Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ράπισμα στην αυταρχική συμπεριφορά του Δήμου Πατρέων η απόφαση των κατοίκων της Ξερόλακας.


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η χθεσινή απόφαση της ογκώδους συνέλευσης των κατοίκων της περιοχής Ξερόλακκας για προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποτέλεσε ηχηρό ράπισμα στην αλαζονική, υπεροπτική και αυταρχική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής και του κ. Φούρα.

Επιδεικνύοντας σπάνια ωριμότητα και υπευθυνότητα διατήρησαν αλώβητη την αλληλεγγύη και συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας, που αν και διαβιούσαν ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών, διέκριναν τον αποκλειστικό υπεύθυνο της κατάστασης στο πρόσωπο της δημοτικής αρχής. Συγχρόνως κατόρθωσαν με συστηματικό, επίμονο τρόπο να καταδείξουν την επικινδυνότητα του ΧΥΤΑ, να αναδείξουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες και τον εμπαιγμό εκ μέρους των δημοτικών αρχών και να κινητοποιήσουν τις δικαστικές και ελεγκτικές αρχές. Έπραξαν δηλαδή όσα ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν τόσο η δημοτική αρχή όσο και η περιφέρεια.

Όταν ένας δήμαρχος και μια δημοτική αρχή χαρακτηρίζουν ως «βρώμικο πολιτικό παιχνίδι» και ως «υποκινούμενες» μια απίστευτης μαζικότητας και αποφασιστικότητας συλλογική δράση συμπολιτών τους, με συνεκτικό ιστό την αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.
Όταν εγκλωβισμένοι στην αλαζονεία και αυταρχικότητα τους και πανικόβλητοι αναζητούν λύσεις στην ΕΛΑΣ και τη δικαιοσύνη.

Όταν τη διαβούλευση, συνεννόηση και τελικά τη λύση αναζητούν και επιτυγχάνουν Εισαγγελέας και ΕΛΑΣ.

Όταν τελικά σύσσωμοι οι πολίτες επιδεικνύουν μεγαλύτερη ωριμότητα και υπευθυνότητα από τους τοπικούς τους άρχοντες και διαμορφώνουν σπάνιες μορφές συλλογικής αυτό-οργάνωσης ως στοιχειώδη ασπίδα αυτοπροστασίας, τότε υπάρχει σαφής δυσαρμονία μεταξύ βάσης και κορυφής γεγονός που πρέπει άμεσα να ανατραπεί.

Η χθεσινή απόφαση των κατοίκων για προσωρινή απελευθέρωση του ΧΥΤΑ ήταν απόφαση που προστατεύει την αγωνιστική διάθεση τους, τους επιτρέπει να ανασυνταχθούν ενόψει των νέων εξελίξεων στο Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως διατηρεί αλώβητη τη γενικευμένη αλληλεγγύη προς αυτούς όλων σχεδόν των κατοίκων της Πάτρας.