Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μείωση του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανεφάρμοστες παραμένουν οι εξαγγελίες του υπουργείου εσωτερικών για «δραστική μείωση του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων» αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές της αριστεράς.
Οι τέσσερεις βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν εάν έχει ολοκληρωθεί η εξαγγελθείσα απογραφή των κρατικών αυτοκινήτων και εάν και πόσο έχει περιοριστεί ο αριθμός τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 4/3/2010 σάς είχαμε υποβάλει το ερώτημα (αρ.πρωτ. 7073) αν, εν μέσω των εξαγγελιών σας για περικοπές δαπανών, θα προχωρήσετε άμεσα σε δραστική μείωση του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων. Μας απαντήσατε ότι με την ΚΥΑ 129/2534/20-1-2010 ισχύουν «νέες περιοριστικές ρυθμίσεις και κανονιστικές διατάξεις για τα κρατικά αυτοκίνητα». Δυστυχώς, όμως, οι νέες ρυθμίσεις δε φαίνεται να οδηγούν σε «δραστικό περιορισμό» των οχημάτων του δημόσιου τομέα, αλλά μόνο σε ανανέωσή τους με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η ιδιαίτερα προβεβλημένη ανακοίνωσή σας για τον περιορισμό των αυτοκινήτων ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών από 279 σε 172, τη στιγμή που το σύνολο των κρατικών αυτοκινήτων ανέρχεται σε 57.654 (τουλάχιστον, καθώς η τελευταία απογραφή είχε γίνει τέλη του 2006), τονίζει την αναποτελεσματικότητα των αρχικών εξαγγελιών.

Προβλήθηκε ιδιαίτερα, επίσης, η εγκύκλιος του Υπουργείου σας σχετικά με την ορθή χρήση των κρατικών αυτοκινήτων. Και πάλι, όμως, ούτε λόγος για το κατά πόσο έχει ως τώρα επιτευχθεί ο «δραστικός περιορισμός» τους που υποσχόσασταν επανειλημμένα στην προεκλογική σας εκστρατεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

1. Σύμφωνα με μετεκλογικές σας δηλώσεις, «έως τα τέλη Οκτωβρίου 2009 όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να έχουν κάνει απογραφή των αυτοκινήτων που διαθέτουν». Έχει ολοκληρωθεί η απογραφή; Αν ναι, ποιος είναι σήμερα ο αριθμός του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων;

2. Από τον Ιανουάριο, οπότε υπογράφτηκε η σχετική ΚΥΑ έως σήμερα, συνολικά πόσα αυτοκίνητα λιγότερα διαθέτουν οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου;

3. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σας, πόσο προβλέπεται να έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατικών αυτοκινήτων έως το τέλος του 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός