Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Πυρκαγιά στο Φοινικόδασος της Πρέβελης


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα πράσινου καταστράφηκαν σε Πρέβελη, Γιαννιού, Λευκώγεια και Ροδάκινο του Ν. Ρεθύμνου, ενώ εκατοντάδες στρέμματα έγιναν στάχτη και στην Ακουμιανή Γιαλιά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Γιαννιού του δήμου Φοίνικα και κατευθύνθηκε νότια κατακαίοντας σχεδόν ολοκληρωτικά την όαση του νότιου Ρεθύμνου, ένα από τα γραφικότερα δάση της χώρας. Στην Πρέβελη απειλήθηκε σοβαρά και η Μονή, αφού οι φλόγες έφτασαν μέχρι την πίσω πλευρά των εγκαταστάσεών της.


Όπως καταγγέλλεται από οικολογικές οργανώσεις, μόνιμη και συστηματική φύλαξη του φοινικόδασους στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι δεν υπήρχε, μολονότι το δάσος ήταν ενταγμένο στις χαρακτηρισμένες «προστατευόμενες περιοχές» του προγράμματος Natura.

Το 2007 είχε αγοραστεί με κόστος 1,5 σχεδόν εκατομμύριο ευρώ σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών, ειδικά για την παρακολούθηση του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Το συγκεκριμένο ποσό από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αφορούσε στην εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.
Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Ποιος ευθύνεται για την πλημμελή φύλαξη και φροντίδα του δάσους της Πρέβελης, αμέλεια που οδήγησε στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του;
Για ποιους λόγους το πανάκριβο σύστημα πυρανίχνευσης δεν λειτούργησε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός