Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σφαγή πουλιών στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Απίστευτη οικολογική καταστροφή προκάλεσαν λαθροκυνηγοί στην προστατευόμενη περιοχή της Λ/Θ Κοτυχίου, το Σάββατο 4-9-2010 σκοτώνοντας αδιακρίτως χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκάδες λαθροκυνηγοί με μικρές βάρκες (μονόξυλα) τις οποίες ξεφόρτωσαν ανενόχλητοι από αγροτικά αυτοκίνητα, μπήκαν στη λιμνοθάλασσα και προκάλεσαν πραγματική σφαγή στα πουλιά της περιοχής.

Στις συνολικά τέσσερις ώρες που διήρκεσε η «επιδρομή» και παρ' ότι η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυροβολισμούς και ριπές από κυνηγετικές καραμπίνες, κανένας αρμόδιος της Δασικής ή άλλης υπηρεσίας δεν παρενέβη για να σταματήσει την καταστροφή.

Κάθε χρόνο με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Κοτύχι θυμίζει πεδίο μάχης. Οι καραμπίνες σκορπίζουν τον όλεθρο σε μια κατά τα άλλα προστατευόμενη περιοχή που ανήκει στην Α΄ ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και παρά τη ρητή απαγόρευση του κυνηγιού.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο της λαθροθηρίας επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα,
Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πόσοι φύλακες της Δασικής Υπηρεσίας υπήρχαν στην περιοχή του Κοτυχίου την ημέρα (4-9-2010) της επιδρομής των λαθροκυνηγών;

2. Εργάζονται, οι αρμόδιοι για τη φύλαξη της περιοχής, υπάλληλοι του Δασαρχείου τα Σαββατοκύριακα και εάν ναι, γιατί δεν απέτρεψαν τη σφαγή των πουλιών;

3. Τι μέτρα θα λάβετε για την ουσιαστική (και όχι στα χαρτιά) προστασία της περιοχής από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ:«Λαθροθηρία στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου»
 
Σε απάντηση  ερώτησης που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ χαρακτηρισμού του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου -Στροφυλιάς (ΦΕΚ 159/Δ/29-4-20099), η θήρα απαγορεύεται σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου (Ζώνες Α, ΑΙ, ΑΒ1, ΑΒ2, Β1) για τρία έτη. Μετά την παρέλευση της τριετίας η δραστηριότητα σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου και στην Περιφερειακή Ζώνη Β, ρυθμίζεται με αποφάσεις ετήσιας ισχύος, οι οποίες εκδίδονται από την αρμόδια δασική υπηρεσία, μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δασαρχείο Αμαλιάδος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή με περιπολίες για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Ήδη, πρόκειται να συγκληθεί σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης, αναφορικά με το θέμα, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση τα αποτελέσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν στην αρμόδια εισαγγελία. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εποπτεύει καθημερινά το Εθνικό πάρκο και συνεπικουρεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες στο. έργο τους.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ