Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στο μέλλον παραπέμπεται η κατασκευή κρατητηρίων στο Λιμεναρχείο Πάτρας -καμία βραχυπρόθεσμη λύση.


Απάντηση του Υφυπουργού προστασίας του πολίτη σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς


Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας απαντώντας στην υπ. αριθ. 2005/30-08-2010, ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ειδικότερα, στην πόλη της Πάτρας (…) σας πληροφορούμε ότι, ενόψει ολοκλήρωσης κατασκευής του νέου Λιμένα Πατρών, εξετάζεται και η κατασκευή κατάλληλων κρατητηρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η ολοκλήρωση μεταστέγασης των Υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και κατ’ επέκταση οι νέοι χώροι κράτησης θα δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα αφού πλέον οι κρατούμενοι αλλοδαποί θα κρατούνται εκεί.»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού δήλωσε:

Εξακολουθεί να υφίσταται η έλλειψη κρατητηρίων στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, η οποία έχει διασύρει κατ’ επανάληψη πλέον την πόλη. Μετά την πρόχειρη και απαράδεκτη κράτηση αλλοδαπών σε container, ακόμα – δύο χρόνια μετά το σεισμό του 2008- δεν έχει δοθεί μόνιμη λύση στο επιτακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό, παρόλο που το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει αναζωπυρωθεί. Καθημερινά κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στον προαύλιο χώρο του Λιμεναρχείου 30-40 άτομα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Λιμενικούς όσο και για τους αλλοδαπούς.

Δυστυχώς ο Υπουργός δίνει αόριστες υποσχέσεις χωρίς καμία πρόβλεψη για άμεση αντιμετώπιση ενός διαρκώς διογκούμενου προβλήματος. Απαιτούνται άμεσες λύσεις