Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Δημοσκόπηση Alco:

Πώς αλλάζουν τα ποσοστά των κομμάτων με τα δύο νέα κόμματα

Αδύνατη η αυτοδυναμία κυβέρνησης εάν γινόταν τώρα εκλογές, υψηλά ποσοστά στα δύο κόμματα (Μπακογιάννη, Ανανεωτικοί) τα οποία προσμετρώνται για πρώτη φορά, παρουσιάζονται σε έρευνα της Alco για το Newsit, ενώ παράλληλη έρευνα από την ίδια εταιρία με άλλα ερωτήματα για «Πρώτο θέμα», δίνει ότι το 51,1% ζητά από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις της τρόϊκας και το 65% εκτιμά ότι δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Αναλυτικότερα:




Το Newsit ζήτησε από την Alco να συμπεριλάβει για πρώτη φορά σε ξεχωριστή ερώτηση πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες για δυο κόμματα που μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν ενώ η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε 1.000 άτομα από τις 23 έως τις 24 Ιουνίου.


Σύμφωνα με την έρευνα, έχουμε ανατροπή της κατάστασης από τα δύο νέα κόμματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη φτάνει ως πρόθεση ψήφου το 9,1% και ο Φώτης Κουβέλης το 5,9% . Υπό αυτές τις συνθήκες, δυνητικά τα υπάρχοντα κόμματα θα είχαν τα εξής ποσοστά: ΠΑΣΟΚ 19,8%, ΝΔ 12,7%, ΚΚΕ 7,2%, ΛΑΟΣ 2,8%, ΣΥΡΙΖΑ 1,4%.
Στην πρόθεση ψήφου, ως καταγραφή τάσης, λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ 25,1%, η ΝΔ 17,3%, το ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 3,7%, ΣΥΡΙΖΑ 2,8% ενώ εντυπωσιακή είναι η αποχή με 15,9% και λευκό/άκυρο 11.5%

Στην ίδια έρευνα οι πολίτες θεωρούν αναγκαία αλλά άδικα τα μέτρα για το ασφαλιστικό και δεν εμφανίζονται καθόλου ικανοποιημένοι από την απόδοση τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Για την οικονομική κρίση, δεν θεωρούν απίθανη την χρεοκοπία.



Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν θεωρούνται αναγκαία από το 45,5%, ενώ κρίνονται αναγκαία από το 43,9%. Μάλιστα σε άλλη ερώτηση για το αν τα μέτρα είναι δίκαια ή άδικα, το 83,7% τα χαρακτηρίζει άδικα και το 9,5% δίκαια.
Για τις κινητοποιήσεις όπως οι αποκλεισμοί των λιμανιών, το 80,3% πιστεύει ότι δημιουργούν προβλήματα και μόλις το 12,8% ότι βοηθούν τον κόσμο.
Στο «Πρώτο Θέμα»

Το 65% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco, για την εφημερίδα «Πρώτο θέμα», εκτιμά ότι δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων: Το 21,% υποστηρίζει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα σωθούν, το 46,1% εκτιμά ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε άλλη επιλογή και το 39% εκτιμά ότι ο υπουργός και η κυβένηση υποκρίνονται.

Το 51,1% ζητά από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις των Βρυξελλών, παρ' ότι το 32% τον χαρακτηρίζει εργατικό και τίμιο που κάνει «ότι περνάει από το χέρι του».

Το 62,2% των ερωτηθέντων κρίνει επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και την χώρα τις κινητοποιήσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των λιμανιών, εκ των οποίων το 49,2% υποστηρίζει πως πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή κίνηση ακόμη και αν χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας.