Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Πάτρα: Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα της νέας Αριστεράς


Με μια ιδιαίτερα μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση στον "Αστέρα" της Πάτρας το κόμμα της "Δημοκρατικής Αριστεράς" έκανε το ξεκίνημά του στην Πάτρα. Η πρωτεύουσα της Αχαϊας δικαίωσε όσους την επέλεξαν για το ξεκίνημα του νέου κόμματος της αριστεράς σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεκάδες ήταν αυτοί, όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα, οι οποίοι βρέθηκαν στην εκδήλωση προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη αλλά και τις απόψεις τόσο του Νίκου Τσούκαλη όσο και του Γρηγόρη Ψαριανού που βρέθηκαν στην Πάτρα.
Η ομιλία του κ. Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες. Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, που κατακτήθηκε με αγώνες, καθηλώνουν τους εργαζόμενους, τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά. Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας που παραμένει σε ακινησία. Το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη στις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίστηκαν. Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών».

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία διαφημίζει ότι γνωρίζει, πώς θα βγούμε από τα δεσμά του μνημονίου και από την κρίση.

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν κάνει αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πάλι πίσω. Η κρίση του χρέους και του δανεισμού δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος. Είναι η τραγική για τη χώρα αποτυχία του πελατειακού κράτους, είναι η δραματική πολιτική και οικονομική αποτυχία των κομμάτων που έστησαν και τροφοδότησαν το πελατειακό κράτος για να αναπαράγουν την εξουσία τους. Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις, υπέρογκος δανεισμός, οικονομικά μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

«Αναγκαία η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς»

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Κουβέλης έδωσε συνέντευξη κατά την οποία τόνισε πως «η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει μία Αριστερά που να λαϊκίζει αριστερότροπα... Με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος δεν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το παρόν».

Ο κ. Κουβέλης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνοντας πως ο τίτλος της σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο πυρήνας του κόμματος είναι δημοκρατικός ενώ κάποιες από τις βάσεις του είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, η οικολογία και η δημοκρατία.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συνενωθούν μαζί για να βρουν τη διέξοδο στο αδιέξοδο που υπάρχει. Κανείς δεν ξέρει το πού θα καταλήξει η κρίση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε τον δικό μας σοσιαλισμό πάνω στην τέφρα του υπάρχοντος συστήματος. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που στόχο θα έχει την προστασία του δημοσίου αγαθού».

Όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κουβέλης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν πλατιές συμμαχίες και συνθέσεις με βάση φερέγγυων προγραμμάτων, προσώπων και πρακτικών.

«Θα απομακρυνθώ από αναφορές για την Πάτρα και την Αχαΐα. Αυτά θα αντιμετωπιστούν από τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιδιώκει τις κομματικές περιχαρακώσεις» σχολίασε και κατέληξε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν περιμένουμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς θα αναγνωρίσουν γρήγορα την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών τους επιλογών. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά. Το κόμμα μας μιλάει καθαρά. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Δική μας υποχρέωση είναι να διαμορφώσουμε μαζί με τους πολίτες τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
www.attacktv.gr