Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Σε νέα φάση το μεταναστευτικό πρόβλημα της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Πάτρας με τα νέα του ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά , φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί νέες μορφές διαχείρισης, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν είναι απαραίτητες οι γνωστές αναγκαίες υποδομές, την ώρα που η κοινωνία της Πάτρας βιώνει πρωτόγνωρες εκδηλώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, με εξαθλιωμένους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στους κάδους των απορριμμάτων και οι επίσημοι τοπικοί φορείς να παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ποιος είναι ο σχεδιασμός για άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Νέα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει προσλάβει το μεταναστευτικό ζήτημα της Πάτρας. Η κατεδάφιση του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου, δίχως την πρόνοια εναλλακτικών λύσεων αλλά και η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει διαχύσει το πρόβλημα-όπως είχαμε εγκαίρως προβλέψει- σε ολόκληρη την πόλη, έχει δε καταστήσει παντελώς αδύνατη την υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου πρόνοιας (σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, υγιεινή κλπ)
Ήδη ο αριθμός των μεταναστών-προσφύγων αυξάνεται ραγδαία, η δε πολυεθνική σύνθεσή του απαιτεί νέες μορφές διαχείρισης, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν είναι απαραίτητες οι γνωστές αναγκαίες υποδομές. Εν τω μεταξύ η κοινωνία της Πάτρας βιώνει πρωτόγνωρες εκδηλώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, με εξαθλιωμένους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στους κάδους των απορριμμάτων, να συμπλέκονται για εξασφάλιση ζωνών επιρροής και μια θέση στον ήλιο και τα κυκλώματα να αποθρασύνονται.


Στην κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου για δημιουργία χώρων φιλοξενίας όσο και της Κίνησης για τα δικαιώματα των μεταναστών-προσφύγων και της Μητρόπολης για συστηματική σίτιση και περίθαλψή τους. Την εξέλιξη αυτή παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι οι επίσημοι τοπικοί φορείς, επανέρχεται δε από πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, ως «ριζική» αντιμετώπιση του προβλήματος, η αναποτελεσματική τακτική της καταστολής.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης