Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Χωρίς κάλυψη έχουν μείνει από 1/08/2010, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για δεκάδες βασικές ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από τα Π.Δ. 157/91, 98/93, 427/91, 65/96, 127/05 και 210/03, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως επισημαίνουν οι 4 βουλευτές, αυτό συμβαίνει γιατί ο Οργανισμός δεν έχει εκδώσει ακόμα- όπως είχε υποχρέωση- τον σχετικό κατάλογο των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται με την αντίστοιχη τιμολόγησή τους. Συνέπεια αυτού του ελλείμματος είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις πιο πάνω εξετάσεις και μάλιστα σε τιμές ανώτερες αυτών του ΙΚΑ.

Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί καθυστερούν να εκδώσουν την απόφαση για την κάλυψη και των τιμολογίων από τον ΟΠΑΔ των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από αντίστοιχα Π.Δ. Τι θα πράξουν προκειμένου να καλυφθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει εξ ιδίων τις πιο πάνω εξετάσεις, και τέλος θα διατηρήσουν τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιούλιο του 2010;

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Χωρίς κάλυψη έχουν μείνει από 1/08/2010, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για δεκάδες βασικές ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από τα Π.Δ. 157/91, 98/93, 427/91, 65/96, 127/05 και 210/03. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν έχει εκδώσει ακόμα- όπως είχε υποχρέωση- τον σχετικό κατάλογο των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται με την αντίστοιχη τιμολόγησή τους. Συνέπεια αυτού του ελλείμματος είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις πιο πάνω εξετάσεις και μάλιστα σε τιμές ανώτερες αυτών του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι αλλά και οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ έχουν περιέλθει σε απόγνωση οι μεν πρώτοι γιατί βλέπουν να επιβαρύνονται με επώδυνη οικονομική αιμορραγία οι δε δεύτεροι να υφίστανται άδικα τη δικαιολογημένη μήνιν των ασφαλισμένων.


Επιπλέον η μη έγκαιρη έκδοση του τιμοκαταλόγου μπορεί να διαμορφώσει – εν τοις πράγματι- τιμές πολύ μεγαλύτερες αυτών που ισχύουν μέχρι τέλους Ιουλίου.
Κατόπιν αυτών,

Eρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.
Γιατί καθυστερείτε να εκδώσετε την απόφαση για την κάλυψη και των τιμολογίων από τον ΟΠΑΔ των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από αντίστοιχα Π.Δ. πλην όμως καλύπτονταν από τον ΟΠΑΔ;


2. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να καλυφθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει εξ ιδίων τις πιο πάνω εξετάσεις;

3. Προτίθεστε να διατηρήσετε τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουλίου 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός