Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων επισημαίνουν με ερώτησή στη βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


«Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις που εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τα τραπεζικά ιδρύματα, αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκείς και δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και συνολικά το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα», αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική- και προεκλογική- δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι παρωθούνται καθημερινά στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί, σήμερα, μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Με δεδομένη την αυξανόμενη ανεργία, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εγκλωβισμένοι σε χρέη, οδηγούνται σε οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό, με άμεσες επιπτώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο ζωής τους.

Οι περικοπές στους μισθούς, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, οι αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά και η ακρίβεια προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργούν πλέον ασφυκτική κατάσταση σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό συμπολιτών μας οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις που εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τραπεζικά ιδρύματα, αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκείς και δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και συνολικά το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συμπληρωθεί διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω θέματος, η καθυστέρηση υλοποίησης της ανωτέρω δέσμευσης δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και αναπάντητα ερωτηματικά.

Με δεδομένο ότι η ανωτέρω, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, κατάσταση δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ευθύνης της πολιτείας, ενώ κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εντείνει το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική- και προεκλογική- δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι παρωθούνται καθημερινά στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Φ. Κουβέλη, Αθ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γ. Ψαριανού.

Σχετ.: Ερώτηση 11731/17-06-2010.

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ. κ. Φ. Κουβέλης, Αθ. Λεβέντης, ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός, με θέμα : «Ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», σας γνωστοποιούμε ότι το σχέδιο νόμου «ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» κατατέθηκε στη Βουλή στις 30 Ιουνίου 2010.

Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ