Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
(Salonica press)

Πως αναμένεται να αλλάξει η ζωή του Έλληνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ;

Η ζωή του Έλληνα έχει αλλάξει εδώ και καιρό από τη στιγμή που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, εις βάρος μόνο των εργαζομένων. Πλέον με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνονται βιαίως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το κρατος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή των 360 ευρώ χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή, ενώ για την αναλογική σύνταξη δεν εγγυάται τίποτα, όπως και για τη χρηματοδότηση των ταμείων. Με τις αλλαγές στα εργασιακά στην ουσία καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από την πλευρά των αδυνάτων, μειώνονται οι αποζημιώσεις, διευκολύνονται οι απολύσεις των εργαζομένων, ενώ οι μισθοί στους νέους εργαζόμενους από 18-25 ετών θα μπορούν να ανέρχονται στο 80% ή στο 85% του κατώτατου μισθού και όλα αυτά στο όνομα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας και χωρίς έστω κάποιο αντιστάθμισμα. Το ΠΑΣΟΚ όμως έφερε ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πολύ κατώτερο των περιστάσεων, δηλαδή έξω από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών της.


Είναι το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ;

Δεν μπορούμε να μιλάμε με τέτοιους εσχατολογικούς όρους. Ασφαλώς πολλοί θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, αλλά εμείς μαζί με τους πολίτες θα είμαστε πάντα εδώ για να το αποτρέψουμε.

Οι πολύ σκληρές αλλαγές οφείλονται στο μνημόνιο ή ήταν απολύτως αναγκαίες;


Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η μεταρρύθμιση, αλλά ποια μεταρρύθμιση, πότε, με ποιους όρους. Tο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχε ήταν άδικο, πελατειακό και κατακερματισμένο. Ασφαλώς και χρειαζόταν αλλαγές και εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε. Πάσχει επι της αρχής όπως πάσχει επι της αρχής και το ψηφισθέν νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά ούτε ανατρέπει τις παθογένειες του συστήματος. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που καθορίζει το Μνημόνιο, περιθώρια για ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα συντάξεων στηριγμένο σε αρχές υπάρχουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φάνηκε διαθετειμένη να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση.Είναι καθαρά επιλόγή της και δεν το επιτάσει το Μνημόνιο.Οι πολίτες μετά τις ήδη βάρβαρες πολιτικές που υπαγορεύει το Μνημόνιο έρχονται να δεχτούν και άλλο ένα πλήγμα. Πλήγμα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί η κυβέρνηση έφερε με αυτό το νομοσχέδιο, επώδυνες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. Ο απλός πολίτης βάλλεται από παντού και η Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Δεν είναι δυνατόν ο μόνος συντελεστής παραγωγής που πλήττεται να είναι η εργασία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, είτε με το παρόν ασφαλιστικό νομοσχέδιο είτε με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.