Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Να γιατί καλλιεργούνται τα Σαμαρέικα

Επί 9 χρόνια!!! εκκρεμούν δύο ενστάσεις στην Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Ν. Αχαΐας.

Η προκλητική αδράνεια των δασικών υπηρεσιών της Αχαΐας είναι ο μεγάλος ένοχος για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση και καλλιέργεια αναδασωτέας έκτασης στα Σαμαρέικα της Στροφυλιάς. Τα παραπάνω προκύπτουν από την επίσημη απάντηση που πήρε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απάντηση που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Μωραϊτη επισυνάπτεται έγγραφο του Γ.Γ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αναστάσιου Αποστολόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι το πρόβλημα των Σαμαρέικων διαιωνίζεται διότι εκκρεμούν από το 2001 (δηλαδή εδώ και 9 χρόνια!!!) δύο ενστάσεις ενώπιον της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας.

Οι ενστάσεις έγιναν κατά της αριθμ 4857/2001 Πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πατρών, τόσο από τους καταπατητές, όσο και από την ΟΙΚΙΠΑ και το ελληνικό δημόσιο (για εντελώς διαφορετικούς λόγους η κάθε μία) και έκτοτε ΟΥΔΕΠΟΤΕ συζητήθηκαν. Την κατάσταση αυτή βέβαια εκμεταλλεύονται οι καταπατητές οι οποίοι συνεχίζουν προκλητικά να καλλιεργούν την εκχερσωμένη έκταση, τμήμα της οποίας (εμβαδού 540 στρεμμάτων) έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα σύμφωνα με την 2058/2004 απόφαση του (προηγούμενου) Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος!!!

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Υπουργείου και της περιφέρειας.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 10545/25-5-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη για ενημέρωση σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ . 3169/17-6-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Πάτρα, 17-6-10 Αρ. Πρωτ 3169)

Απαντώντας στην ανωτέρω αναφορά του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά με τις καλλιέργειες σε αναδασωτέα περιοχή του Δάσους της Στροφυλιάς σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η έκταση στη θέση Σαμαρέικα για την οποία γίνεται αναφορά στην ερώτηση από το 1937 μέχρι και πρόσφατα έχει εκχερσωθεί σταδιακά και γι’ αυτό τον λόγο έχουν εκδοθεί και ισχύουν τελεσίδικα Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής.
Για να δοθεί λύση στη συνεχιζόμενη μεταβολή της χρήσης του Δάσους ο Δασάρχης Πατρών αυτεπάγγελτα εξέδωσε την αριθμ.4857/2001 Πράξη χαρακτηρισμού με την οποία χαρακτηρίζονται τμήμα 1=561.028,25 τ. μ ως δάσος και τμήμα 2=242.562,40 τ. μ ως μη δασική έκταση. Στη συνέχεια το τμήμα 1 κηρύσσεται αναδασωτέο σύμφωνα με την αριθμ. 2058/23-6-2004 απόφαση του ΓΓ της ΠΔΕ.
Κατά της αριθμ 4857/2001 Πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πατρών έγιναν ενστάσεις ενώπιον της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας από μεν τους καταπατητές για την έκταση των 561.028,25 τ.μ ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δάσος, από δε το Δημόσιο και την Εν Αιθρία-Οικολογική Κίνηση Πάτρας για την έκταση των 242,562,40 τ.μ υποστηρίζοντας το δασικό χαρακτήρα της εν λόγω έκτασης ισχυριζόμενοι ότι είναι διάκενο δημόσιου δάσους. Και οι δύο ενστάσεις εκκρεμούν στην Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας.

Επιπλέον για την αναδασωτέα έκταση στην περιοχή Σαμαρέικα Αχαΐας το Δασαρχείο Πατρών δια των οργάνων του έχει υποβάλει πρόσφατα εννέα (9) πρωτόκολλα μηνύσεων για επανακαλλιέργεια αναδασωτέας έκτασης (αρθρ 29 Ν. 2081/92). Οι δύο υποθέσεις ήδη δικάστηκαν στα Μονομελές Πλημ/κειο Κ. Αχαΐας και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Το Δασαρχείο Πατρών έκανε πρόταση στον Εισαγγελέα για άσκηση εφέσεως ενώ από τις 17-5-2010 έχει κινήσει την διαδικασία για την έκδοση κατεδάφισης αυθαιρέτων (27 κατασκευές–οικίες και αποθήκες) εναντίον δέκα παρανομούντων προσώπων επί δημόσιας Αναδασωτέας Έκτασης.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Αποστολόπουλος