Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της RICOMEX.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής (14.6.2010) συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων από την κατάρρευση του κτιρίου της RICOMEX στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, μετά τις αγωγές που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων ή οι παθόντες εξαιτίας αυτών.
Με σχετικές επιστολές η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις εκδοθείσες αποφάσεις επί 16 αγωγών αποζημίωσης, εφόσον το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλει η Νομαρχία ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω εκδοθείσες αποφάσεις, η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία άσκησε πλημμελώς τον προληπτικό έλεγχο κατά το στάδιο έκδοσης των οικοδομικών αδειών κατά τα έτη 1976, 1977 και 1979 αλλά και τον κατασταλτικό έλεγχο στη συνέχεια, κατά την ανέγερση του κτιρίου, πολλά χρόνια πριν τη θεσμοθέτηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων το 1995. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάληψη από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου που δημιουργήθηκαν από πράξεις και παραλείψεις υπαλλήλων κατά το διάστημα που οι υπάλληλοι αυτοί υπάγονταν στην κρατική διοίκηση, δημιουργεί την υποχρέωση στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής να καταβάλει το ανωτέρω ποσό, ακόμη κι αν αναγκαστεί να περικόψει το πρόγραμμά της για το τρέχον έτος προκειμένου να αποπληρωθούν οι αποζημιώσεις των τελεσίδικων και αμετάκλητων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί. Ως εκ τούτου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην πληρωμή των αποζημιώσεων των αποφάσεων αυτών.

Δεδομένου όμως ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες και δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη κατά τον χρόνο στον οποίο αναφέρονται οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις, έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε οι ανωτέρω αποζημιώσεις να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναμφισβήτητα, η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τα θύματα από την κατάρρευση του κτιρίου της RICOMEX στις 7.9.1999 αποτελεί άμεση προτεραιότητα και χρέος της Πολιτείας.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι ανωτέρω αποζημιώσεις των αποφάσεων που έχουν καταστεί τελεσίδικες και αμετάκλητες να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι δεν διαθέτει τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός