσία μας για να χαϊδεύουμε αυτιά και συνειδήσεις και να δικαιολογούμε λειτουργίες του πελατειακού κράτους. Θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα με βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές και με πρώτη και βασική επιλογή την πάταξη του πελατειακού κράτους, η ύπαρξη του οποίου θα εξακολουθεί να τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία και να πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.


κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και «ΝΕΤ 105,8»): Κύριε Πρόεδρε αναφέρατε κι εσείς στην εισήγησή σας τη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο τόπος και με την επιλογή του Μνημονίου αλλά και με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μου έχει κάνει εντύπωση όμως σήμερα κ. Πρόεδρε, ένα δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο μελετάται από το Προεδρείο της Βουλής και δεν ξέρω αν το έχετε κι εσείς υπόψη σας, μια αύξηση των επιδομάτων των Βουλευτών έτσι ώστε έμμεσα να αυξηθεί η μηνιαία αποζημίωσή τους.
Θα ήθελα κατ’ αρχήν το σχόλιό σας και θέλοντας να εκμεταλλευτώ την ευθύτητα που σας διακρίνει στις απαντήσεις σας, δεν στρογγυλεύετε τα λόγια σας και αυτό είναι γνωστό, κ. Πρόεδρε συναντηθήκατε με τον κ. Δημαρά;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Παπαδημητρίου να απαντήσω στο πρώτο ερώτημά σας και να σας πω ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν υπάρξει η επιλογή αύξησης της αποζημίωσης του βουλευτή με τον έμμεσο τρόπο των επιδομάτων στα οποία αναφερθήκατε, και από ό,τι κι εγώ πληροφορήθηκα αναφέρεται έγκριτη εφημερίδα, θα είναι απαράδεκτο.

 
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αλλά και οι άλλοι τρεις Βουλευτές, έχουμε υποστηρίξει ότι θα πρέπει για παράδειγμα να καταργηθεί η ειδική αποζημίωση που χορηγείται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές. Ήμασταν εκείνοι οι οποίοι διεκδικήσαμε τη μείωση της αποζημίωσης του βουλευτή διότι έχει υποχρέωση το Κοινοβούλιο να αντιστοιχηθεί με μια οικονομική πραγματικότητα, η οποία στην κυριολεξία καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό. Και αν θέλετε ακόμη και στο επίπεδο του συμβολισμού να καταγραφεί η θέληση του κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή, να αντιμετωπιστεί με ίσα βάρη και με δίκαιο τρόπο η υπάρχουσα δημοσιονομική κρίση.


Εάν έρθει αυτό το θέμα στη Βουλή βεβαιωθείτε ότι η καταψήφισή του θα είναι κατηγορηματική από όλους τους βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.


Αναφορικά με το εάν συναντήθηκα ή δεν συναντήθηκα με τον κ. Γιάννη Δημαρά, δεν συναντήθηκα. Εάν είχα συναντηθεί δεν θα είχα κανένα λόγο να μη μιλήσω για τη συνάντηση αυτή. Δεν συναντήθηκα. Η απάντησή μου είναι σαφής, συγκεκριμένη και κατηγορηματική.


Χ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες από τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΣΥΡΙΖΑ όλο και περισσότερο διατυπώνεται η υποψία ότι υπάρχουν κέντρα που απεργάζονται σχέδια για κυβερνήσεις συνεργασίας. Και εκφράζουν την ελπίδα οι μεν παλαιότεροι σύντροφοί σας ότι δεν θα βρουν υποστηρικτές από τον αριστερό χώρο, υπονοώντας και τη Δημοκρατική Αριστερά, το μεν Κομμουνιστικό Κόμμα εμφανίζεται έτσι πιο σίγουρο ότι θα μπορέσουν να βρουν υποστηρικτές. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα αυτό και αν πιστεύετε ότι σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές και δεν έχουμε κυβερνητικό σχήμα αυτοδύναμο, αν η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεργαστεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα για την υλοποίηση του μνημονίου με το οποίο διαφωνεί.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Τσιγουρή εμείς καταψηφίσαμε το μνημόνιο. Το καταψήφισαν και οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Όπως καταψηφίσαμε και τους εν συνεχεία του μνημονίου νόμους, αυτοί δηλαδή που συνδέονταν με τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Η καταψήφισή μας συνοδεύτηκε από την κατάθεση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων. Πρέπει να σας πω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι οι συγκλίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και για την μετατόπιση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση προς όφελος των πολιτών, βεβαίως είναι θεμιτή και αναγκαία.

Όμως, οι συγκλίσεις προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυες πρακτικές που θα μπορούν στο βαθμό που υπάρχουν οι προγραμματικές συμφωνίες να τις μετατρέπουν σε ένα καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας.


Αυτές οι προϋποθέσεις απουσιάζουν. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια όποιος αναφέρεται σε ενδεχόμενα και σε σενάρια συνεργασίας χωρίς να οριοθετεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας και με δεδομένη την απουσία των προϋποθέσεων κάνει ασκήσεις επί χάρτου. Δεν γνωρίζω την ύπαρξη των σεναρίων, την πληροφορούμαι και εγώ όπως και εσείς από δημοσιεύματα του Τύπου.


κ. Κ. ΑΤΤΙΑΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε πριν από λίγο στην ομιλία σας την εισηγητική είπατε ότι το δεύτερο θύμα των εκλογών ενδέχεται να είναι οι αριστεροί ψηφοφόροι καθώς θα αθροιστούν οι ψήφοι τους με την αντιμνημονιακή δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Χτες ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε, κατηγόρησε νομίζω για συντηρητισμό τη Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβάστε ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να αθροίσει με τον ίδιο τρόπο τις ψήφους όσων ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Αριστερά, λέγοντας ότι αυτοί θέλουν το μνημόνιο;


Και μια δεύτερη. Αφού έχει μπει μια αυτοδιοικητική ατζέντα από το κόμμα σας αν δεχτούμε αυτό τον χαρακτήρα των εκλογών, έπρεπε να έχουμε ακούσει και λίγο περισσότερα για το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, έχει τύχει να ζήσω σε μια χώρα του εξωτερικού. Εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούσε να ελέγχει την ποιότητα των κατοικιών, την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Εδώ δεν ακούμε ο μίνι Πρωθυπουργός ο δικός σας υποψήφιος, να λέει ότι θα έρθει απέναντι στο κράτος για να προστατεύσει τους πολίτες της περιφέρειάς του τις αυθαιρεσίες.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημά σας κ. Αττία πρέπει να σας πω ότι δεν είναι δυνατόν να αθροιστούν διαφορετικά μεγέθη. Αθροίζονται συνήθως ομοειδή μεγέθη. Και το ερώτημά μου είναι τι άθροισμα αντιμνημονιακού χαρακτήρα θα υπάρξει όταν απουσιάζει η πολιτική κοινή αντίληψη και ομοιογένεια για την αντιμετώπιση του μνημονίου. Διαφορετικά πράγματα εισηγείται η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, διαφορετικά πράγματα εισηγούνται τμήμα της Αριστεράς που επέλεξαν την αντίθεση στο μνημόνιο.


Τελείως διαφορετικά πράγματα λέει η Δημοκρατική Αριστερά όταν καταψήφισε το μνημόνιο και όταν κατέθεσε τις δικές της εναλλακτικές θέσεις.


Σε ότι αφορά το πρόγραμμα και ας περιορίσω την αναφορά μου στο ψηφοδέλτιο στο συνδυασμό της «Αττικής Γης» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Ψαριανό. Είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, το έχετε μελετήσει ότι δηλαδή η «Αττική Γη» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Ψαριανό έχει συγκεκριμένες εξειδικευμένες θέσεις για τις αρμοδιότητες που έχει σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η περιφερειακή Διοίκηση και τις αρμοδιότητες που πρέπει περαιτέρω να αποκτήσει.


Εμείς προσερχόμαστε από θέση ευθύνης στην υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένες θέσεις γνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, τις περιοριστικές ρυθμίσεις που έχουν καταγραφεί και έχουν θεσμοθετηθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού σε σχέση με τους περιορισμούς του μνημονίου. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια που πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, δήμοι και περιφέρειες να αναδείξουν συν τοις άλλοις και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, τον αλληλέγγυο χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Βεβαίως μαζί με τα ζητήματα της ανάπτυξης που πάντα τη διεκδικούμε με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφορία. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα της «Αττικής Γης» όπως και των άλλων συνδυασμών που αναφέρονται στην περιφέρεια είναι προγράμματα και εξειδικευμένα, συγκεκριμένα και όχι αόριστα.


Να προσθέσω και κάτι άλλο. Οι δικές μας αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι δυνάμεις που ανήκουν ή αναφέρονται στη Δημοκρατική Αριστερά, είναι οι μόνες δυνάμεις που μιλάνε για την υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.


κ. ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε είναι αλήθεια ότι και στην περίπτωση της Αθήνας και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης των κ. Μπουτάρη και Καμίνη δηλαδή, πρώτα η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε κατά μία έννοια χρίσμα, υπήρχε μια σαφής αυτοδιοικητική πλατφόρμα και στη συνέχεια ήρθε το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει την υποστήριξή του.
Την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου εντελώς ξαφνικά άλλαξε το διακύβευμα των εκλογών και μάλιστα έθεσε και το εκβιαστικό δίλημμα για πρόωρες εκλογές αν δεν πάει καλά αυτή η ιστορία.
Με βάση αυτά θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ κατά μια έννοια σας έφερε σε δύσκολη θέση ή ότι εν πάση περιπτώσει σας οφείλει κάποιες εξηγήσεις για την ξαφνική μεταστροφή της εκλογικής του τακτικής και δεύτερον, μια και μιλάμε για την εκλογολογία θα ήθελα την εκτίμησή σας με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός μιλάει για εκλογές πριν τις προκηρύξει, αν πια ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μην τις κάνει. Δηλαδή αν το γεγονός ότι έβαλε την εκλογολογία στο τραπέζι και αυτή η συζήτηση θα σέρνεται πια από εδώ και πέρα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Μελιγκώνη ο κ. Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός σας είπα λίγο πριν ότι θέλησε να κρατήσει την άλλη άκρη της διελκυστίνδας γιατί τη μια την είχε κρατήσει προηγουμένως ο κ. Σαμαράς. Πρόκειται για τη γνωστή δικομματική αντιπαλότητα, η οποία εκτός από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, πολύ δε περισσότερο με την είσοδο της χώρας σε εκλογολογία επιχειρεί να αναπαλαιώσει το πολιτικό σύστημα, το οποίο αποσυντίθεται, καταρρέει, σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει την απαξίωση του ελληνικού λαού.


Η εκλογολογία είναι η χειρότερη εκδοχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Ακριβώς για το λόγο αυτό σας μίλησα ευθέως λίγο πριν στην εισηγητική μου τοποθέτηση πως η Δημοκρατική Αριστερά αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής διεξόδου από την κρίση.


Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη και του κ. Μπουτάρη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιστοίχως, η Δημοκρατική Αριστερά -ας το θυμίσουμε, το θύμισε και η ερώτησή σας- ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που βγήκε και μίλησε για την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη και του κ. Μπουτάρη, ακριβώς διότι θέλαμε να καταδείξουμε σε αυτούς τους δύο μεγάλους Δήμους με τη σημασία και την αξία που έχουν, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απομακρυνθεί από την κηδεμονία και τη χειραγώγηση των κομμάτων και προφανέστατα και της εκτελεστικής εξουσίας.


Αυτό το οποίο έπραξε ο κ. Παπανδρέου αντιστοιχεί στη δική του τεράστια ευθύνη, για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισε την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση. Εμείς και μετά την έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος, Α΄ και Β΄ βαθμού, θα διεκδικούμε, θα χαιρόμαστε για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της υποψηφιότητας κι όπως πιστεύουμε της επιλογής ως Δημάρχων του κ. Καμίνη και του κ. Μπουτάρη και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ας χαίρεται γι΄ αυτά τα οποία δεν έπραξε.


Χ. ΤΣΑΤΣΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να συμπληρώσω το ερώτημα του συναδέλφου. Αυτό που έπραξε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ είναι σε αναντιστοιχία με αυτό που έλεγε πριν, ωστόσο εδώ υπάρχει το εξής πια, άλλο μήνυμα στέλνετε εσείς στους εκλογείς και άλλο μήνυμα στέλνει το ΠΑΣΟΚ. Ο ένας μιλάει για δημοψήφισμα και ο άλλος μιλάει για δημοτικές εκλογές. Ποιο μήνυμα πρέπει να λάβουν τελικά οι εκλογείς;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είπα λίγο πριν ποιο είναι το μήνυμα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξει και πρέπει να αναδειχθεί. Βεβαίως το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, έχει τη σαφήνειά του και όπως επεχείρησα λίγο πριν να προσδιορίσω.


Αλλά υπάρχει και το μήνυμα του ιδίου του υποψηφίου Δημάρχου, του κ. Καμίνη και των πολιτών που στελεχώνουν τον συνδυασμό του και αυτό το μήνυμα θα είναι μήνυμα νίκης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιστοίχησης του αποτελέσματος με το διεκδικούμενο, να αλλάξει το γκρίζο τοπίο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε, η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το μνημόνιο και φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για τους οπαδούς της. Ο κ. Παπανδρέου όμως έβαλε πολύ έντονα το δίλημμα ότι οι εκλογές αυτές είναι δημοψήφισμα για συνέχιση της πολιτικής του.
Πως θα πείσετε τους πολίτες που σας ακούνε να ψηφίσουν συνδυασμούς, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις όπου συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν συνδυασμούς που ο κ. Παπανδρέου την άλλη μέρα θα θεωρήσει ότι η υπερψήφισή τους σημαίνει επιδοκιμασία της πολιτικής του;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Παπαγιάννη, εμείς αγωνιζόμαστε να πείσουμε τους πολίτες στη βάση των όσων προανέφερα. Αλλά η ερώτησή σας αναδεικνύει ένα άλλο ερώτημα, για σκεφθείτε για παράδειγμα σε κάποιες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να καταγράψουν νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα συνδυασμοί που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό τι σημαίνει, ότι ο ελληνικός λαός θέλει το μνημόνιο;


Δ. ΖΩΝΙΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Το ένα είναι το εξής, είπατε πριν στην εισήγησή σας ότι αν στο δεύτερο γύρο αριστεροί και δεξιοί αλληλοψηφίζονται στο όνομα της αντιμνημονιακής λογικής, θα είναι πλήρης υποτίμηση και υπονόμευση της πολιτικής. Σε σχέση με αυτό θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν που τοποθετείτε το ΠΑΣΟΚ στον γεωπολιτικό χάρτη πολιτικά, είναι προς την προοδευτική κατεύθυνση ή προς τη συντηρητική κατεύθυνση, είναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο κόμμα, τι είναι;
Και δεύτερον, πολλοί υποστηρίζουν ότι δε θέτετε τυχαίως κεντρικούς πολιτικούς στόχους την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς, δεδομένου ότι εμμέσως λένε υιοθετείτε τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού περί διεφθαρμένης χώρας κι εκεί αποδίδεται και η κρίση σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.
Και βεβαίως και το δεύτερο επιχείρημα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Θα ήθελα λοιπόν σχόλιο και γι΄ αυτό, ευχαριστώ.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Από τα όσα υποστηρίζει και αναδεικνύει η Δημοκρατική Αριστερά κ. Ζώνιο θεωρώ ότι δεν αναδεικνύεται αποδοχή των όσων λίγο πριν αναφέρατε, σε σχέση με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που αναφέρονται στην κοινωνία, στη διαφθορά και σε άλλα ζητήματα συναφή.


Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η διαφθορά είναι μια μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας, αλλά η διαφθορά κυρίως και κατεξοχήν έχει την αναφορά της στην πυραμίδα της κοινωνίας και δεν αφορά τα πλατιά στρώματα, τα οποία αν θέλετε είναι εκείνα τα οποία κάθε φορά καλούνται να καταβάλλουν το κόστος.


Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει τις μεγαλύτερες και περισσότερες ανισότητες από όλες τις χώρες στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεστε ότι η διαφθορά δεν μπορεί ως ευθύνη να γενικεύεται και να αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.


Θέλω με άλλα λόγια να πω ότι ο καθένας έχει την επιλογή των δικών του επισημάνσεων, των δικών του χαρακτηρισμών και σχολίων, αλλά αυτά δεν αφορούν στη Δημοκρατική Αριστερά. Όταν η Δημοκρατική Αριστερά επιτίθεται στο πελατειακό κράτος, όταν επιτίθεται στη διαφθορά, η Δημοκρατική Αριστερά το κάνει γιατί πιστεύει πως η αντιμετώπιση αυτών των δύο ζητημάτων -για να περιορίσω την αναφορά μου- είναι ένα καίριο πολιτικό ζήτημα.


Σε ότι έχει σχέση με την κατάταξη του ΠΑΣΟΚ, κ. Ζώνιο το κάθε κόμμα διαλέγει κάθε φορά τον αυτοπροσδιορισμό του, αλλά δεν αρκεί αυτός, δεν αρκεί ο εξαγγελλόμενος αυτοπροσδιορισμός. Ο χαρακτήρας των πολιτικών δυνάμεων και προφανέστατα και του ΠΑΣΟΚ κρίνεται από το αποτύπωμα που κάθε μέρα αφήνει στην ελληνική κοινωνία και στην άσκηση της διακυβέρνησης.


Η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συναντά την αντίθεση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κατά συνέπεια η κατάταξη γίνεται από το πώς διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και πως αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα του τόπου.


Και γι΄ αυτή τη διαχείριση και την αντιμετώπιση σας είπα λίγο πριν ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει τις μεγάλες αντιθέσεις της, όχι γενικά και αόριστα, αλλά πάντοτε με κριτήριο τις δικές μας θέσεις, τις προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.


Γ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ («FLASH»): Κύριε Κουβέλη, τι μηνύματα εισπράττετε ως προς τις επιδόσεις του κ. Καμίνη στην Αθήνα;
Και πως σχολιάζετε την εκτίμηση η οποία διατυπώνεται ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δε στηρίζεται επαρκώς και στην πράξη από το κυβερνών κόμμα, γεγονός που αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην κάλπη;
Και δεύτερον αν μου επιτρέπετε, έχετε κάνει σαφή τη θέση σας ότι η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ισχύει το ίδιο και με τις πρόωρες εκλογές και γιατί; Ευχαριστώ.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα μηνύματα που καταγράφονται στην κοινωνία της Αθήνας αναφορικά με τον κ. Καμίνη είναι εξαιρετικά θετικά και είναι και ελπιδοφόρα.


Και θεωρώ κ. Κωστούλα ότι είναι δυνατόν ο κ. Καμίνης και ο συνδυασμός του να καταγράψουν νικηφόρο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η εντύπωση που έχω διαμορφώσει όλον αυτό τον καιρό παρακολουθώντας πράγματι από κοντά την όλη υπόθεση.


Σε ό,τι αφορά την παρεχόμενη ή μη παρεχόμενη στήριξη από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο το αποτέλεσμα, το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταδείξει σε τι βαθμό υπήρξε. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ όμως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του κ. Καμίνη και του Συνδυασμού του, εξασφαλίζει αυτή την ώρα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ίσως μεγαλύτερο τις επόμενες ημέρες, μια ευρεία πολιτικοκοινωνική συσπείρωση. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.


Το δεύτερο ερώτημά σας αφορά στις πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει νωπή την εντολή. Ο ελληνικός λαός με τα δικά του κριτήρια έδωσε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό κι ένα μεγάλο αριθμό Βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τι επιδιώκει κατά συνέπεια ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με την ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές; Η διλημματική κατάσταση η οποία δημιουργείται από την εκλογολογία θα έχει την επανάληψή της σε άλλο βέβαια επίπεδο με την προσφυγή και στις πρόωρες εκλογές. Αλλά εάν ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του αποφασίσουν την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, σας είπα λίγο πριν στην εισηγητική μου τοποθέτηση ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα και θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με τη δική της αυτόνομη παρουσία στις εκλογές.


κα Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΒΗΜΑ»): Ξεκαθαρίσατε ότι θα κατέβετε αυτόνομα όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, βάζετε κάποιο όριο στο με ποιους με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες; Είπατε ότι εάν υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο και προϋποθέσεις, οι συνεργασίες και οι συγκλήσεις είναι θεμιτές. Βάζετε όριο με ποιους στη βάση των πολιτικών αντιλήψεων που κουβαλούν τα κόμματα;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Απήντησα λίγο πριν και αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας ως υπόθεση εργασίας. Αντιλαμβάνομαι έτσι την ερώτησή σας διότι το εάν συνεργάζεται κάποιος ή δε συνεργάζεται, εάν προσέρχεται ή δεν προσέρχεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο ανοχής ή στήριξη, είναι συνάρτηση πάρα πολλών πραγμάτων.


Σας είπα ότι με τα πολιτικά κοινωνικά δεδομένα, τα σημερινά πολιτικοκοινωνικά δεδομένα και με γνωστή την πολιτική που ασκείται και προφανώς επειδή το ερώτημά σας αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ, σ’ αυτό θ’ αναφερθώ κι εγώ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία.


κ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ («ΠΡΙΝ»): Αποφύγατε αναφορές στα γενικότερα πολιτικά, επιτρέψτε μου μια ευρύτερη ερώτηση: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την απόφαση της κας Μέρκελ να επιβάλλει ελεγχόμενη στην πραγματικότητα χρεοκοπία σε όσα κράτη έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Μετά απ’ αυτό, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει σπίτι των λαών;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά, θυμηθείτε, είναι η μόνη πολιτική δύναμη, η πρώτη ακριβέστερα, η οποία μ’ έναν δημόσιο λόγο μίλησε για τα όσα καταγράφονται αυτή την ώρα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις με αυτά που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο. Εμείς επισημάναμε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξασφαλίζει εκείνη τη διαδικασία της επί της ουσίας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.


Αναφερθήκαμε διεξοδικά και μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο αποτέλεσμα εάν αλλάξει εν τέλει η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αριστερός ευρωπαϊσμός μας, ο ευρωπαϊσμός της δικής μας Αριστεράς, είναι παρών και διεκδικεί. Διεκδικεί την Ευρώπη της ενότητας, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων. Και θεωρούμε ότι στην υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο η δική μας Αριστερά η Δημοκρατική Αριστερά, είναι πολλές, μα πάρα πολλές δυνάμεις στο χώρο της Ευρώπης. Είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.


Αναμφισβήτητα είναι μια διαδικασία του επαναπροσδιορισμού των ρυθμίσεων και των σχέσεων αρκετά σημαντική και δύσκολη και σ’ αυτή τη διαδικασία η δική μας Αριστερά, η Δημοκρατική Αριστερά, είναι παρούσα και θα συνεχίσει να είναι παρούσα. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Να την ανακαλύψουμε για την απάντηση σε πολλά και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα.


κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»): Κύριε Πρόεδρε, κάνατε λόγο για ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο Νέας Δημοκρατίας και ορισμένων κομμάτων της Αριστεράς. Γιατί εντάσσετε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ’ αυτό το μέτωπο, όταν ο κ. Σαμαράς δηλώνει στο εξωτερικό ότι στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και όταν ακόμα και πολίτες δεν έχουν πεισθεί από την αντιμνημονιακή σημαία της Νέας Δημοκρατίας κρίνοντας από το νωπό κυβερνητικό παρελθόν της.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Σαββόπουλε, δεν εντάσσω εγώ τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Μόνοι τους εντάσσονται. Εντάσσεται ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία σε αυτό το αντιμνημονιακό μέτωπο και θυμηθείτε, ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που σήκωσε τη σημαία της αντιμνημονιακής συσπείρωσης. Αυτό είναι δεδομένο. Και αυτό το δεδομένο πρέπει να το συνυπολογίσουμε όταν αναφερόμαστε στο ποιο είναι το περιεχόμενο, ποιος ο χαρακτήρας και ποια η πολιτική ουσία των δήθεν αντιμνημονιακών συσπειρώσεων.


Ο κ. Σαμαράς βεβαίως άλλα επιλέγει να λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα στο εξωτερικό. Και αυτό είναι αναμφισβήτητο και καταγεγραμμένο. Αλλά την αντιμνημονιακή συσπείρωση, ο κ. Σαμαράς τουλάχιστον ισόποσα με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, την προωθεί.


κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ («Ρ/Σ ΣΚΑΪ»): Κύριε Κουβέλη, η ανακοίνωση του ελλείμματος για το 2009 παρατάθηκε και θα το μάθουμε μετά τις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα έχουμε και τον Προϋπολογισμό. Τα έσοδα και γενικότερα οι αριθμοί της κυβέρνησης παρά τα σκληρά μέτρα δε φαίνεται να βγαίνουν, τα κόμματα της Αριστεράς, και ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ θεωρούν δεδομένο ότι μετά τις εκλογές θα ληφθούν σκληρά μέτρα.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε κι εσείς ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μετά τις εκλογές να ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πώς θεωρείτε ότι θ’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του μνημονίου.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στο οποίο αναφερθήκατε, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να απομακρυνθεί από την πεπατημένη. Δε μπορεί ν’ αναζητά την εξασφάλιση εσόδων από την περαιτέρω επιβάρυνση των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Ούτε μπορεί ν’ αναζητήσει περισσότερα έσοδα από την προσθήκη εμμέσων φόρων και ειδικότερα με την αύξηση του ΦΠΑ. Και τούτο για το λόγο ότι εκτός από την επιβάρυνση την άνιση, την άδικη, επιβάρυνση των πλατιών στρωμάτων της κοινωνίας, όταν προστίθενται έμμεσοι φόροι και η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με το μεγαλύτερο αριθμό εμμέσων φόρων, είναι βέβαιο ότι δυσλειτουργεί η αγορά. Δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία.


Η κυβέρνηση οφείλει ν’ αναζητήσει την αύξηση των εσόδων στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών με την πάταξη της φοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών και της παραοικονομίας. Και βεβαίως άμεσα να εκκινήσει την παραγωγική διαδικασία και να ενεργοποιήσει προβλεπόμενες και υπαρκτές δυνατότητες των δημοσίων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση η οποία υπάρχει, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν η πρώτη δύναμη επίσης που βγήκε και ζήτησε την επιμήκυνση του χρόνου εξόφληση του οφειλομένου δανείου. Και μιλάμε για επιμήκυνση του χρόνου και για αναδιαπραγμάτευση.


κ. Κ. ΑΤΤΙΑΣ (ΑΛΤΕΡ): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγο είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να κρατήσει την άλλη άκρη της διελκυστίνδας μετά τον κ. Σαμαρά.
Αν τα πάρουμε λίγο προς τα πίσω πριν από τον σημερινό χαρακτήρα των εκλογών είχε δοθεί ένας χαρακτήρας αυτοδιοικητικός από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά νωρίτερα ακόμα θυμόμαστε τα ρεπορτάζ που μιλάγανε για κορυφαία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν προσεγγιστεί για να δώσουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και αρνήθηκαν. Θυμόμαστε τα ρεπορτάζ από την κα Μπιρμπίλη, για άλλα κορυφαία στελέχη Υπουργούς κλπ.
Μήπως λοιπόν εξ αρχής υπήρχε αυτή η σκέψη για μια πολιτική κομματική μάχη και βιάστηκε η «Δημοκρατική Αριστερά» να πάρει θέση όντας ένα νέο κόμμα προτείνοντας κάποιους τους οποίους στηρίζει πλέον και το ΠΑΣΟΚ;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις εκδοχές τις οποίες καταγράφει η ερώτηση σας γιατί δεν τις γνωρίζω. Εκείνο όμως το οποίο καταγράφω είναι ότι η «Δημοκρατική Αριστερά» έχει -δεν είναι αυτάρεσκος ο λόγος- την ορθή πολιτική άποψη η οποία προσδιορίζεται με την ανάδειξη 2 υποψηφιοτήτων και 2 υποψηφίων όπως είναι ο κ. Καμίνης και ο κ. Μπουτάρης. Αφήστε μας να έχουμε το μεγαλείο της πρότασης και όλοι μαζί να έχουμε τη χαρά του νικηφόρου αποτελέσματος.


Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ): Κύριε Πρόεδρε, μια και ανοίξαμε το θέμα των εκλογών, είτε είναι πρόωρες είτε έρθουν στην ώρα τους μετά από 2,5-3 χρόνια, πόσο πολύ νομίζετε ότι δυσκολεύεται πλέον η εκπροσώπηση των δυνάμεων της Αριστεράς εκτός ΠΑΣΟΚ και Κομμουνιστικού Κόμματος μετά και τη δική σας κίνηση, του κόμματος σας, για απόσχιση, ανεξαρτητοποίηση και αυτόνομη κάθετο.
Δεν θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα τώρα; Εφ’ όσον στο παρελθόν ο Συνασπισμός απέτυχε κάποια στιγμή να μπει στη Βουλή. Επίσης και προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε με τη μεγαλύτερη αριθμητικά εκπροσώπηση από βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν σας απασχολεί ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Παντελάκη όταν ιδρύσαμε τη «Δημοκρατική Αριστερά», δεν την ιδρύσαμε ως ένα μέρος της Αριστεράς. Ιδρύσαμε τη «Δημοκρατική Αριστερά» για να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας πολιτικές προτάσεις. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μας αφορούν ούτε οι ενδοαριστερές κατανομές του παρελθόντος, ούτε οι ενδοαριστερές έριδες και πολλές φορές και μιζέριες.


Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των 4 μηνών στις γραμμές της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» συναριθμούνται πολίτες βεβαίως προερχόμενοι από τον Συνασπισμό στον οποίον κάποτε κάποιοι από εμάς ανήκαμε, αλλά και δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, πολίτες που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, στο σοσιαλισμό, πολίτες που αναφέρονται στην πολιτική οικολογία και πολίτες, σας διαβεβαιώ, που στο πρόσφατο ή στο απώτερο παρελθόν είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα στην πολιτική τους κάλπη.

Γ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΙΝ»): Μια συμπληρωματική ερώτηση στην ερώτηση του συναδέλφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι, ο Συνασπισμός μάλλον, το κόμμα από το οποίο προέρχεστε, φαίνεται ότι έχει αλλάξει με τοπική πολιτική, με τακτική συνεργασιών, εγκαταλείποντας όπως φαίνεται ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που κι εσείς αποκαλέσατε αριστερίστικο ή μίζερο ή οτιδήποτε. Αισθάνεστε ότι η επιλογή του Συνασπισμού να συμπλεύσει με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ δικαιώνει κάποιες προηγούμενες επιλογές σας και προτάσεις σας εντός του κόμματος;


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρώτον οι συμπλεύσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος και της ικανότητας της πλεύσης. Αυτό θα διαπιστωθεί. Το δεύτερο κ. Λαουτάρη. Δεν μας αφορά η ενδοαριστερή αντίθεση. Δεν μας αφορά τι κάνει ο Συνασπισμός και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ξεκινήσατε την ερώτηση σας και προφανώς όχι τυχαία λαθεύοντας μεταξύ Συνασπισμού και ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι χαρακτηριστικό των προβλημάτων τα οποία υπάρχουν. Εμείς με σαφήνεια διεκδικούμε να διαμορφώνουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς, τους αριστερούς πολίτες, με όλους εκείνους οι οποίοι τούτη την ώρα ανακαθορίζουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς.


Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, στη βάση μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής. Και πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι συσχετισμοί αναζητούν την έκφρασή τους και στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.


Σε αυτή τη διαδικασία η «Δημοκρατική Αριστερά» είναι παρούσα με τις δικές της θέσεις.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: