Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Στελέχωση της ΥΠΑΔ στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το θέμα της στελέχωσης της Υπηρεσίας Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου της Πάτρας φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές καταγγέλλουν ότι: η στελέχωση της υπηρεσίας την Πάτρα, βρίσκεται στο σημείο ΜΗΔΕΝ, από τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει ούτε ελεγκτής ιατρός, η διόρθωση συνταγών, βρίσκεται στα μέσα των συνταγών Δεκεμβρίου του 2009 ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που επαρκούν για πληρωμή έως και την αρχή των συνταγών Φλεβάρη 2010 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ταλαιπωρούνται αφάνταστα σε τριτοκοσμικές συνθήκες «εξυπηρέτησης».
Οι βουλευτές ερωτούν την Υπουργό Υγείας πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στελέχωσης της ΥΠΑΔ στην Πάτρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με άμεση αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων αορίστου διαρκείας, απειλούν οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας από 01.08.10 διαμαρτυρόμενοι για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην τοπική ΥΠΑΔ.
Συγκεκριμένα, η στελέχωση του οργανισμού στην Πάτρα, βρίσκεται στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Η μόνιμη φαρμακοποιός, καθώς και όλες οι άλλες μόνιμες υπάλληλοι πλην δύο, βρίσκονται σε άδειες προ της συνταξιοδότησης ή μακρόχρονες άδειες για άλλους λόγους. Δεν υπάρχουν έκτακτοι ή εποχιακοί συμβασιούχοι μιας και δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, ενώ παρά τις εκκλήσεις του συλλόγου τους και τις υποσχέσεις του πρώην προέδρου του ΟΠΑΔ κ. Βλάχου, δεν έχει έρθει καινούριο προσωπικό. Να σημειώσουμε πως από τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει ούτε ελεγκτής ιατρός.
Η διόρθωση συνταγών, βρίσκεται στα μέσα των συνταγών Δεκεμβρίου του 2009 ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που επαρκούν για πληρωμή έως και την αρχή των συνταγών Φλεβάρη 2010 και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας εκφράζει την αγανάκτησή του για την παραλυσία του κρατικού μηχανισμού, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
Με την υπ αριθμ 12138/24-6-10, ερώτησή μας επισημαίναμε την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στο ν. Αχαΐας λόγω έλλειψης προσωπικού, η οποία προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργεί εικόνες ντροπής στα γραφεία της υπηρεσίας.
Επειδή αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες από τον ΟΠΑΔ, οι φαρμακοποιοί θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται,

Eρωτάται η κ. Υπουργός:

Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στελέχωσης της ΥΠΑΔ στην Πάτρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός