Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Υποβαθμισμένος ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, ο τρίτος σε επισκεψιμότητα στην Αττική. Τα οχυρωματικά τείχη που είχαν καταστήσει το Σούνιο στην αρχαιότητα ένα από τα πέντε σημαντικότερα φρούρια της Αττικής, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις συνεχείς καταρρεύσεις.
Επιπλέον, η ανασκαφή του χώρου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ώστε να αναδειχθούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ ο ναός της Αθηνάς Σουνιάδας παρότι απέχει 500 μέτρα από τον ναό του Ποσειδώνα, δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Η ανυπαρξία υποδομών, περίφραξης και ασφαλών διαδρομών υποβαθμίζει συνολικά τον χώρο και παράλληλα τον καθιστά επικίνδυνο για τους επισκέπτες.
Να σημειωθεί ότι η αρμόδια για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει εκπονήσει προμελέτη για τη διαμόρφωσή του. Συγκεκριμένα, το ΚΑΣ σε συνεδρίασή του στις 13.1.10 γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, οι εργασίες για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου δεν έχουν ξεκινήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μνημείο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα που προτίθεται να θέσει για την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών σχετικά με την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και τη διαμόρφωση διαδρομών με πινακίδες και παγκάκια;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση επίλυση του θέματος πρόσβασης των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός