Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ FAST TRACK.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ


Άποψη του νέου λιμένα στο Πλατυγιάλι Αστακού

Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες επενδύσεων στη Δυτική Ελλάδα» που διοργανώνεται στην Πάτρα ο βουλευτής και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ανάγκη της χώρας μας, σήμερα ακόμη περισσότερο, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Βεβαίως σ’ αυτή τη χώρα συνεχώς μιλάμε για τα αυτονόητα, αλλά οι αυτονόητες ενέργειες δεν προχωρούν. Παράδειγμα: ο αυτονόητος νέος αναπτυξιακός νόμος συζητείται ένα χρόνο (!), αλλάζει, μεταπλάθεται κ.λπ. και ακόμη να έλθει για ψήφιση στη Βουλή! Η χώρα τώρα βρίσκεται στον αστερισμό των αναμενόμενων Μεγάλων Επενδύσεων, που «είναι προ των θυρών» αλλά δεν έρχονται, ούτε με τον περίφημο νέο νόμο για το fast track!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Μιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά αλλά και ως συνδυασμός για τις Περιφερειακές εκλογές, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Παρατηρούμε όμως μια πανικόβλητη κυβέρνηση να λέει «Ναι σε όλα» χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις (που μπορεί να αποδειχτούν μη αναστρέψιμες) με κίνδυνο να υποθηκεύσει με τις επιλογές της, το μέλλον της χώρας.

Υπογραμμίσαμε όμως ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να αποδείξουμε, ακόμη και στη μεγάλη μας ανάγκη, πως παραμένουμε μια χώρα που σέβεται τους νόμους, τους απλούς πολίτες, το περιβάλλον. Μια χώρα που επιδιώκει να διαμορφώνει και για τις λίγες μεγάλες, αλλά και για τις πολλές μικρές επενδύσεις, ένα ευνοϊκό πλαίσιο χωρίς να δημιουργεί μια διπλή νομιμότητα. Μια χώρα που διαθέτει ένα δικαιϊκό σύστημα που οφείλει να «τρέξει», να επιταχύνει, αλλά και να μην παραβλέψει υπάρχοντες σχεδιασμούς, νομικό πλαίσιο και δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, στη σχεδιαζόμενη επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Θερμοηλεκτρική Μονάδα Υγροποιημένου Πετρελαϊκού Αερίου (LPG) στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη θερμοηλεκτρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας! Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο (LNG). Είναι το υγραέριο! Γι’ αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως).

Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα, αλλά και τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση από οξείδια του αζώτου και του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια, σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την πόλη του Αστακού. Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!)

Για την επένδυση αυτή, μαζί με τους άλλους 3 συναδέλφους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με έγκαιρη ερώτησή μας, έχουμε επισημάνει τους κινδύνους από τις αρχές Ιουλίου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση απ’ τα συνερωτώμενα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός».