Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Να αποτραπεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της νοτιοδυτικής Τουρκίας, φέρνει με ερώτησή της στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ερώτηση που υπογράφεται απ’ όλους τους βουλευτές του κόμματος, γίνεται λόγος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου για ολόκληρο το Μεσογειακό χώρο και ερωτώνται οι υπουργοί εξωτερικών και περιβάλλοντος για το ποιές πρωτοβουλίες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της νοτιοδυτικής Τουρκίας προκαλεί εύλογη ανησυχία για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Το Ακούγιου, στα παράλια της Μεσογείου στη Νοτιοανατολική Τουρκία, βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το ρήγμα Ετζεμίς, που έχει προκαλέσει σεισμούς μεγάλης ισχύος. Τυχόν διαβεβαιώσεις για αντισεισμικές προδιαγραφές θα είναι αναξιόπιστες, δεδομένου ότι στην περίπτωση πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη κινδύνου από σεισμούς.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί η θάλασσα από διαρροή ενεργών στοιχείων. Ο κίνδυνος για μόλυνση της Μεσογείου ενισχύεται από την πιθανή ανάγκη μεταφοράς των αποβλήτων του εργοστασίου. Αλλά και η ίδια η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν μπορούν να αποφευχθούν διαρροές ενεργών στοιχείων που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Προ δεκαετίας αποτράπηκε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες.

Ήδη το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα τη Ρόδο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ακούγιου, επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά εξέφρασε στην τουρκική την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας;
2. Ποιες πρωτοβουλίες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Θοδωρής Δρίτσας
Ηρώ Διώτη
Φώτης Κουβέλης
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Θανάσης Λεβέντης
Βασίλης Μουλόπουλος
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην υπ' αριθμ. 10506 από 21/5/2010 Ερώτηση.

Όπως έγινε γνωστό, στις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Medvedev στην Άγκυρα, υπέγραφα συμφωνία ύψους 20 δις δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενεργείς της Τουρκίας.

Επικεφαλής του έργου κατασκευής θα είναι η εταιρεία Atomstroyexport, το εργοστάσιο θα ανήκει στην ρωσική πλευρά, ενώ η απόσβεση της επένδυσης και η κερδοφορία του θα προκύψουν από εγγυημένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές που θα συμφωνηθούν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο πυρηνικός σταθμός τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4.800Μ\Λ/ θα κατασκευαστεί στις νότιες ακτές της Τουρκίας και αναμένεται να έχει καταστεί λειτουργικός μέχρι το 2017.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο κατασκευής εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία έχει ανακοινωθεί πλείστες φορές από τη δεκαετία του '90, χωρίς να επιτευχθεί τότε συμφωνία επί της τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις τάσσονταν κατά της κατασκευής του με επιχείρημα τη σεισμικότητα της Ανατολίας.

Γενικότερα, επισημαίνεται ότι κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα της ανάπτυξης και χρήσης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) και το ασκεί ανάλογα με τις ανάγκες του ενεργειακού της σχεδιασμού, Βεβαίως, θα πρέπει η ενδιαφερόμενη χώρα να σέβεται πλήρως τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράφει καθώς και τους κανόνες που τίθενται από την Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση του πυρηνικού καυσίμου, τη διαχείριση των αποβλήτων κλπ.

Εννοείται ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση το ενδιαφέρον όμορων χωρών για την πιστή τήρηση του ανωτέρω αυστηρότατου πλέγματος κανόνων και προϋποθέσεων είναι, και θα παραμένει μεγάλο, και ως εκ τούτου η Ελλάδα παρακολουθεί στενά αντίστοιχες πρωτοβουλίες όμορων χωρών.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ