Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κλειστά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της Κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης», η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Αχαΐας (Κλειτορίας και Ακράτας) αλλά και όλης της Ελλάδας κλειστά, εφόσον στα μέλη των παιδαγωγικών τους ομάδων δεν έχει δοθεί ακόμη ετήσια παράταση της θητείας τους, όπως έγινε με εκπαιδευτικούς άλλων καθηκόντων.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι τέσσερις βουλευτές ερωτούν την υπουργό παιδείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να πληρωθούν οι θέσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ώστε να λειτουργήσουν κατά το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011,καθώς και πότε θα προκηρυχθεί η πλήρωση των θέσεων των ΚΠΕ με μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί ότι η μη έγκαιρη λήψη απόφασης προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ που ζούσαν μέσα στο καλοκαίρι σε ανασφάλεια, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, την οργάνωση της οικογενειακής τους μοίρας και να προετοιμαστούν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της Κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης», τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου αφού δεν παρατάθηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν. Τα Κέντρα αυτά αναλαμβάνουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα περιβάλλοντος και εκπονούν διδακτικά προγράμματα για χιλιάδες μαθητές.


Η στελέχωση των Κέντρων αυτών γινόταν μέχρι σήμερα με το απαράδεκτο καθεστώς των αποσπάσεων και όχι με την πλήρωση οργανικών θέσεων. Παρά το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό έτος άρχισε και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που στελέχωναν μέχρι σήμερα τα Κέντρα, έχουν λήξει από τον Ιούνιο, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ανανέωση των αποσπάσεων, ούτε υπάρχει σε εξέλιξη προκήρυξη για μόνιμη πλήρωση οργανικών θέσεων. Μετά από 18 χρόνια ανελλιπούς και επιτυχημένης λειτουργίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα μείνουν κλειστά.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:


1. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί στην, έστω και με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, πλήρωση των θέσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ώστε να λειτουργήσουν κατά το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011;

2. Πότε θα προκηρυχθεί η πλήρωση των θέσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός