Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ατιμώρητη παραμένει η κακοποίηση και εξόντωση των ζώων στη χώρα μας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας αποτελεί δυστυχώς συνηθισμένο και ειδεχθές φαινόμενο με ποικίλες μορφές, όπως καταδεικνύεται από μια συνολική θέαση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά του φαινομένου είναι η χρήση των ζώων σε πειράματα, η κακομεταχείριση ζώων που χρησιμοποιούνται στον χώρο του θεάματος ή για εργασία με σκοπό το κέρδος, το αλόγιστο κυνήγι εις βάρος τους, η βίαιη αφαίρεση της γούνας τους.

Επιπλέον, αμέτρητα είναι τα ζώα που εγκαταλείπονται, χωρίς τροφή και φροντίδα, που βασανίζονται με πυροβολισμό, κρέμασμα. πνίξιμο, δέσιμο σε βαρέλια, ή δηλητηριάζονται με φόλες φτιαγμένες κυρίως από ισχυρά δηλητήρια, όπως στρυχνίνη και φυτοφάρμακα.

Πολλά δεσποζόμενα ζώα εγκαταλείπονται ή βασανίζονται με κάψιμο, ακρωτηριασμό, δέσιμο με λουρί μέχρι τραυματισμού από τους ιδιοκτήτες τους λόγω αδιαφορίας ή και ψυχοπαθολογικών αιτίων.
Παράλληλα, διατηρείται πλήθος ζώων από ιδιώτες, καθώς η αναπαραγωγή τους είναι ανεξέλεγκτη, είτε οι ιδιώτες είναι συλλέκτες ζώων, είτε επιδιώκουν το κέρδος αναπαράγοντας ζώα που ζουν σε άθλιες συνθήκες (π.β. παράνομα εκτροφεία). Συχνά τα κυκλώματα αυτά συνδέονται και με άλλες παράνομες πράξεις, όπως μαύρη αγορά κάθε είδους. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι. καθώς δεν προβλέπεται μόνιμη κατάσχεση ζώων, οι παράνομοι εκτροφείς μετά τα χρονοβόρα δικαστήρια, ενδέχεται να απαιτούντα ζώα -που συχνά είναι κλεμμένα- από τα φιλοζωικά σωματεία.

Να σημειωθεί ότι καμία υπαίθρια αγορά στη χώρα μας δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές (ειδικές ράμπες, χώροι παραμονής, κτηνιατρεία) που προβλέπονται από την Ε.Ε για την πώληση ζώντων ζώων, όπως συμβαίνει στο Σχιστό και δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιες Αρχές, που συχνά χορηγούν άδειες σε μικροπωλητές.

Παρότι τα περιστατικά κακοποίησης και εξόντωσης των ζώων ολοένα πολλαπλασιάζονται και προκαλούν θύελλα διαμαρτυριών από εκατοντάδες φιλοζωικές οργανώσεις, όπως και την οργή και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας, τις περισσότερες φορές οι ένοχοι παραδόξως δεν διώκονται ούτε τιμωρούνται δεόντως.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινές του Ν. 3170/2003, άρθρο 8.1.2.3 οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1,2,3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δυο ποινές. Λυτές οι ποινές όμως ελάχιστα εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς λίγες είναι Ο( καταγγελίες, εξαιτίας ακριβώς των χαμηλών ποινών και της έλλειψης γνώσης των πολιτών όσον αφορά τα δικαιώματα τους.
Η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, που αποτελούν πλέον μάστιγα για τη χώρα μας. Η κατάθεση νέου σχεδίου νόμου ή η αναθεώρηση του ισχύοντος, όπου θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για την κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι επιβεβλημένη.


Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τη ριζική και ουσιαστική αντιμετώπιση της κακοποίησης και εξόντωσης των ζώων στη χώρα μας;

2. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε τον Ν. 3170/2003 καθώς οι ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά ήπια ακόμη και για φρικτές κακοποιήσεις ζώων, ώστε η μετατροπή της κακοποίησης από πλημμέλημα σε κακούργημα να αποκτήσει αποτρεπτική δράση;

3. Εφαρμόζεται πρόγραμμα ελέγχου γεννήσεων και στειρώσεων και κτηνιατρική παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων από τους αρμόδιους Δήμους, και εάν ναι, ποιο είναι
αυτό;

4.Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε σχετικά μ« την παράνομη πώληση των ζώντων ζώων στο Σχιστό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός