Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μεθοδευμένες ενέργειες του υπουργείου υποδομών για την ολοκλήρωση των εργασιών εκτροπής του Αχελώου.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Με μεθοδευμένες ενέργειες το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προτίθεται να κάνει παρέμβαση στο Σ.τ.Ε προκειμένου να πετύχει την ολοκλήρωση των εργασιών εκτροπής του Αχελώου και τη γενικότερη λειτουργία του έργου.

Το θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη βουλή, οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής

Μέσω επιλεκτικών, πλην όμως μεθοδευμένων ενεργειών, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προσπαθεί να παρακάμψει τη στέρεη και ολοκληρωμένη άποψη, που είναι αποτρεπτική για την εκτροπή του Αχελώου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο μελέτες έχουν εντοπίσει στατικά προβλήματα στη σήραγγα εκτροπής που συνδέει τον Αχελώο με το θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες απαιτούν άμεση παρέμβαση. Η πρώτη αφορά τη στατική κατάσταση της σήραγγας και υπογράφεται από τρεις ξένους πραγματογνώμονες, ενώ η δεύτερη που υπογράφεται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που αξιολογεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτέλεση των εργασιών που προτείνουν οι ξένοι πραγματογνώμονες.

Στηριζόμενο στις δύο αυτές μελέτες το υπουργείο προτίθεται να κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ προκειμένου να πετύχει την ολοκλήρωση των εργασιών εκτροπής και τη γενικότερη λειτουργία του έργου.

· Επειδή οι συγκεκριμένες ενέργειες πραγματοποιούνται ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στο Ευρωδικαστήριο, με ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της εκτροπής και συγχρόνως το υπουργείο εκπονεί μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας ,

Ερωτάται η κ. υπουργός

1. Πότε και από ποιόν ανατέθηκε η εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών;

2. Σχετίζονται οι δύο αυτές μελέτες με πιθανή ειλημμένη απόφαση για ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων εκτροπής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός