Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Με ολοκληρωτική καταστροφή κινδυνεύει η Λ/Θ του Κοτυχίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κοτυχίου, για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας, μετέφεραν με ερώτησή τους στην υπουργό Περιβάλλοντος, οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν την άμεση ανάγκη για την έστω και προσωρινή αποκατάσταση της διαχωριστικής λουρονησίδας και ερωτούν την κ. Μπιρμπίλη ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οριστική αποκατάσταση της λουρονησίδας και τη γενικότερη προστασία του οικοσυστήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Με ολοκληρωτική καταστροφή κινδυνεύει η Λ/Θ του Κοτυχίου η οποία αποτελεί τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς» λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης της λουρονησίδας που τη διαχωρίζει από τη θάλασσα.

Το γενικότερο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην περίπτωση του Κοτυχίου, είχε σαν αποτέλεσμα τον περασμένο χειμώνα, να καταστραφεί μεγάλο μέρος της διαχωριστικής λουρονησίδας και θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στη Λ/Θ, με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος της αλιευτικής παραγωγής του ιχθυοτροφείου.

Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού για έστω και προσωρινή αντιμετώπιση της κατάστασης με την ενίσχυση του υπάρχοντος αναχώματος, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, παρά τη σχετική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δ.Σ του ΦΔΥΚΣ, άλλα και τις συσκέψεις που έγιναν στην Νομαρχία Ηλείας, δεν διαφαίνεται λύση, μιας και (σύμφωνα με πληροφορίες) η Κτηματική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή.

• Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον, μιας και η πρώτη κακοκαιρία μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στη φυσική και οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος, όσο και στην αλιευτική παραγωγή,

 

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε για την έστω και προσωρινή αποκατάσταση της διαχωριστικής λουρονησίδας της Λ/Θ Κοτυχίου;

 
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οριστική αποκατάσταση της λουρονησίδας και τη γενικότερη προστασία του οικοσυστήματος;

 
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης