Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

«Ακατοίκητες» οι εργατικές κατοικίες του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες του οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών, που παραδόθηκαν προσωρινά μόλις πριν 10 μήνες, με τους ενοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τίποτα σχεδόν δεν λειτουργεί σωστά.

Τα παραπάνω αναφέρει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό απασχόλησης, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτηρίζει το θέμα ως κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης και ζητά τόσο την πραγματοποίηση επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης από αδιάβλητο φορέα (όπως το ΤΕΕ) όσο και την άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων για την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική τους αιμορραγία.

Το κείμενο της ερώτησης η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 17-5-2010 στην ολομέλεια της βουλής έχει ως εξής:

Κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης συνιστά η περίπτωση των εργατικών κατοικιών του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών.

Τα διαμερίσματα, που παραχωρήθηκαν προσωρινά στους 60 δικαιούχους πριν 10 μόλις μήνες( !!) έχουν μεταβληθεί σε χαίνουσα πληγή για τους ενοίκους τους. Τίποτε σχεδόν δε λειτουργεί σωστά. Υδραυλικές εγκαταστάσεις θέρμανσης με συνεχείς διαρροές, πλημμυρίζουν ακόμα και τα υπόγεια, επιχρίσματα σαν τσιγαρόχαρτα, δάπεδα κούφια με ευτελής ποιότητας πλακάκια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με γυμνά καλώδια και με μόνιμα βραχυκυκλώματα, όλες οι κεντρικές πόρτες πετσικαρισμένες, ταράτσες με ελλειπή στεγανότητα, κτλ.

Οι ένοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, σε οικονομική αιμορραγία. Οι δε ράθυμοι αρμόδιοι μετά από συνεχείς και εντονότατες διαμαρτυρίες του ΟΕΚ πραγματοποίησαν πριν από δύο περίπου μήνες περιορισμένους ελέγχους και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από αδιάβλητο φορέα (πχ. ΤΕΕ) στον οικισμό και να επιδιώξετε - και με ποιο τρόπο- την πραγματική αποκάλυψη των διαδρομών διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα στον τομέα των εργατικών κατοικιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων;

Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων και την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική αιμορραγία τους;

Ζητώ να κατατεθούν:

1. Το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού
2. Διάγραμμα κάλυψης οικοπέδου και του περιβάλλοντος χώρου.


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης



Θα διορθωθούν οι κακοτεχνίες στις εργατικές κατοικίες της Λεύκας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα των κακοτεχνιών στις εργατικές κατοικίες της Λεύκας, είναι υπαρκτό και έχει κληθεί η κατασκευάστρια εταιρία να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στις κατοικίες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου και εκεί υπάρχουν προβλήματα με την αποχέτευση και το φωτισμό, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή τους.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Ο κ. Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό και ανέφερε ότι παρόμοιες κακοτεχνίες έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις εργατικών κατοικιών τονίζοντας ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους πριν την παράδοση των κατοικιών.
Ο κ. Τσούκαλης στην παρέμβασή του κάλεσε τον υφυπουργό να σπάσει το «κακοφορμισμένο απόστημα» όπως χαρακτηριστικά είπε, το όποιο σχετίζεται με τις κακοτεχνίες σε πολλές εργατικές κατοικίες της χώρας, όπου είναι βέβαιο ότι εκτός από τους εργολάβους εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι.
Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ο κ. Τσούκαλης, να δίνει απάντηση ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής κανένας δεν έλεγχε αν τηρούνται οι προδιαγραφές, κανένας δεν έλεγχε πώς κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις, τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρικού, ότι τα πλακάκια που τοποθετήθηκαν ήταν της χειρίστης ποιότητας, ότι τα καλώδια ήταν αιωρούμενα και γυμνά και ότι κινδύνευε να σκοτωθεί άνθρωπος. Αυτά τα σπίτια παραδίδονται σε κάποιους ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους ανθρώπους αυτούς κάθε φορά που διαμαρτύρονται σα να είναι προνόμιό τους, όχι σα να είναι δικαίωμά τους. «Μην πολυ-διαμαρτύρεστε γιατί και αυτό που σας δώσαμε πολύ είναι». Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η δυνατότητα να σας πω –και ελέγξτε το- για εργατικές κατοικίες Κω, για εργατικές κατοικίες Καστελόριζου, για εργατικές κατοικίες σε άλλες περιοχές. Άρα λοιπόν δεν είναι μεμονωμένο το συμβάν. Σας δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να «σπάσετε το απόστημα».
Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους δικαιούχους που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα σημαντικά ποσό για τις επισκευές των σπιτιών τους.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 17-5-2010
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 788/11-5-2010 του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις εργατικές κατοικίες στον Οικισμό Λεύκα Πατρών κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νικολάου Τσούκαλη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Κλασική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης συνιστά η περίπτωση εργατικών κατοικιών του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών. Τα διαμερίσματα που παραχωρήθηκαν προσωρινά στους 60 δικαιούχους πριν 10 μόλις μήνες (!!) έχουν μεταβληθεί σε χαίνουσα πληγή για τους κατοίκους τους. Τίποτε σχεδόν δεν λειτουργεί σωστά. Υδραυλικές εγκαταστάσεις θέρμανσης με συνεχείς διαρροές πλημμυρίζουν ακόμα και τα υπόγεια, επιχρίσματα σαν τσιγαρόχαρτα, δάπεδα κούφια με ευτελής ποιότητας πλακάκια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με γυμνά καλώδια και με μόνιμα βραχυκυκλώματα, όλες οι κεντρικές πόρτες πετσικαρισμένες, ταράτσες με ελλειπή στεγανότητα κλπ. Οι ένοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, σε οικονομική αιμορραγία. Οι δε ράθυμοι αρμόδιοι μετά από συνεχείς και εντονότατες διαμαρτυρίες του ΟΕΚ πραγματοποίησαν πριν από δύο περίπου μήνες περιορισμένους ελέγχους και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάται ο κ. Υπουργός:1. Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από αδιάβλητο φορέα (π.χ. ΤΕΕ) στον οικισμό και να επιδιώξετε –και με ποιο τρόπο- την πραγματική αποκάλυψη των διαδρομών διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα στον τομέα των εργατικών κατοικιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων;2. Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων και την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική αιμορραγία τους;»Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης –ελπίζω όχι αρμόδιος κατά την κατασκευή των κατοικιών κ. Τσούκαλη- κ. Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ούτε και κατά την επίβλεψη!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ούτε και κατά την επίβλεψη. Καλείται όμως να λύσει τα κακώς κείμενα. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, τον Ιούλιο του 2009 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παρέλαβε προσωρινά τον οικισμό «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» -δεν ξέρω γιατί γράφεται με λατινικούς αριθμούς- και παρέδωσε προς χρήση αυτά τα σπίτια, τις συγκεκριμένες κατοικίες στους δικαιούχους στη Λεύκα Πατρών. Όπως προβλέπεται και όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος γίνεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έγινε ο έλεγχος αυτός και διαπιστώθηκαν πράγματι ατέλειες και προβλήματα στις κατασκευές και έγιναν οι πρώτες διορθώσεις την επόμενη περίοδο σε πρώτο χρόνο, δηλαδή μετά τη χρήση των κατοικιών αυτών από τους δικαιούχους. Ωστόσο στους μήνες του χειμώνα εμφανίστηκαν καινούργια προβλήματα τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί στον αρχικό έλεγχο. Πράγματι είναι αυτά που περιγράφετε κι εσείς στην επίκαιρη ερώτησή σας. Είναι προβλήματα τα οποία καθιστούσαν δύσκολη τη χρήση αυτών των κατοικιών από τους κατοίκους και πολλοί απ’ αυτούς πράγματι υπεβλήθησαν σε χρηματική δαπάνη προκειμένου να κάνουν διορθώσεις.
Τονίζω ότι το έργο αυτό δεν έχει παραληφθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, όμως έχει συσταθεί Επιτροπή η οποία εξέδωσε ήδη το πόρισμά της και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κληθεί να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στις κατοικίες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο που κι εκεί υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με την αποχέτευση, με θέματα φωτισμού και με άλλα θέματα που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών.
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό. Τέτοιες κακοτεχνίες έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις κατασκευής εργατικών κατοικιών και νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε –τουλάχιστον εμείς αυτό θα κάνουμε- ότι πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους πριν την παράδοση αυτών των κατοικιών. Αυτό θα κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση έτσι ώστε οι δικαιούχοι πραγματικά να σταματήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν επισκευές και να μπορέσουν να ζήσουν σε σπίτια τα οποία είναι σπίτια που προσέφεραν οι εργαζόμενοι συνολικά με τον ιδρώτα τους έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι να τα κατοικήσουν.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κύριος Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, λόγω χαρακτήρα ήσασταν πάρα πολύ ευγενής στην τοποθέτησή σας, όμως η περίπτωση αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να έρθει προς γνώση μου μία πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων απ’ όλη την Ελλάδα που δεν συνιστούν απλώς κακοτεχνίες, αλλά συνιστούν ένα κακοφορμισμένο «απόστημα» όπου είναι βέβαιο ότι εκτός από τους εργολάβους εμπλέκονται και δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι δυνατό να δίνουν απάντηση ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής κανένας δεν έλεγχε αν τηρούνται οι προδιαγραφές, κανένας δεν έλεγχε πώς κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις, τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρικού, ότι τα πλακάκια που τοποθετήθηκαν ήταν της χειρίστης ποιότητας, ότι τα καλώδια ήταν αιωρούμενα και γυμνά και ότι κινδύνευε να σκοτωθεί άνθρωπος. Αυτά τα σπίτια παραδίδονται σε κάποιους ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Ξέρετε, κύριε Υφυπουργέ, ότι υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους ανθρώπους αυτούς κάθε φορά που διαμαρτύρονται σα να είναι προνόμιό τους, όχι σα να είναι δικαίωμά τους. «Μην πολυ-διαμαρτύρεστε γιατί και αυτό που σας δώσαμε πολύ είναι». Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η δυνατότητα να σας πω –και ελέγξτε το- για εργατικές κατοικίες Κω, για εργατικές κατοικίες Καστελόριζου, για εργατικές κατοικίες σε άλλες περιοχές. Άρα λοιπόν δεν είναι μεμονωμένο το συμβάν. Σας δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να «σπάσετε το απόστημα».
Εγώ θα επανέλθω και με άλλες περιπτώσεις και ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο σας μία διαδικασία αποκάλυψης των ενόχων, αυτών που πραγματικά παίζουν με την υγεία των ανήμπορων συμπολιτών μας, αλλά και διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Περιμένουμε μία πιο συγκεκριμένη απάντηση, κύριε Υπουργέ, και σας το λέω ευθέως. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον επιστημονικό έλεγχο, στην επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από δημόσιο φορέα. Δυστυχώς έτσι είναι, γι’ αυτό ακριβώς αναφέρω στην επίκαιρη ερώτησή μου το κατά πόσο σκοπεύετε να ορίσετε πραγματογνώμονες από το Τεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα δυτικής Ελλάδας. Το κυριότερο είναι το εξής: Ξέρετε πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει εξ’ ιδίων συμπολίτες οι οποίοι είναι άνεργοι, είναι πολύτεκνοι, είναι καταταλαιπωρημένοι, προκειμένου να συντηρήσουν αυτά τα σπίτια; Το ερώτημα είναι: Αυτά τα χρήματά τους θα τα αναζητήσουν και αν δεν τα αναζητήσουν, ποιος θα είναι υπεύθυνος να τους τα καταβάλει;Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, όπως είδατε, πρώτος ανέφερα ότι αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Λεύκα Πατρών. Δυστυχώς αφορά και άλλους οικισμούς και έχω ιδία αντίληψη, γι’ αυτό το είπα. Πράγματι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Αν πάει κάποιος μετά από λίγα χρόνια αφότου παραδίδονται αυτές οι κατοικίες, θα διαπιστώσει ότι υπήρξαν πολλές προχειρότητες οι οποίες δεν ελέγχθηκαν. Από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να απαξιώσουμε όλους τους δημόσιους οργανισμούς ή τις δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν και να αναθέσουμε σε ιδιώτες να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που μπορεί να έχουν το Επιμελητήριο ή άλλες οργανώσεις.Ωστόσο δεν πρέπει να απαξιώσουμε –θα επανέλθω σ’ αυτό- το μεγάλο έργο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έστω και αν υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, γιατί με το πρόγραμμά του έχει καλύψει πολλούς εργαζόμενους. Συμφωνώ ότι δεν τους τα χαρίζει, είναι δικαίωμά τους, ωστόσο αυτός ο Οργανισμός έχει σημαντικό κοινωνικό έργο να επιδείξει τόσο με τη χορήγηση των δανείων όσο και με την κατασκευή των κατοικιών. Πιστεύω όμως ότι και εδώ πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτού του είδους οι κατασκευές, όμως από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιούχοι οι οποίοι δεν πληρώνουν τη δόση για το δάνειό τους, γιατί αν πλήρωναν, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους έτσι ώστε να αποκτήσουν κατοικία.
Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι το 80% απ’ αυτούς που δανειοδοτούνται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με χαμηλότοκο ή και με άτοκο δάνειο δεν πληρώνει τη δόση του. Είναι μικρή η δόση σε σχέση μ’ εκείνη τη δόση που θα είχαν αν έπαιρναν το δάνειο από την όποια τράπεζα. Αυτό επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε και ταυτόχρονα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα επόμενα χρόνια τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στον τομέα χορήγησης των δανείων. Οι πελατειακού χαρακτήρα σχέσεις αλλά και η αναποτελεσματικότητα σ’ ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο Οργανισμός να παράγει ένα κοινωνικό έργο που θα απευθύνεται ευρύτερα στους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά και όπου θα ελέγχονται όλες οι πράξεις και οι παραλείψεις του.

Σας ευχαριστώ πολύ.