Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Έλεγχοι ΣΔΟΕ για μίζες στις προμήθειες ιατροφαρμακευτικών υλικών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σχετικά με τις προμήθειες ιατροφαρμακευτικών υλικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές αναφέρουν πως μολονότι έχει εντοπιστεί τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ειδικότητες ορθοπεδικών, χειρούργων, καρδιολόγων, δηλαδή σε ειδικότητες που εκ των πραγμάτων καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναλώσιμων, διαπιστώνεται μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών μέσω του γενικού ελέγχου όλων των ιατρών, ακόμη και ειδικευόμενων.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης τραπεζικών λογαριασμών ιατρών καθηγητών και διευθυντών του ΕΣΥ, εάν θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έλεγχος σε γιατρούς/καθηγητές, οι οποίοι ενυπόγραφα και βάσει της ειδικότητάς τους ενέκριναν προμήθειες καθώς και εάν θα διαταχθεί έλεγχος πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν από το 2000 και εντεύθεν ιδιαίτεροι των Υπουργών Υγείας και των αρμόδιων υπαλλήλων για τη σύνταξη Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων και αναλώσιμων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, «πρωταθλητές» της διαφθοράς στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι τα νοσοκομεία, οι πολεοδομίες και οι εφορίες. Στον ιδιωτικό τομέα που στο ζήτημα της διαφθοράς κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 31%, στην κορυφή της σχετικής λίστας εμφανίζονται και πάλι τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι γιατροί.
Το πανίσχυρο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία εμπορευματοποίησης της Υγείας και καταλήστευσης των δημοσίων ταμείων μέσω της τεχνητής υπερπροσφοράς και προμήθειας υλικών και φαρμάκων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα για τους θύλακες διαφθοράς στα νοσοκομεία. Ήδη έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς ιατρών, στους οποίους βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχου, τεράστια ποσά. Πρόσφατα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας αποκάλυψαν περιπτώσεις προώθησης ορθοπεδικών υλικών από κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται 11 εταιρίες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ, γιατροί των οποίων χρηματίζονταν για να προωθούν τα συγκεκριμένα υλικά. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί στον τύπο συγκεκριμένα ποσά καταθέσεων. Το ΣΔΟΕ συνεχίζει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών διευθυντών κλινικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (κατά κανόνα χειρούργων και ορθοπεδικών), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Χανιά, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακών υλικών, με το αζημίωτο.
Μολονότι έχει εντοπιστεί τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ειδικότητες ορθοπεδικών, χειρούργων, καρδιολόγων, δηλαδή σε ειδικότητες που εκ των πραγμάτων καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναλώσιμων, διαπιστώνεται μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών μέσω του γενικού ελέγχου όλων των ιατρών, ακόμη και ειδικευόμενων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης τραπεζικών λογαριασμών ιατρών καθηγητών και διευθυντών του ΕΣΥ, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε κυκλώματα προμηθειών ιατροφαρμακευτικών υλικών;
Θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έλεγχος σε γιατρούς/καθηγητές, οι οποίοι ενυπόγραφα και βάσει της ειδικότητάς τους ενέκριναν προμήθειες;
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο;

Θα διαταχθεί έλεγχος πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν από το 2000 και εντεύθεν ιδιαίτεροι των Υπουργών Υγείας και των αρμόδιων υπαλλήλων για τη σύνταξη Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων και αναλώσιμων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός