Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ήταν «να δημιουργηθεί αποκλειστικά στον χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου». Όπως φαίνεται, μία ακόμη πρωθυπουργική δέσμευση αποδεικνύεται κενό γράμμα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, επικαλούμενος τα γνωστά οικονομικά προβλήματα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε αύριο να πάμε να κάνουμε πάρκο όλο το Ελληνικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ούτε να το κατασκευάσουμε ούτε να το συντηρήσουμε». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει «αναξιοποίητο» τέτοιο δημόσιο φιλέτο, έκτασης 5.800 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα, στα σχέδιά των υπουργείων, το αμιγώς πάρκο να μην ξεπερνάει το 50% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Δυστυχώς, σε μια Αθήνα που δεν έχει ούτε έναν μεγάλο πράσινο χώρο, αντί η κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία να προσφέρει στους πολίτες ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου, χρησιμοποιεί τον όρο μόνο προς άγραν ψήφων και όταν φτάνει η στιγμή υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης, την αθετεί και προσφέρει την έκταση στα ιδιωτικά συμφέροντα και στην τσιμεντοποίηση.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δημιουργία χώρου πρασίνου στα 5.800 στρέμματα είναι «ανεδαφική». Μια ματιά όμως στα στοιχεία των ευρωπαϊκών πάρκων αρκεί για να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Η Μαδρίτη, για παράδειγμα, διαθέτει τουλάχιστον δέκα μεγάλα πάρκα, εκ των οποίων το Casa del Campo έχει έκταση 17.220 στρ. Στη Βιέννη, το Wiener Prater έχει έκταση 12.870 στρ. Στο Παρίσι υπάρχουν δέκα μητροπολιτικής σημασίας χώροι πρασίνου, εκ των οποίων το Bois de Vincennes έχει έκταση 9.950 στρ., το Bois de Boulogne 8.460 στρ. και το Parc de Saint Cloud 4.600 στρ. Στο δε Λονδίνο, η συνολική έκταση των βασιλικών και δημοτικών πάρκων της πόλης ανέρχεται στα 60.000 στρ. Και ύστερα μας λένε ότι τα 5.800 στρέμματα πάρκο στο Ελληνικό είναι υπερβολή!
Όσον αφορά στο επιχείρημα για το υπερβολικό κόστος συντήρησης, το ΕΜΠ υπολογίζει, με βάση τις ετήσιες εκθέσεις κόστους συντήρησης των πάρκων του Λονδίνου, ότι θα ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Και αν φαίνεται υψηλό το ποσό, ας λάβουμε υπόψη ότι η συντήρηση και λειτουργία των πάρκων κοστίζει αναλογικά, λιγότερο ή το ίδιο, με άλλες λειτουργίες της πόλης, όπως η συντήρηση και λειτουργία των δρόμων, του μετρό, η καθαριότητα, κλπ. Στην πραγματικότητα, το κόστος συντήρησής του θα μπορούσε να είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού ενός από τους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως π.χ του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 800.000.000 ευρώ ή του Δήμου Πειραιά ο οποίος έχει ετήσιο προϋπολογισμό 330.000.000 ευρώ. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι η ανταπόδοση έρχεται από το συνολικό όφελος του πάρκου για την πόλη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, ήδη το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει εισπράξει τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ μόνο και μόνο από την εκμίσθωση του ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας σε ιδιώτη. Με κάποια, έστω, από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σταδιακή απόδοση του πάρκου στους πολίτες.
Με δεδομένο ότι η δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου από ρύπανση, με υψηλό πράσινο και χωρίς δόμηση, Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος,

ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:

Πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο έως τώρα από την εκμίσθωση του ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας σε επιχειρηματικό όμιλο;

Πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο την τελευταία τετραετία από τις εκμισθώσεις των υπόλοιπων εγκαταστάσεων στο χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου;

Προτίθεστε να υλοποιήσετε την προεκλογική σας δέσμευση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου στο Ελληνικό;

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για το Πάρκο Ελληνικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Θέμα : «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού».

Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 11931/22-6-2010 Ερώτηση

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 11931/22-6-2010 που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ. κ. Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό και σχετικά με θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ , σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το σχέδιο της Κυβέρνησης διαμορφώνεται μέσα από προσεκτική και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθότι η μητροπολιτική αυτή παρέμβαση αποτελεί σύνθετο και υψηλής σημασίας έργο για την Αθήνα.
Το θέματα που τίθενται και πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι πολλά:
ιδιοκτησιακά, παραχωρήσεων, κατακερματισμού του χώρου, καθαιρέσεων κτιρίων που είναι ασύμφορη η διατήρηση τους με αναβαθμίσεις, εξεύρεσης νέων χρήσεων για όσα κτίρια θα διατηρηθούν, νέας φυσιογνωμίας του χώρου, χρηματοδότησης της μετατροπής του σε μεγάλο ποιοτικό πάρκο και συντήρησης του στη συνέχεια.
Είναι σημαντική η αποσαφήνιση των εκκρεμοτήτων και η πρόσδοση "χαρακτήρα", τοπόσημου και τοπωνυμίου στο χώρο, ώστε να πάψει να αποτελεί το "πρώην αεροδρόμιο". Η εικόνα της σύγχρονης Αθήνας σαν πόλης δεν είναι ανταγωνιστική, γιατί μεταξύ πολλών άλλων ελλειμμάτων, δεν πρόταξε τον υψηλό σχεδιασμό των δημόσιων χώρων στις ανάγκες της. Σήμερα αναζητά την ταυτότητα της. Το Ελληνικό, ο τελευταίος μεγάλος δημόσιος χώρος, πρέπει να αποκτήσει διεθνή φήμη, να γίνει Μεσογειακός πόλος έλξης, να αποκτήσει μέγιστη συνέργεια με το θαλάσσιο μέτωπο και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί, βασίζονται σε διαφορετικές παραδοχές και άλλες συγκυρίες. Για να προσεγγισθεί με σοβαρότητα και σημερινούς όρους το μέλλον του χώρου, θα αναζητηθούν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπλασης του.

Στόχος παραμένει η δημιουργία μεγάλου Πάρκου ποιοτικού πρασίνου, με εκτεταμένες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και θα περιλαμβάνει περιοχή για την προσέλκυση εγκαταστάσεων ειδικού χαρακτήρα (π.χ. Aquαrium) που δεν απαιτούν την εκποίηση δημόσιας γης, ενώ θα καταστήσουν το εγχείρημα, των όποιων αναπλάσεων και της κατασκευής καθώς και της επαρκούς συντήρησης του πάρκου εφικτό.

Το Ελληνικό δεν θα είναι ένας αραιός βοτανικός κήπος, ούτε ένα ακόμα πάρκο βορειο-ευρωπαϊκής πόλης, όπου η τυχόν ελλιπής αισθητική του η οι δυνατότητες του συμπληρώνονται από άλλα, γειτονικά. Το αστικό μικροκλίμα δεν βελτιώνεται μόνο με μεγάλης κλίμακας εμπειρικές και αποσπασματικές φυτεύσεις, χωρίς ολοκληρωμένη διάσταση και συνολική στρατηγική.
Συνεπώς, το κόστος για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου θα είναι δυνατό να ορισθεί όταν είναι γνωστά τα στοιχεία της διαμόρφωσής του. Οι όποιες προτάσεις θα υποστηρίζονται επιστημονικά και οικονομοτεχνικά με έγκυρα στοιχεία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ