Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΕΚΠΤΩΣΗ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»: ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ


Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη


Με καθυστέρηση 2 περίπου ετών αποφάσισε η πολιτεία να πράξει το διαφαινόμενο από τότε, να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» από τα έργα που αυτή εκτελεί στην Αχαΐα.

Σε ανάπτυξη επίκαιρης ερώτησης προς τον τότε (21-11-2008) υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ξανθόπουλο είχα αναφέρει επί λέξει:

«Είπατε ότι δεν θα προχωρήσετε στην έκπτωση της εταιρείας, επειδή φοβάστε καθυστέρηση. Θα μου επιτρέψετε να σας πω-και για προφύλαξη του Υπουργείου και για πρόνοια του ίδιου του Υπουργείου- ότι θα βρείτε μπροστά σας την ενέργειά σας να μην προχωρήσετε σε έκπτωση με όλες τις συνέπειες. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο και μην δεσμεύεστε για εξάμηνο».
Η απάντηση του κ. Υφυπουργού ήταν:

«Αλίμονο αν τώρα τον βγάλουμε απ’ έξω και φωνάξουμε έναν άλλο να τα φτιάξει, ο οποίος θα ζητήσει άλλα τόσα για να γίνουν. Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου»;

Την πιο πάνω προειδοποίηση-πρόβλεψη επανέλαβα σε αντίστοιχη ερώτηση προς τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη στις 11/12/2009 ως εξής:

«Στις 21-11-2008 ως επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχα υποβάλλει στον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχα πει στον κ. Ξανθόπουλο «Σας προτείνω κάτι. Θυμηθείτε το. Θα το βρείτε μπροστά σας. Προχωρήστε σε έκπτωση του εργολάβου». Αυτό το Νοέμβριο του 2008. Δεν ξέρω αν είχε προχωρήσει τότε το Υπουργείο σ’ αυτή την ενέργεια, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σήμερα».

Η καθυστερημένη αντίδραση θα έχει σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αν το αρμόδιο υπουργείο δεν τολμήσει να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται από την συγκυρία:

1) Την άμεση καταγραφή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, την κοστολόγησή τους, αλλά και όπου απομένουν για την ολοκλήρωσή τους.

2) Δεδομένου ότι ο έκπτωτος εργολάβος υποχρεούται να αναλάβει οποιοδήποτε κόστος που θα προκληθεί λόγω της έκπτωσης, πρέπει το υπουργείο να φροντίσει για άμεση εξασφάλιση του κόστους αυτού από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
3) Την άμεση και δίχως τις χρονοβόρες διαδικασίες της επαναδημοπράτησης, ανάθεση ολοκλήρωσης (απομένει μόνο το 10%) του έργου του Διακονιάρη λόγω κατεπείγουσας περίπτωσης και ανωτέρας βίας.

4) Η καθυστερημένη έκπτωση συνιστά εκ μέρους της πολιτείας σαφή παραδοχή των ευθυνών της για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες της περιοχής του έργου και θα πρέπει να επανεξεταστεί το δίκαιο αίτημά τους για αποκατάστασή τους με τα μέτρα που έχουν προτείνει όλοι οι τοπικοί φορείς.

Τέλος αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων. Θα αποτελέσουν έργα –γέφυρες ή θα ενταχθούν ολοκληρωτικά στο ΕΣΠΑ και σε βάρος ποιών έργων; Ερωτήματα που δεν αποτυπώνονται από την κυβερνητική απόφαση.