Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αναγκαιότητα αποπεράτωσης των εργασιών στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το περίφημο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού που δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αι.μ.Χ. και είναι το τρίτο που κατασκευάστηκε στην αρχαία Αθήνα, μετά το ωδείο του Περικλή, επίσης στη Νότια Κλιτύ (5ος αι. π.Χ.) και το ωδείο του Αγρίππα στην Αρχαία Αγορά (15 π.Χ.).

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πολυάριθμοι επισκέπτες συρρέουν στο ρωμαϊκό θέατρο για να παρακολουθήσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται (συναυλίες, παραστάσεις αρχαίου δράματος κλπ.).
Παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα του εν χρήσει μνημείου, δεν έχουν ακόμη αποπερατωθεί οι εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασής του. Κατά την περίοδο 2003-09 πραγματοποιήθηκαν ορισμένα έργα με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) που κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος των εργασιών, ιδιαίτερα σημαντικών για τη μακροβιότητα του μνημείου, ωστόσο υπάρχουν ακόμη τμήματά του που χρήζουν άμεσης στερέωσης και συντήρησης.

Συγκεκριμένα, οι σωζόμενοι υψηλοί τοίχοι της σκηνής και του κοίλου παρουσιάζουν προβλήματα που οφείλονται στη γήρανση, στη διάβρωση, σε μηχανικά αίτια αλλά και στη διαχρονική χρήση του μνημείου, ενώ τα σωζόμενα αρχαία εδώλια στο κάτω κοίλο παρουσιάζουν έντονη φθορά καθώς καταπονούνται από τις καιρικές συνθήκες και από τους επισκέπτες. Επίσης, υπάρχουν τμήματα ετοιμόρροπα που εμφανίζουν ρωγμές, απολεπίσεις και μεγάλες απώλειες από την αρχική επιφάνεια των μαρμάρων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη γενικότερη στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση των σωζόμενων υψηλών τοίχων της σκηνής και του κοίλου, των σωζόμενων αρχαίων εδωλίων στο κάτω κοίλο, καθώς και των λοιπών ετοιμόρροπων τμημάτων του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να θέσει το ΥΠ.ΠΟ.Τ. σχετικά με την αποπεράτωση των παραπάνω εργασιών στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του ρωμαϊκού θέατρου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός